Reklama:

Usunięcie macicy (158)

Forum: Operacje i zabiegi

gość
28-02-2015, 22:51:03

Witam wszystkie , dziewczyny z tym samym problemem. MIESZKAM W CANADZIE JIZ 30 LAT, 10 LAT TEMU MIALAM OPERACJE, USUNIECIA MACICY.CZUJE SIE DOBRZE , NIGDY NIEMIAKAM , JAKICH KOLWIEK , PROBLEMOW , ZDROWOTNYCH Z TEGO POWODU, ZYCIE TOCZY , SIE NORMALNIE, A NAWET JEST MI LZEJ, NIEMOSZE SIE WIECEJ MECZYC Z COMIESIECZNM , CYKLEM MIESZACZKI. TAKZE GLOWA DO GORY WSZYSTKO BEDZIE OK.
gość
13-03-2015, 12:57:52

Witam . Jestem 3 tygodnie po usunięciu macicy.szyjki i jajowodów z powodu ogromnego mięśniaka. Nie będę ukrywała że nie jest lekko. To ciężka i bolesna operacja. Ja jeszcze nie doszłam do siebie pod żadnym względem. Opuchlizna,bole w podbrzuszu, problemy z oddawaniem moczu,problemy z przewracaniem podczas leżenia i ogólnie podły nastrój. Mam 47 lat i czuję jakby życie już było za mną. Czy tak już będzie zawsze?
gość
27-04-2015, 17:15:13

Witam. Operację histerektomii wraz z przydatkami przeszłam 3 tygodnie temu.Zostawiono mi szyjkę macicy. Po jednej stronie goi się ok. Po drugiej czuję nadal ból i nie czuję własnej skóry. Często pojawia się uwypuklenie i mam potworne kilkudniowe zaparcia.
Czy to zapowiedź martwicy ? czy może przepuklina ? Brak czucia skóry sięga na pół wzgórka łonowego, a pod spodem ból . Bardzo się boję ponownego cięcia.
Ktoś miał podobny przypadek ? Co robić ?
gość
05-07-2015, 15:31:45

Gość 2012-04-23 20:41:50
nad usuwaniem macicy z powodu mięśniaków trzeba się dobrze zastanowić bo nie jest tak że po takiej operacji znikają wszystkie problemy. Znika na pewno jeden problem, wykrwawiających miesiączek czy uwieranie na inne narządy przy bardzo dużych guzach, ale pojawiają się potem inne poważne problemy. Nietrzymanie czy zatrzymanie moczu (atoniczny pęcherz), częstomocz, problemy z wypróżnianiem, problemy z seksem, utrata zdolności do orgazmu, przyspieszona menopauza i jajniki bardziej narażone na zmiany chorobowe. Anatomicznie narażonym się jest na obniżenie się pęcherza, pochwy i wiele innych niekorzystnych zmian. Te skutki po operacji histerektomia lekarze asekuracyjnie nazywają "powikłaniami", czyli nieprzewidywalnymi konsekwencjami które są niby poza kontrolą i odpowiedzialnością lekarza. Tymczasem są to całkiem przewidziane skutki, znane lekarzom, i wpisane w ryzyko tej operacji. Jak się wraca do lekarza po operacji z tymi problemami , to rżną "głupa" że o takich skutkach jeszcze nie słyszeli albo że to jakieś wyjątkowe powikłania. Uważam że sama kobieta powinna przed decyzją jak najwięcej dowiedzieć się o skutkach histerektomii, i najlepiej wcześniej, zanim stanie przed faktem dokonanym, i koniecznością dalszego życia jako inwalidka.
nie trzymanie moczu albo problemy z seksem to jest dla ciebie poważny problem??????? Dla mnie problemem jest wykrwawienie się jak się macicy nie usunie!!!!! Bez kitu brak orgazmu to problem!!!!
gość
31-07-2015, 16:53:39

czy po usunięciu macicy tylko jest chemjo terapia czy są już inne sposoby
gość
18-09-2015, 09:25:10

Szukam jakiegoś dobrego lekarza w podlaskim. Stwierdzono u mnie macice do usunięcia. w związku z tym potrzebuje drugiej opinii. wiem, w necie można poszukać ale może któraś z kobiet miałą podobny problem. dziękuję za ewentualna odpowiedź.
gość
12-10-2015, 10:48:20

WITAM WSZYSTKIE KOBITKI MIAŁAM ZABIEG 10 07 2015 METODĄ LAPAROSKOPOWĄ USUNIĘCIE MACICY Z PRZYDAWKAMI POLECAM TAKĄ METODĘ JA MIAŁAM OPERACJĘ W PIĄTEK KOŁO POŁUDNIA A W NIEDZIELĘ RANO POSZŁAM DO DOMU OCZYWIŚCIE BOLAŁO MNIE W PACHWINACH ALE NIE TAK BARDZO NAWET LEKÓW PRZECIW BÓLOWYCH NIE BRAŁAM PO KILKU DNIACH SZWY SIĘ ROZPUŚCIŁY W SUMIE BYŁO 5 SZT PO 2 W PACHWINACH I JEDEN W PĘPKU CZUJĘ SIĘ DOBRZE NIE MA PROBLEMU TZW POWIKŁAŃ A I SEKS JEST TAKI SAM JAK BYŁ BEZ OBAWY ŻE ZAJDĘ W CIĄŻĘ NIE TAKI DIABEŁ STRASZNY JAK GO MALUJĄ TYLKO TRZEBA DBAĆ O SIEBIE I KONIECZNIE ODWIEDZAĆ GINEKOLOGA I PYTAĆ PYTAĆ I JESZCZE RAZ PYTAĆ O BYLE GŁUPSTWO ALE PYTAĆ ŻEBY SOBIE KRZYWDY NIE ZROBIĆ TRZYMAJCIE SIĘ I GŁOWA DO GÓRY
gość
14-10-2015, 08:15:46

mam usunięty trzon macicy z jajnikami też miałam uderzenia gorąca prawie co godzinę ale mój lekarz nie powiedział mi żebym wytrzymała sam zapytał o nie i zapisał plastry na moje pytanie czy muszę je brać odp oczywiście że tak po co się męczyć nie da pani rady normalnie funkcjonować
gość
11-11-2015, 20:40:44

Hej!Mam 43 lata i diagnozę 3 wielkie mięśniaki. Mam usunięty trzon macicy 22-10-15. W 2 dobie po wstaniu - uczucie że brzuch mi spadnie na podłogę ;P. Nie mam nadwagi. Po 3 tyg. brzuch nadal opuchnięty i bolesny, drętwy w okolicach cięcia. Cięcie poziome. Pod względem poruszania się jest dobrze. Nawet śpię już w pozycji na brzuchu. Od pierwszego dnia po operacji stosowałam możliwą rehabilitację - głównie stopy i ramiona(opracowanie-wujek Google).Teraz wdrażam powolutku inne ćwiczenia nie obciążające brzucha. Czasem przy różnych czynnościach mięśnie brzucha zapracują - czuję je ale nic mnie w sumie nie boli. Jednak oszczędzam się- wg wskazań lekarza.Dopiero dziś wyczytałam, ze należy stosować dietę oprócz wysokobłonnikowej również wysokobiałkową. Ze swojego doświadczenia dodam, że warto łykać wit C- organizm jej dużo traci w wyniku zabiegu. Do tego lepiej wchłania się żelazo, jeżeli ktoś musi łykać (ja tak). Niestety jestem "męczliwa", tzn porobię prace domowe i muszę się położyc i odpocząć. To do mnie nie podobne.
Jak widać z powyższego aktywność fizyczna jest dla mnie ważna. Jak to wyglądało u Was? Kiedy wróciłyście do ćwiczeń? Dodam, że uprawiam amatorsko ale 5 x w tyg. Czy zostałyście poinformowane o odpowiedniej diecie? Ta proponowana w szpitalu to jakaś pomyłka...;(
gość
15-02-2017, 20:01:32

Te operacje sa sztampowe, a powinny byc wykonowane tylko w szczegolnych przypadkach. Miesniaki nie sa powodem by usuwac macice, wiekszosc miesniakow wystarczy obserwowac. Poza tym meisniaki same zanikaja po menopauzie. A jak trzeba z nimi powalczyc to mozna to sa na to sposoby i nie trzeba usuwac macicy. Tymczasem tysiace pan usuwa sobie macice z powodu lagodnych zmian jakimi sa miesniaki, dla mnie to jest absurd.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: