Reklama:

Usunięcie macicy (158)

Forum: Operacje i zabiegi

gość
27-02-2017, 09:05:19

Mialam operacje ginekologiczna-wycinanie miesniakow i usuwanie torbiela z lewego jajnika - przez ciecie wdluz linii bikini. Po operacji mialam bole w jelicie grubym (bol szarpany) w szczegolnosci, gdy zjadlam cos wzdeciowego. Rok pozniej mialam usunieta macice i operacja trwala o godzine dluzej, bo okazalo sie, ze mam jelito i pecherz zrosniety z macica i chirurg musial poodzielac wszystko. Wiec, moze masz podobnie?
gość
21-04-2017, 21:17:23

Witam.
9 lat temu dowiedziałam się, że mam mięśniaka, w tej chwili ma 7cm.
W ostatnim czasie dosyć szybko zaczął rosnąć. Czeka mnie laparoskowe usunięcie trzonu macicy, znieczulenie ogólne.
Lekarz poinformował mnie, że mogę usunąć samego mięśniaka lub trzon macicy.
Wiem że miesniaki lubią powracać, tak miała moja koleżanka trzykrotnie aż wkońcu usunęła trzon macicy i nie ma już możliwości powrotu.
Mam 35 lat i dwoje dzieci. Razem z mężem nie chcemy mieć więcej dzieci, dlatego rozważam usunięcie trzonu macicy ale laparoskowo.
Mam już ustalony termin na lipiec według dotychczasowej miesiączki.
Natomiast dzisiaj dostałam okres, trochę wcześniej, jeśli tak będzie do lipca to miesiączka w lipcu może wypaść mi na dzień operacji lub parę dni po ustalonym terminie. Lekarz mówił że ważne jest bym była po miesiączce.
Czy któraś z was miała zabieg tuż przed miasiaczką? czy powinnam zgłosić to lekarzowi, że przyspieszyła mi się miesiączka i tak może być w kolejnym miesiącach.
Bardzo proszę o opinie jak to było u was?Opisanie nawet całej operacji, w sensie jak się czulyscie już po... Jak długo dochodzilyscie do siebie...
Zastawia mnie jeszcze co dzieje się z organizmem kobiety, w momencie kiedy powinna dostać okres a już go mieć nie będzie. Jak reaguje organizm, jak się czuje kobieta? Tego się boje.
Czekam na wszelkie informacje i doświadczenia z waszej strony.
gość
06-05-2017, 04:16:51

A nie myślałaś o embolizacji. Bezinwazyjna metoda. Szybko dochodzisz do siebie i nie jesteś narażona na takie powikłania jak po operacji. Po co świadomie robić sobie kolejne kłopoty. Zastanów się.
Liderka opinii
06-05-2017, 10:07:20

Gość 2017-04-21 23:17:23
Witam.
9 lat temu dowiedziałam się, że mam mięśniaka, w tej chwili ma 7cm.
W ostatnim czasie dosyć szybko zaczął rosnąć. Czeka mnie laparoskowe usunięcie trzonu macicy, znieczulenie ogólne.
Lekarz poinformował mnie, że mogę usunąć samego mięśniaka lub trzon macicy.
Wiem że miesniaki lubią powracać, tak miała moja koleżanka trzykrotnie aż wkońcu usunęła trzon macicy i nie ma już możliwości powrotu.
Mam 35 lat i dwoje dzieci. Razem z mężem nie chcemy mieć więcej dzieci, dlatego rozważam usunięcie trzonu macicy ale laparoskowo.
Mam już ustalony termin na lipiec według dotychczasowej miesiączki.
Natomiast dzisiaj dostałam okres, trochę wcześniej, jeśli tak będzie do lipca to miesiączka w lipcu może wypaść mi na dzień operacji lub parę dni po ustalonym terminie. Lekarz mówił że ważne jest bym była po miesiączce.
Czy któraś z was miała zabieg tuż przed miasiaczką? czy powinnam zgłosić to lekarzowi, że przyspieszyła mi się miesiączka i tak może być w kolejnym miesiącach.
Bardzo proszę o opinie jak to było u was?Opisanie nawet całej operacji, w sensie jak się czulyscie już po... Jak długo dochodzilyscie do siebie...
Zastawia mnie jeszcze co dzieje się z organizmem kobiety, w momencie kiedy powinna dostać okres a już go mieć nie będzie. Jak reaguje organizm, jak się czuje kobieta? Tego się boje.
Czekam na wszelkie informacje i doświadczenia z waszej strony.
Pewnie chodzi tu o to, aby ewentualnie nie rozsiać endometrium w inne miejsca, bo może zrobić się z tego endometrioza. Stąd zalecenie zabiegu po miesiączce, gdy endometrium zostanie wydalone wraz z okresem.
gość
17-04-2018, 15:19:16

Czy po operacji usunięcia macicy przytylyscie? Słyszałam ze można mocno przybrać na wadze. Operacje mam za tydzień i nie wiem czy tylko macica, czy jeszcze przydatni, lekarz powiedział, ze jak otworzy to oceni.
gość
18-04-2018, 14:02:00

Nie...nie przytyłam..wręcz przeciwnie schudłam w 3 tygodnie 5 kg... Miał być usunięty jeden jajnik....rzeczywistość okazała się inna i wywalono mi wszystko. Jestem miesiąc po...i jestem najszczęśliwsza kobietą na świecie. Mam super skórę, mocne paznokcie, i włosy mi przez te 3 tygodnie urosły jak głupie. Wkurzają mnie tylko uderzenia gorąca ( nie znałam tego uczucia) ale mam przy sobie wachlarz i jak czuje że mnie bierze to się wachluję. Na drugi dzień po operacji jak trafiłam do swojego "pokoju", odmówiłam przyjmowania morfiny...zostałam na paracetamolu i ketonalu...po pyralginie zaczynam się drapać. Kazałam też wyjąć sobie cewnik i zdjąć opatrunek ( dlatego poleca się koszulę nocną a nie piżamkę) i zaczęłam chodzić. Jestem mega zadowolona. HP miałam ok.
gość
02-05-2018, 14:40:11

Teraz przy dzisiejszej medycynie, usuniecie macicy z powodu zmian lagodnych czyli miesniakow, praktycznie nigdy nie jest konieczne. Mozna natomiast usunac same miesniaki, poddac sie embolizacji miesniakow lub nic z nimi nie robic. Usuwanie macicy jest konieczne tylko z powodu raka.
gość
15-05-2018, 21:07:11

Dobry wieczór. W lutym br przeszłam operację usunięcia macicy z jajnikami. Nie zażywam żadnych leków i na razie nie mam żadnych niepokojących objawów oprócz uderzeń gorąca. Schudłam 4 kg. Nie byłam na żadnej diecie.
gość
20-05-2018, 15:19:41

Usuwanie macicy nie jest konieczne z powodu zmian lagodnych. A usuniecie jajnikow skraca zycie, zostalo to udowodnione naukowo.
gość
20-05-2018, 15:23:15

Pani Seremida nie ma racji. Endometrioza nie moze sie zrobic jesli ktos jej nie ma. Nie mozna rozsiac endometrium u kobiety ktora nie ma endometriozy.Prosze nie udzielac blednych odpowiedzi.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Zwędzenie pochwy przed miesiączką
Hej, mam pytanie, czy wy tez przed miesiączką czujecie ciągle swędzenie pochwy i krocza ? Bo ja dostaje mega swędziawki ktora często doprowadza mnie do szału, mam tak od kilku dobrych miesięcy tylko na kilka dni przed miesiączką, pózniej samoistnie przechodzi a wizyte u ginekologa mam zaolanowaną kontrolnie dopiero na czerwiec. P.S. dodam ze nie ma zadnych podrażnień, zaczerwienień i nie będę wstawiać żadnych zdjęć by zaspokoić ciekawość wszechobecnych na tym forum samców 😎
gość
Białe grudki na wargach sromowych
Mam dziwne, białe grudki od wewnętrznej strony warg sromowych. Co to może być? Jest ich sporo
gość
Mój facet szybko dochodzi
Witam mam problem . Jesteśmy ze sobą 1.5 roku moze czesto nie robimy tego ale robimy kiedy możemy on 23 lata ma A wiec moj facet szybko dochodzi Robimy gre wstępna odpoczynek potem do łózka i nie pomaga. Na Jeźdźca tez próbujemy i nic Gumki Durex te co znieczulają tez nic nie dają. byl taki okres w przeciągu kilku dni ze mogliśmy to robić bez przerwy i długu . I znowu szybko dochodzi . moze jakies rady ?
gość
Czy to kłykciny
Czy są to kłykciny? Dzisiaj to zauważyłam, nie boli ani nie sprawia dyskomfortu. Dwa miesiące temu miałam robioną cytologie, która nic nie wykazała, najbliższa wizyta dopiero za miesiąc, czekać do tego czasu czy szukać innego lekarza?
Reklama: