Reklama:

Usunięcie macicy (158)

Forum: Operacje i zabiegi

gość
17-10-2018, 18:39:35

Dwa tygodnie temu usunięto mi mięśniaka 8 cm. Byłam u 4 lekarzy. Wszyscy od razu sugerowali usunięcie trzonu macicy. Długo zwlekałam z operacją. Piłam zioła. Na samą myśl o operacji robiło mi się niedobrze. Mięśniak rósł więc sie zdecydowałam. Na oddziale konsultacja była... usunięcie macicy. Spytałam czy nie ma możliwości zachowania organu. Uwzględniono to. Lekarz obiecał- że jeśli się tylko da i nie bedzie to dla mnie niekorzystne zrobi co w jego mocy. Mimo wieku 46 obudziłam się z macicą. Dochodze do siebie. Szpital Bonifratrów. Dzięki. Wspaniali ludzie i atmosfera
gość
12-10-2021, 18:52:29

Witam, jestem czwarty tydzień po operacji laparoskopowej usunięcia macicy, drogą pochwową (nie wiem czy coś jeszcze zostało usunięte ,gdyż mieszkam w belgii i wszystkiego dobrze nie zrozumiałam .Wiem ,że na pewno jajniki zostały) powód mięśniak macicy 5cm. Lekarka powiedziała,że mięśniak jest w takim położeniu,że jeżeli zabierze się za niego to z macicy raczej nic nie zostanie. Do szpitala zostałam przyjęta rano, po około dwóch godzinach i krótkim wypełnieniu formularza zostałam zabrana na salę operacyjną. Operacja trwała 3godziny, po wybudzeniu zostałam przewieziona na salę. Strasznie długo dochodziłam do siebie po narkozie. Wieczorem przyszła lekarka i powiedziała, że jutro mogę wrócić do domu ,oczywiście jak chcę. Trochę byłam ździwiona bo gdy byłam u niej na konsultacji powiedziała, że trzeba liczyć się z pobytem w szpitalu 3,4 dni. Rano lekarka przyszła ponownie i spytała jeszcze raz , czy chcę iść do domu? Nie zgodziłam sie, gdyż nie czułam się na siłach. I stwierdziłyśmy,że może następnego dnia będzie lepiej. Ból muszę przyznać jak przy porodzie, ale jeżeli bierzecie tabletki przeciwbólowe co 3 godziny nie dopuszczając do tego żeby tabletka przestała działać to wierzcie mi jakoś można wytrzymać. Do domu wyszłam na drugi dzień po operacji . W czwartek miałam operację,a w sobotę byłam już w domu. W niedzielę było na tyle dobrze,że funkcjonowałam już bez tabletek przeciwbólowych. Kochane ,muszę Wam się pochwalić, że jestem mega zadowolona. żadnych problemów z pęcherzem, z jelitami. Wiadomo,że pierwszy raz nie był przyjemny pójść do toalety, ale było w miarę dobrze. Teraz czwarty tydzień po operacji, oszczędzam się jak tylko mogę, ale obiady zaczęłam gotować już po tygodniu, oczywiście z pomocą dzieci. Chociaż jeśli za dużo się nachodzę,albo napracuję to brzuch pobolewa i jestem strasznie słaba.W piątek pierwsza wizyta u ginekologa, zobaczymy co będzie. Także kochane Panie u mnie naprawdę super, muszę wyleczyć jeszcze anemię spowodowaną przez obfite miesiączki i mam nadzieję, że tak już zostanie. Wszystkim Wam życzę, zebyście przeszły to tak dobrze jak ja, bardziej wydawało mi się ,że jestem po porodzie.
gość
28-05-2022, 00:59:56

Ja miałam usunięcie macicy wraz z przydatkami 4 lata temu i od tamtej pory seks sprawia mi wielki ból , ból taki wieki że odmawiam zbliżeń.Juz tracę możliwość utrzymania małżeństwa.🥲
gość
30-06-2022, 15:32:27

Usunięcie trzonu macicy miałam 29.06.2022,czyli jestem jeden dzień po.Nieukrywam nie jest lekko ale leki przeciwbôlowe dają radę .Najgorzej jest wstać z łóżka albo odkaslac.Mam nadzieję że z każdym dniem będzie lepiej.
gość
21-07-2022, 19:43:54

Myślę że każdy przypadek jest inny. ROK temu uslyszalam że mam miesniaka na macicy ok 2 cm, ginekolog próbował zastosować leczenie hormonalne, po pół roku mięśniak urósł do 3'2 doktor zmienił dawkowanie na mocniejsze hormony.. Jednak mięśniak dalej rósł zajął całe dno macicy - pół roku okropnych krwawień że skrzepami, noszenie po 3 podpaski spanie nawet w pampersach😐Nie dość że hormony doprowadziły do depresji to jeszcze te mocne krwawienia - zero komfortu życia i pracy.... Niecały rok mięśniak urósł do 5 "2..skieriwanie na laparyskopie usunięcia trzonu macicy (jajowody), szyjka macicy i jajniki zdriwe pozostawione.. Zaznaczam że podjęłam decyzję o braku dzieci (lat 41) więc psychicznie jest mi może łatwiej niż innym kobietom! Cóż dwa tygodnie po operacji czuje się dobrze oprócz może zaparć dlatego polecono dietę w tych początkowych tygodniach.. Jestem sportowcem i marzę już o normalności. Po operacji żadnego krwawienia z tego powodu jestem b. Szczęśliwa, pozdrwiam
gość
07-08-2022, 19:11:43

xena11 2010-12-06 12:16:07
Witam.Jestem "nowa"na forum.Kilka dni temu wróciłam ze szpitala jestem po operacji usunięcia macicy,chciała bym porozmawiać z kimś kto przeszedł to co ja...
gość
07-08-2022, 19:13:22

Witam serdecznie. Ja operacje usunięcia macicy z przydatkami przeszłam 5.10.21. czuje się bardzo dobrze. I wiem że to było konieczne.
gość
12-11-2022, 06:43:26

Hey,
Czytania wasze wypowiedzi i kurcze nie pomagają mi w podjęciu decyzji:/
Tak wywnioskowałam z tego, że to taka rosyjska ruletka?;/ albo będzie lepiej albo będzie gorzej.
Ja mam problem od lat z bardzo obfitymi miesiączkami, już kiedyś w wieku 29 lat ktoś jalas lekarka mi powidziala, usuń macice i nie będzie problemu z krwawiemien.. trochę mnie to zdziwiło, jak można proponować usunięcie macicy w wieku 29 lat dlatego, skoro jedynym problemem są miesiączki. Z tego co wiem, moja macica jest duża.. cokolwiek to oznacza. Moim problem jest to, że 2 i 3 dzień okresu to masakra.. jakby ktoś mnie na pół rozciął. Nie mam wpływu na to, kiedy i ile krwi poleci. Czasem są to mniej obfite a czasem bardzo obfite dni tak, że nie myślę nawet wyjść z domu. Na gsrtki koncepcyjne mój organiz. Zareagował tak, że 3 tyg krwawiłam i więcej ich nie chciałam. Teraz lekarz mi powiedział, że ze względu na dużą macicie narasta więcej tej.. skóry, która później się zluszcza i jest okres i stąd te obfite miesiączki. Teraz jak czytam, znalazłam rozwiązanie na drugi problem, co prawda nie jest to jakoś nasilone, ale są momenty, kiedy "popuszczę" co prawda wkladka wystarczy ale jednak. Już sama nie wiem, co mam zrobić. Jakoś psychicznie nie mogę sobie wyobrazić, ze nie mam tego organu. Mam wrażenie, że zostanie duża pusta dziura.. a ja stracę swoją kobiecośćz bo przecież hormony już nie będą tak samo pracować.
Mial ktoś z was taki przypadek?
Dodam, że póki co, zadnych mięśniaków czy tympodobne nie znaleziono na wizycie ginekologicznej. Miesiączki mam regularnie co 28 dni. Jednka często dyskomfort w okolicy podbrzusza. Uczucie nabrzmienia, trochę jakby coś ciągnęło.. nie mam również stanu zapalnego. Mój czynnik zapalny w organizmie jak to lekarz mowi, jest wręcz minimalny, w skali od 1 do 100 chyba, ja mam 2. Nie chciałbym zrobić czegoś, co zniszczy mi psychikę:/ ale taz mam dość wiecznie łykać żelazo.. I tłumaczyć ludziom, ze nie mogę wyjść z domu bo mam okres...:/
Pozdrawiam was cieplutko i życzę zdrówka.
gość
09-03-2023, 19:10:16

Witam
Jutro mam zabieg usunięcia trzonu macicy z jajowodami.strasznie się bałam, ale po przeczytaniu twojej wiadomości trochę mi ulżyło 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Ewelina
Gość 2015-10-12 12:48:20
WITAM WSZYSTKIE KOBITKI MIAŁAM ZABIEG 10 07 2015 METODĄ LAPAROSKOPOWĄ USUNIĘCIE MACICY Z PRZYDAWKAMI POLECAM TAKĄ METODĘ JA MIAŁAM OPERACJĘ W PIĄTEK KOŁO POŁUDNIA A W NIEDZIELĘ RANO POSZŁAM DO DOMU OCZYWIŚCIE BOLAŁO MNIE W PACHWINACH ALE NIE TAK BARDZO NAWET LEKÓW PRZECIW BÓLOWYCH NIE BRAŁAM PO KILKU DNIACH SZWY SIĘ ROZPUŚCIŁY W SUMIE BYŁO 5 SZT PO 2 W PACHWINACH I JEDEN W PĘPKU CZUJĘ SIĘ DOBRZE NIE MA PROBLEMU TZW POWIKŁAŃ A I SEKS JEST TAKI SAM JAK BYŁ BEZ OBAWY ŻE ZAJDĘ W CIĄŻĘ NIE TAKI DIABEŁ STRASZNY JAK GO MALUJĄ TYLKO TRZEBA DBAĆ O SIEBIE I KONIECZNIE ODWIEDZAĆ GINEKOLOGA I PYTAĆ PYTAĆ I JESZCZE RAZ PYTAĆ O BYLE GŁUPSTWO ALE PYTAĆ ŻEBY SOBIE KRZYWDY NIE ZROBIĆ TRZYMAJCIE SIĘ I GŁOWA DO GÓRY
gość
04-04-2023, 04:37:04

Witaj. Warto jechać do prof Rechbergera w Lublinie. Polecam go. Inne województwo ale bardzo konkretny lekarz. Przyjmuje prywatnie a potem kieruje na szpital....
Gość 2015-09-18 11:25:10
Szukam jakiegoś dobrego lekarza w podlaskim. Stwierdzono u mnie macice do usunięcia. w związku z tym potrzebuje drugiej opinii. wiem, w necie można poszukać ale może któraś z kobiet miałą podobny problem. dziękuję za ewentualna odpowiedź.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: