Reklama:

Usunięcie macicy (158)

Forum: Operacje i zabiegi

gość
03-05-2014, 09:18:55

Czy to forum nie nazbyt ostro cenzuruje posty skoro tyle wpisów jest usuniętych? to co tutaj można napisać?
gość
05-05-2014, 12:52:26

Gość 2012-06-02 15:03:42 http://www.gedeonrichter.pl/gedeonrichter/dane/komunikaty/Komunikat_RG_Budapeszt_27_II_2012.pdf
Dotychczas jedyną zatwierdzoną przedoperacyjną terapią włókniaków macicy byli agoniści GnRH, których stosowanie było jednak dość ograniczone w związku z działaniami niepożądanymi spowodowanymi supresją estrogenu do poziomu pomenopauzalnego (uderzenia
gorąca, depresja, wahania nastroju, spadek libido, zapalenie pochwy i obniżenie gęstości mineralnej
kości).
Nowy lek Esmya, 5 mg tabletki, zawierający octan ulipristalu, to pierwszy w swojej klasie selektywny
modulator receptora progesteronowego, który jest aktywny po podaniu doustnym. Lek w sposób
odwracalny blokuje receptory progesteronu w w tkankach docelowych. Według opracowania
opublikowanego niedawno w New England Journal of Medicine dwunastotygodniowe stosowanie leku raz dziennie (w porównaniu z podawanym pozajelitowo agonistą GnRH) skutecznie powstrzymuje krwawienie z macicy, wyrównuje niedokrwistośd i zmniejsza objętośd włókniaka. Lek podnosi jakość życia i NIE powoduje działań ubocznych typu kastracji, występujących przy dotychczas stosowanych agonistów GnRH.
gość
05-05-2014, 13:05:58

Witam mam pytanie być może któraś z was miała taki sam problem otóż w kwietniu 25 miałam operację usunięcia macicy razem z mięśniakami wszystko było ok o prócz okropnego bólu co jest chyba normalne po takiej operacji brałam leki jakie lekarz mi przepisał i było wszystko ok do dziś tzn 5 maj ból powoli się zmniejszał coraz szybciej mogłam się poruszać itp.. no ale dziś nagle dostałam dziwne wahania nastroju płaczę bez powodu i wkurzam się za chwilę sama na siebie proszę powiedzcie mi coś czy muszę się zgłosić do lekarza o poradę czy to jest normalne po usunięciu macicy dodam że jajniki nie zostały usunięte dziękuje za odpowiedzi
Początkująca
22-05-2014, 16:26:47

u mnie wszystko poszło łagodnie, zdecydowałam się na hormony i one '' wystudziły emocje '', ale każda z nas ma inaczej... inny wiek, inne doświadczenia, temperament, itp powiem tylko,że znajoma tak mocno przeżywała usunięcie macicy, że brała leki... wyprosiła męża z sypialni po + - miesiącu doszła do siebie
gość
25-05-2014, 07:38:23

Po usunięciu trzonu macicy czy macicy z szyjką kobiety czasem reagują w ten sposób. W skrajnych przypadkach może wystąpić depresja
gość
13-06-2014, 20:21:13

aspero64, to że na miesiąc znajoma po operacji wyprosiła męża z sypialni to nic dziwnego. Pełna rekonwalescencja to sześć miesięcy. Pierwszy miesiąc po operacji to kobieta dopiero wraca do życia, obolała i ledwo żywa
Początkująca
14-06-2014, 04:48:53

skrótowość wypowiedzi, spłyciła jej treść nie na miesiąc po operacji..... Raczej chodziło mi o zasygnalizowanie '' zakresu odczuć, i sfer których mogą dotyczyć. Ja np po operacji najpierw wróciłam do formy fizycznie i stopniowo podawano mi hormony. MATKO!! seks bezpośrednio po poeracji!!!
gość
15-06-2014, 06:17:06

Okey. A jak u Ciebie wygląda seks po operacji? czy nic się nie zmieniło? (jeśli można zapytać, oczywiście)
Początkująca
15-06-2014, 20:32:16

no matko a jak ma wyglądać Jest ok
gość
16-06-2014, 12:16:43

Witaj ja też jestem po zabiegu usunięcia trzonu macicy. Nie jest to aż takie straszne idzie wytrzymać.Ja miałam znieczulenie w kręgosłup jest to bardziej bezpieczne od narkozy.Też się bałam ale teraz nie żałuję powoli wracam do zdrowia i tego życzę

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: