Wiele słyszy się o zrównoważonej diecie w czasie ciąży. Kobiety stosujące dietę wegetariańską zadają sobie pytanie, czy ten sposób odżywiania nie zaszkodzi ich dziecku. Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne zapewnia, że odpowiednio zaplanowana dieta wegetariańska jest bezpieczna również w czasie ciąży.
Pod kontrolą lekarską
Jeżeli spodziewasz się dziecka i jesteś wegetarianką, koniecznie poinformuj o tym swojego lekarza. Zadbaj szczególnie o regularne wykonywanie wszystkich zalecanych przez niego badań. Szczególnej kontroli powinien podlegać poziom czerwonych krwinek. Jadłospis powinien być jak najbardziej zróżnicowany. Nie może więc zabraknąć w nim ryb, warzyw strączkowych, zbóż pełnoziarnistych, orzechów, pestek dyni, a także serów kozich i owczych. Szczególnie często powinny być spożywane warzywa, które zawierają duże ilości żelaza.
fot. panthermedia
Kluczowe witaminy
Kluczowe składniki odżywcze podczas ciąży to: witamina B12, witamina D, żelazo i kwas foliowy. Dieta wegetarianek spodziewających się dziecka powinna więc obfitować w te składniki, szczególnie w witaminę B12, którą należy spożywać codziennie. Ważną rolę odgrywa również kwas DHA, którego niski poziom w osoczu i krwi pępowinowej, został odnotowany u noworodków matek wegetariańskich. Jego głównym źrodłem są algi morskie oraz żywiące się nimi ryby. Można go również znaleźć w orzechach włoskich oraz w olejach roślinnych, szczególnie w oleju lnianym.