Wiele słyszy się o zrównoważonej diecie w czasie ciąży. Kobiety stosujące dietę wegetariańską zadają sobie pytanie, czy ten sposób odżywiania nie zaszkodzi ich dziecku. Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne zapewnia, że odpowiednio zaplanowana dieta wegetariańska jest bezpieczna również w czasie ciąży.
Grupa ryzyka
Dieta wegetariańska, która dopuszcza spożycie jaj i nabiału, nie niesie zbyt wysokiego ryzyka niedoboru poszczególnych składników odżywczych. Większym zagrożeniem jest stosowanie diety wegańskiej, z której eliminowane są wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego. W tym przypadku konieczna może być suplementacja produktami farmaceutycznymi. W żadnym wypadku nie należy stosować ich na własną rękę, ale przede wszystkim pozostawać pod scisłą kontrolą lekarską. Pomocna może okazać się również konsultacja z dietetykiem.
fot. panthermedia
Dieta wegetariańska w ciąży nie niesie szczególnego zagrożenia dla dziecka. Kluczowym elementem jest jej zrównoważenie. Konieczne jest przeprowadzanie regularnych badań kontrolnych oraz ścisła współpraca z lekarzem prowadzącym.