Reklama:

Torbiel na jajniku (1361)

Forum: Ginekologia - forum dla rodziny i pacjentki

gość
09-12-2006, 19:06:00

WITAM! MAM 25 LAT JAKIŚ ROK TEMU LEKARZ GINEKOLOG WYKRYŁ U MNIE TORBIEL NA JAJNIKU WIELKOŚĆI 5 CM. BYŁO TO DZIWNE PONIEWAŻ PRZEZ TRZY LATA ZARZYWAŁAM TABLETKI ANTYKONCEPCYJNE CO POWINNO ZAPOBIEDZ WYTWORZENIU SIE TORBIELI.ZACZĘTO MNIE LECZYĆ LEKAMI HORMONALNYMI KIEDY TO NIE DAŁO SKUTKU PRZESZLAM KURACJE ANTYBIOTYKOWA AZ DWA RAZY I NIC DO TEJ PORY SIE NIE ZMIENILO ODCZUWAM BÓLE W PODBRZUSZU.URODZILAM JEDNO DZIECKO WIEC PROSILAM LEKARZY ABY USUNELI MI TEN TORBIEL ALE POTRAKTOWANO MNIE CONAJMNIEJ ŚMIESZNIE.PRZEZ ZAŻYWANIE TAKIEJ ILIŚCI LEKÓW MAM POWIĘKSZONA WATROBE I CZASAMI PRZEZ TRZY MIESIĄCE NIE DOSTAJE OKRESU SZCZERZE MÓWIĄC MAM JUŻ DOSC MOZE KTOS MIAL PODOBNA SYTUACJE I MI POMOŻE.
gość
09-12-2006, 19:16:00

09-12-2006 o 20:06, gość :
WITAM! MAM 25 LAT JAKIŚ ROK TEMU LEKARZ GINEKOLOG WYKRYŁ U MNIE TORBIEL NA JAJNIKU WIELKOŚĆI 5 CM. BYŁO TO DZIWNE PONIEWAŻ PRZEZ TRZY LATA ZARZYWAŁAM TABLETKI ANTYKONCEPCYJNE CO POWINNO ZAPOBIEDZ WYTWORZENIU SIE TORBIELI.ZACZĘTO MNIE LECZYĆ LEKAMI HORMONALNYMI KIEDY TO NIE DAŁO SKUTKU PRZESZLAM KURACJE ANTYBIOTYKOWA AZ DWA RAZY I NIC DO TEJ PORY SIE NIE ZMIENILO ODCZUWAM BÓLE W PODBRZUSZU.URODZILAM JEDNO DZIECKO WIEC PROSILAM LEKARZY ABY USUNELI MI TEN TORBIEL ALE POTRAKTOWANO MNIE CONAJMNIEJ ŚMIESZNIE.PRZEZ ZAŻYWANIE TAKIEJ ILIŚCI LEKÓW MAM POWIĘKSZONA WATROBE I CZASAMI PRZEZ TRZY MIESIĄCE NIE DOSTAJE OKRESU SZCZERZE MÓWIĄC MAM JUŻ DOSC MOZE KTOS MIAL PODOBNA SYTUACJE I MI POMOŻE.
gość
09-12-2006, 20:51:00

witam cie
jak dla mnie to powinnas udac sie do innego lekarza.ja tez mialam torbiel i jeden lekarz jej nawet nie zauwazyl-wiec warto sie wybrac do innego.tabletki antykoncepcyjne i w ogole strasznie tyrają wątroba-trzeba uwazac!!!najlepiej by bylo jakbys zaprzestala uzywania tabletek i zmienila je na plastry antykoncepcyjne-sa niestety drozsze,ale jednak jednak nie niszcza watroby.
pozdrowionka
gość
10-12-2006, 17:49:00

Hej!
Ponad tydzień temu miałam operacje-cysta 12 cm i usunięcie jajnika. Jak dla mnie to tragedia-zwłaszcza pierwszą dobe po-wymioty itd-chyba tak zaaregowałam na narkoze.
Jeżeli chodzi o tabletki anty(ja biore marvelon) nie odstawiałam ich w ogóle brałam nawet w dniu operacji.
Doatałam 30 dni zwolnienia i wiem ,że dostane następne 30 dni.
NIe dostałam żadnych antybiotyków do domu ani żadnego Danazolu (jak niektóre z was pisały) czy to źle?jak myślicie?
I jakoś dziwnie zrasta mi sie to wszystko utworzyła się jakaś taka twarda jakby linia wzdłuż pachwin czy to mięśnie? miałyście coś takiego?
W ogóle to moje podbrzusze jakieś takie zniekształcone strasznie,
może za mało chodze?A chodze nie wiele to fakt.
Z góry dzięki za odpowiedźi
Trzymajcie się!

gość
11-12-2006, 10:10:00

Ja tez nie mialam zadnych antybiotykow do domu, bo jak lekarz widzi ze sie szybko wraca do zdrowia to nie ma sie czym martwic.Ja mialam torbiel 16 cm i rowniez stracilam jajnik 9 listopada czyli jakis miesiac temu.Troche panikujesz bo widaomo ze po opracji tak jest ze podbrzusze jest opuchniete tym bardziej ze to pierwszy tydzien.Musisz chodzic bo jak nie zaczniesz to bedzie ci bardzo trudnow wrocic do normy, bedziesz miala problemy z oddychaniem a to nie jest przyjemne.Ja wstawalam na 2 dzien po opracji, nawet prysznic bralam a po 2 tyg juz do pracy wrocilam(praca fizyczna stojaca) i mam 20 lat i jakos zyje.2 miesiace to troche za dlugo zeby siedziec i sie nad soba uzalac, bo zamiast lepiej bedzie gorzej,Zobacz sama ile kobeit po cesrace wstaje na 2 dzien i juz zajmuja sie dziecmi wiec ty tez musisz zaczac zyc normalnie.Mialam zwykla operacje i ciecie mam 14 cm.Dzien po operacji jest najgorszy, a pozniej juz jest tylko lepiej.Ja juz po tyg smigalam wszedzie, pociagiem nawet jezdzilam.Pamietaj ze ludzie maja gorsze problemy na ziemi i gorsze choroby...
Rowniez biore tabletki antykoncepcyje Yasmin i w dzien operacji rowniez bralam tak samo po operacji.pozdwaiam torbielowe forumowiczki.Nosy do gory...
gość
11-12-2006, 12:31:00

Kubeł zimnej wody!
I dobrze tego było mi trzeba.
Dziękuję Ci bardzo, bardzo.
POZDRAWIAM
gość
11-12-2006, 18:25:00

Witam serdecznie,
4 dni temu miałam laparoskopie i zlikwidowali mi torbiel (dość dużą) przy jednym jajniku i drugą naokołojajnikową przy drugim. Operacji nie pamiętam - pełna narkoza. Cały dzień praktycznie przespałam. Miałam cewnik założony i w jednej z 3 dziur w brzuchu miałam dren z którego uchodziła krew. brrrr przez ten dren ledwo chodzić mogłam, bolało. Ale już teraz ruszam się dobrze, tylko trochę gorączkuje, ale lekarz mi powiedział że przy endometriozie to podobno norma. Ulżyło mi.
Mam nadzieje że teraz już wszystko będzie ok.
Pozdrawiam i głowa do góry
gość
13-12-2006, 10:40:00

Hej!
Widzę że jest niemało dziewczyn sporo ode mnie młodszych i z gorszymi problemami.
Ogromne współczucie.
U mnie wykryto torbiel 4 cm która rosła szybko. Biorę grawistat już trzeci miesiąc ale niewiele zmalała. lekarz powiedział mi o laparoskopii. Bałam się. Ale widać to nie takie okropne
Mimo wszystko martwie się bo rozwala mi wątrobę.

Czy ktoś wie jak długo będę musiała brać tabsy?
gość
13-12-2006, 13:16:00

HEY! Ja mam 13 lat i stwierdzone na usg ze mam prawdopodobnie torbiel na jajniku.Chcieli zrobić mi badanie gonekologoczne ale ja się bałam i stwierdziłam,że nie pójdę... W styczniu jestem zapisana do ginekologa żeby zrobił mi ponowne badanie usg. Na więcej się nie zgodze! Lekarka powiedziała też że mogą to być pęcherzyki ale nie wiadomo....Chciałabym dowiedzieć się czy blizny po operacji widać? i czy one znikają? Bardzo proszę o kontakt...
gość
13-12-2006, 16:37:00

Cześć. Nie przejmuj sie. Wszystko będzie dobrze. Ja wczoraj wróciłam ze szpitala po operacji (laparoskopii) torbieli prawego jajnika. Był w stanie przed pęknięciem. Kilka lat temu mialam prawie 7 cm torbiel na tym samym jajniku i tamta niestety mi pękla, wiec robili cięcie brzucha. Wszystko jst do przeżycia. Rany dlugo nie bolą. Jaorsze są pierwsze 2, 3 dni. Potem jest coraz lepiej. Głowa do gory . Nie bój sie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: