Reklama:

Torbiel na jajniku (1361)

Forum: Ginekologia - forum dla rodziny i pacjentki

gość
09-11-2005, 08:12:00

Cześć! Mam dopiero 16 lat i mam torbiele... 2 lata temu wykryli mi torbiel na jajniku 5cm, byłam załamana że już w wieku 14 lat pojawiły się u mnie problemy z jajnikiem. Pojechałam z rodzicami do prywatnego ginekologa i przepisał mi tabletki antykoncepcyjne co rozbiło torbiel i juz jej nie bylo. Bóle minęły i cieszyłam się że już mam za sobą to wszytsko. Ale nie na długo... Znowu miałam straszne bóle i w poniedziałek poszłam na USG okazało sie, że ponownie urosła mi torbiel tym razem 4,5cm bóle są do nie wytrzymania... Teraz własnie zamiast siedziec w szkole na lekcjach zostałam w domu i płakałam z bólu... Nie wiem juz co mam robić.. Nie moge przecież ciągle brać tabletek antykoncepcyjnych i ciagle żeby to powracało a na operacje boję się iść, ponieważ boje sie ze w przyszlosci nie bede mogla miec dzieci... Co mam robić? Weźcie też pod uwage mój wiek :(
Forumowiczka
09-11-2005, 10:44:00

hej, mialam 15 lat kiedy zaczely sie moje bardzo podobne klopoty, wiec rozumiem. wyjsciem sa wlasnie antyki albo laparoskopia - to zabieg a nie operacja i nie powoduje zebys miala nie miec dzieci w przyszlosci. trzeba isc do dobrego ginekologa a moze nawet do ginekologa - endokrynologa zeby wyjasnic skad sie biora te torbiele, przyczyny moga byc rozne - u mnie przyczy na zostala znaleziona, ale dopiero po kilku latach - dlatego proponuje ci tego lekarza z podwojna specjalizacja, moze potrzebne jakies badania hormonow? leczac sie zwiekszasz swoje szanse na to zeby nie bylo klopotowz zajsciem w ciaze. pamietaj kobieta jest bezplodna dopiero kiedy nie ma macicy, wszystkie inne choroby sa do pzrezwyciezenia! tzrymaj sie, powodzenia!
dagps
Początkująca
09-11-2005, 11:50:00

A na czym polega ta laparoskopia? I czy po tym miałaś nawroty torbieli?
gość
09-11-2005, 12:07:00

nie mialam laparoskopii. nie daje ona pewnosci ze nie bedzie juz wiecej torbieli, tzreba wyjasnic skad one sie biora. moze nie pekaja pecherzyki graffa? moze jakies stany zapalne? laparoskopia polega na tym ze pod narkoza (stad niektorzy mowia ze to jak operacja) robia ci male dziurki, prawie nic potem nie widac i przez te dziurki ogladaja jajniki i ewentualnie usuwaja co trzeba. to daje szanse na zobaczenie co sie tam dzieje, jesli nie widac po wynikach badan i usg. inna, mniej inwazyjna metoda to wlasnie pigulki, u mnie nie wiem jak z nawrotami, bo potem okazalo sie ze mam inny problem - inna chorobe, wiec musze byc na antykonceptach caly czas.
Początkująca
10-11-2005, 07:45:00

No wlasnie ja bralam tabletki antykoncepcyjne i to mi rozbiło torbiel, ale powrocila i mam znowu straszne bóle... a pod narkoze bym bala sie isc bo mam problemy z sercem jejku juz naprawde nie wiem co jest najlepsze
gość
15-11-2005, 10:13:00

ja miałam torbiel (10-12cm)mam dopiero 16 lat i gdy po badaniu USG okzało sie ze mam torbiel,załamałm sie...po zbadaniu przez odbyt lekarz-ginekolog stwierdził ze nie zaczeła sie skrecac i z opracja moge poczekac do jutra....-pocieszające.....na drugi dzien pojechałm do kilniki w Lublinie i tam po badanich USG itd na drugi dzień miałam "operacje" LAPaROSKOPEM...pod narkozą...mam 3 dziurki...jedną w pepku...i obu stronach troche nizej(po jednej)...w sumie to dzisiaj jest juz 5 dzien po operacji....mam jeszcze "nitki"szwy....brzuch mnie nie boli...czuj sie w mare dobrze...-skutki narkozy=osłabienie.wypadanie włosów...
gość
15-11-2005, 19:10:00

jaka była ta operacja?? przpraszam ze pytam o takie niemile rzeczy gdyz moja siostra ma 13 lat i ma prawdopodobnie torbiel na jajniku choc to niepewne do konca ale jakie sa skuki tej choroby?? prosze odpisz
Początkująca
15-11-2005, 19:19:00

Ja właśnie dzisiaj byłam u ginekologa i badała mnie tez przez odbyt jak nacisnęła mi ta torbiel to myslalam ze umre... ale nie zlecila mi operacj jak na razie bo nie ejst konieczna.. przepisala zastrzyki od bólu i jakies tabletki za miesiac mam kontrol.. i wtedy jesli juz bedzie konieczne jesli sie powiekszy pojde na operacje.. bardzo sie boje bo dzis mi powiedziala ze moga po operacji nastąpic zrosty i bede miala problemy z zajsciem w ciaze.. Wiec skutkami tej choroby sa problemy z nieplodnoscia... wiecej chyba niczemu nie zagraza
gość
16-11-2005, 14:50:00

u mnie podejrzewano torbiela ale ginekolog stwierdził coś innego za dwa miesiące mam zgłosić się do kontroli czy to torbiel mam 14 lat i nie wiem co mam zrobić poradzcie mi coś
Forumowiczka
16-11-2005, 16:22:00

lekarze musza ocenic czy tzreba bedzie torbiel wyciac czy lekami rozgonic. torbiele nie zawsze sa przyczyna klopotow z plodnoscia w przyszlosci. glowy do gory.
dagps

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: