Reklama:

Torbiel na jajniku (1361)

Forum: Ginekologia - forum dla rodziny i pacjentki

gość
28-04-2009, 14:12:00

Cześć, mam pytanie do WAS...
... 13 maja dostałam plamienia, na nastepny dzień przestałam krwawić, ale kolejnego dnia znów zaczełam... byłam z tym u pani ginekolog, po badaniu USG stwierdziła u mnie torbiel o średnicy 4 cm na lewym jajniku. Przepisała mi lek - Duphaston, który musiałam zażywć 2 razy dziennie przez 10 dni. po tej kuracji miałam dostac okres... Miałam ,,, ale juz trzeci dzień mija i dalej nie dostałam... nie wiem co sie dzieje... i tu pojawia sie moje pytanie... Czy Ktos miał podobnie lub tak samo ?? Strasznie sie tym martwie.. bo nie wiem czy tak ma być... Prosze o odpowiedź...
gość
28-04-2009, 14:12:00

Cześć, mam pytanie do WAS...
... 13 maja dostałam plamienia, na nastepny dzień przestałam krwawić, ale kolejnego dnia znów zaczełam... byłam z tym u pani ginekolog, po badaniu USG stwierdziła u mnie torbiel o średnicy 4 cm na lewym jajniku. Przepisała mi lek - Duphaston, który musiałam zażywć 2 razy dziennie przez 10 dni. po tej kuracji miałam dostac okres... Miałam ,,, ale juz trzeci dzień mija i dalej nie dostałam... nie wiem co sie dzieje... i tu pojawia sie moje pytanie... Czy Ktos miał podobnie lub tak samo ?? Strasznie sie tym martwie.. bo nie wiem czy tak ma być... Prosze o odpowiedź...
Początkująca
28-04-2009, 18:20:00

hej Dziewczyny, dziękuję za odpowiedz, no włąsnie postanowiłam szukać lekarza i dziś mnie poinformowano, że wolny termin jest na ...za miesiąc no i się zapisałam.dodam że od momentu jak sie dowiedziałam o tej torbieli, a to było tydzien temu boli i drętwieje mi lewa noga, czyli ta po ktorej stronie jest torbiel. czy to możliwe że ona w zastraszającym tempie rośnie i stąd te bóle? myslałam ze jak dostanę okres to te bóle przejdą, od 3 dni mam miesiączkę,owszem jajnik nie boli, ale noga nadal rwie...co mogę zrobić, proszę pomóżcie...jezu, jak ja bym chciała byc teraz w Polsce...pozdrawiam
maripossa
gość
29-04-2009, 05:33:00

ja np juz od pol roku biore tabletki hormonalne i tylko dlatego mi nie rosnie... uwazam ze to dobry sposob! urosł od stycznia tylko 1 cm! moj prof stwierdzil ze gdyby nie te tabletki to nie wiadomo jaka by byla ta torbiel endometrialna...
Wiewiór
gość
11-05-2009, 10:47:00

mam 15 lat i wykryli u mnie torbiela ma 4,3 cm myslałam że lekarz da mi jakies tabletki na to a okazało sie że będe musiała mieć operację bo nieregularnie pogrubioną ścianke miał ktoś robioną operację na usunięcie torbiela . ? długi był to pobyt w szpitalu. ? ..
gość
13-05-2009, 14:17:00

kiedy wyjdziesz? najprawdopodobniej dwa dni po operacji.. a nie wolalabys sie skontaktowac z innymi lekarzami? opinia jednego to nie wyrok...
gość
13-05-2009, 15:13:00

witam.jestem piatą dobe po laparoskopowym usunięciu torbieli jajnika (8x10cm).zabieg trwał godzine (poprzedzony był lewatywą), był w znieczuleniu ogólnym. na drugi dzień z rana kazali wstawac i chodzić:/ brzuch nie boli mnie wcale, dziś zdjeli mi szwy. jedyne co mi dolega to ból w barkach (podczas zabiegu dają zastrzyk paraliżujący mięśnie) i podwyższona teperatura (37,5) ale dostałam na to antybiotyk gdyz to najprawdopodobniej zakażenie w obrębie pęcherza moczowego (podczas zabiegu i dobe po miałam założony cewnik).
jestem szczęśliwa ze mam to juz za sobą. jesli macie jakies pytania chetnie odpowiem, wyjaśnie na tyle na ile umiem
pozdrawiam Magika
gość
13-05-2009, 21:30:00

U mnie na usg wyszło, że mam torbiel czekoladową. 3 tygodnie próbuję leczenia farmakologicznego i 29.05 mam wizytę, na której lekarz mi powie czy torbiel się wchłonęła czy trzeba ją wyciąć. Powiedzcie mi czy jeśli się okaże, że muszę iść na laparoskopię to kiedy mniej więcej mogę się spodziewać, że pójdę do szpitala, za ile od wizyty? Martwię się, bo jestem jeszcze studentką, cały czerwiec mam egzaminy i boję się, że będę musiała zrezygnować z egzaminów i zaliczać wszystko później. No ale zdrowie ważniejsze...
Limonka
gość
13-05-2009, 21:45:00

Limonka
mozesz powiedziec jak to jest leczone farmakologiczne? przeciez to samo sie nie wchlania... jezeli chcesz zeby Ci nie rosl ten torbiel musisz brac tabletki anty wtedy bedziesz mogla przetrzymac torbiel przez egzaminy... bierzesz tabletki bez przerwy, przez co nie masz krwawienia, jajnik tez nie krwawi czyli nie rosnie! chyba najlepsze rozwiazanie

a tak w ogole co byscie polecaly? laparoskopie czy male ciecie? ja caly czas sie zastanawiam... i nie wiem co lepsze
gość
14-05-2009, 08:33:00

limonka: u mnie torbiel zdiagnozowano pod koniec kwietnia a w szpitalu zapisano mnie na 9 lipca!!!takie kolejki!!! ale poniewaz bardzo zle sie czulam i strasznie bolał mnie brzuch wzięto mnie na cito (nie ukrywam ze ogromna w tym zasluga mojego lekarza).
takie są realia w lublinie.
a jesli chodzi o kwestie: ciecie czy laparoskopia to nie jest nasz wybor i decyzja tylko lekarzy. mi powiedzial ze jak zajrzą do srodka to ocenia czy da sie usunąć bez krojenia czy nie.
na szczescie obylo sie bez.
Magika

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: