Reklama:

Torbiel na jajniku (1361)

Forum: Ginekologia - forum dla rodziny i pacjentki

gość
10-03-2009, 10:48:00

Nie musisz się podpisywać, bo masz stały login
gość
10-03-2009, 15:24:00

Mam pytanie...
Dowiedzialam sie ze mam Torbiel ...
Staramy sie z narzeczonym o dziecko od dosc dlugiego czasu...
Czy on ma jakies powiklania badz przeciw wskazania badz utrudnia zajscie w ciaze?
gość
10-03-2009, 15:25:00

Mam pytanie...
Dowiedzialam sie ze mam Torbiel ...
Staramy sie z narzeczonym o dziecko od dosc dlugiego czasu...
Czy on ma jakies powiklania badz przeciw wskazania badz utrudnia zajscie w ciaze?
gość
10-03-2009, 17:11:00

To zależy od indywidualnej sytuacji i tego, jakiego rodzaju masz torbiel. Czasami torbiel może utrudniać zajście w ciążę (bo może powodować nieprawidłowe funkcjonowanie jajników i zaburzenia gospodarki hormonalnej).
Podobno często lekarze zalecają zajście w ciążę jako "lekarstwo" na torbiele (wchłaniają się wtedy samoczynnie).
Najlepiej skonsultuj się jak najszybciej z ginekologiem i zadaj mu wszystkie te pytania, które Cię trapią.
P***
Początkująca
10-03-2009, 17:32:00

Nie załamuj się tylko głowa do góry - życie przed Tobą! Miałam problem z zespołem policystycznych jajników. Faszerowali mnie hormonami żeby "pobudzić" jajniki do pracy a z miesiąca na miesiąc było coraz aż w końcu bez tabletek nie miałam w ogóle okresu. Po 4 latach trafiłam do mojego ANIOŁA STRÓŻA - lekarki która "zabrała się za mnie wg starych zasad leczenia". Zabrzmiało to dziwnie ale zamiast truć mnie hormonami trafiłam na stół operacyjny i dzięki Panu Bogu Miałam resekcję jajników i od tamtej pory (ponad 5 lat) mam okres regularny i wszystko jest ok. Więc nie daj się faszerować nie potrzebnie tabletkami tylko szukaj konkretnej pomocy! Życzę powodzenia
nitka25
gość
10-03-2009, 19:23:00

Mi torbiel z 6cm na 6,2 cm zmniejszyła się po miesiącu do 3cm na 3 cm po tabletkach regulon
Więc myślę że wchłonie się całkowicie i nawet z moim jednym jajnikiem dam radę zajść w ciążę (mam taką nadzieję )
gość
10-03-2009, 19:49:00

Jasne Dopóki kobieta posiadać chociaż jakieś szczątki jajnika to ma szanse na zajście w ciążę!
A co do tabletek hormonalnych to nie można mówić, że kategorycznie są do niczego i nie pomagają na torbiele. U większości kobiet, które mają zwykłe czynnościowe torbiele, tabletki powodują ich wchłonięcie.
Ja jestem pełna nadziei. Mój "brzydal" miał w chwili wykrycia ponad 6 cm. Spóźniał mi się przez to okres. Dostałam luteinę na wywołanie. Po miesiączce (jakieś 10 dni po zakończeniu krwawienia) poszłam do ginekologa na wizytę kontrolną i okazało się, że torbiel zmniejszył się do 3 cm. Dodatkowo lekarz stwierdził, że nie ma już raczej podejrzenia, że mój torbiel jest endometrialny. Od kolejnej miesiączki mam zacząć brać tabletki antykoncepcyjne YAZ. Trzeba pozytywnie myśleć a wszystko dobrze się ułoży! :D Wiem, że to nie jest proste, bo sama na początku strasznie panikowałam i wypłakałam wiele łez. Teraz jestem spokojna i zdecydowanie lepiej się czuję
P***
gość
17-03-2009, 14:37:00

witajcie. weszłam tu po raz pierwszy. 7 lat temu urodziłam syna, po 4 tygodniach poszłam na wizytę ontrolną, wszystko było ok, ale 2 miesiące potem dostałam krwotoku, trafiłam do szpitala, z którego "uciekłam" widząc podejście lekarzy. Mąż zawiózł mnie prosto do mojego gin. okazła sie że mam torbiel srednicy ponad 6,5 cm. ostatecznie jeszcze w szpitalu po opanowanu krwotoku, a potem przez cały czas leczenia hormonami i innymi lekami miałam mocne krwawienie przez 47 dni. bardzo schudłam, biorac pod uwagę że karmiłam syna piersią, było to trudne. torbiel się wchłonęła.
teraz pobiegłam do tego samego gin, przerażona że jestem w 3 ciąży, a on powiedział że to w 99,9% torbiel, nie mam okresu, boli mnie prawy jajnik wymiary to 2,32X 2,24X2,33. z dwojga sytuacji w chwili obecnej wole torbiel niż 3 dziecko. mam pytanie do was? czy robiłyście test ciążowy. lekarz mi powiedział ze torbiel może powodować nieprawidłowy wyniktestu, a ja zrobiłam 3 razy test i dwa razy wyszło jakby był pozytywny bo te ciążowe kreseczki były mało widoczne ale były.
gość
17-03-2009, 15:20:00

Witam..
najlepiej sprawdzisz czy jesteś w ciązy idąc na badanie krwi
kosztuje nawet mniej niz test ciązowy a jest 100%towym badaniem w godzine
gość
24-03-2009, 18:49:00

Witam. Mam 21 lat. Dzisiaj zgłosiłam się na izbę przyjęć z powodu ostrego bólu w podbrzuszu z lewej strony. Nie mogę się schylić, wyprostować, bo czuję ostre kłucie. Lekarz wysłał mnie na USG i okazało się, że mam torbiel na prawym jajniku o wymiarach 45x39 mm. To chyba niedużo, ale lekarz wysłał mnie na ostry dyżur do szpitala położniczego, a na bóle kazał wykupić no-spe i paracetamol. Torbiel mam z prawej strony, a boli mnie z lewej, nie wiem czy to może mieć jakiś związek. USG nic więcej nie wykazało, poza niewielką ilością wolnego płynu w jamie brzusznej - jedynie za macicą grubości do ok. 28mm. Z prawej strony nic mnie nie boli, ale z lewej aż tak, że lecą mi łzy z oczu. Jak się kładę czuję, że ból podchodzi pod klatkę piersiową. Nie wiem jedno z drugim może mieć związek i ginekolog poradzi coś na bóle, które są okropnie bolesne. Może ktoś jakoś pomóc?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: