Reklama:

Torbiel na jajniku (1361)

Forum: Ginekologia - forum dla rodziny i pacjentki

Początkujący
06-03-2009, 15:14:00

Witam mam takie pytanie, czy któraś z was miała powiększony jajnik? Mam 25 lat i już kilka razy to przeszłam, obecnie jestem 2 miesiące po leczeniu. Lekarz powiedział żebym przyszła do kontroli po miesiączce, ale nie powiedział kiedy za miesiąc czy za kilka? A ja nie zapytałam. Teraz mam dylemat jak często muszę chodzić do kontroli? Czy mam brać to schorzenie poważnie? Dodam że miałam już raz torbiel właśnie na tym jajniku i zostały mi po nim zrosty.
Proszę niech mi ktoś odpisze.
gość
06-03-2009, 17:16:00

Do abcciazy
Torbiele są naprawdę uciążliwe i bardzo często nawracają.
Myślę, że kontrola powinna być dość regularna co 2-3 m-c. wtedy udaje się panować nad sytuacją i nie dopuścić do poważniejszych powikłań.
Chyba, że nie masz żadnych dolegliwości bólowych, wtedy -można mieć nadzieję, że nic poważnego się nie dzieje i poczekać na dalszy rozwój wypadków.
alibi
gość
06-03-2009, 22:20:00

do P***
ja sie pytam bo niestety żaden lekarz mnie nie poinformował a tu chociaż od niektórych mogę sie czegoś dowiedzieć
nigdy bym sie nie spodziewała ze to torbiel... chociaż bolało mnie to ale ja święcie byłam przekonana ze to wyrostek! jeszcze raz sie zapytam czy macie jakiś sposób na ten ból? bo nie chciałabym sie faszerować lekami cały czas... i czy przy tym nie można wykonywać wysiłku fizycznego?
Wiewiórka
gość
08-03-2009, 12:45:00

Mam 24 lata i torbiel na lewym jajniku 4,5cm średnicy. Na ogół stosuje sie terapię hormonalną, po której torbiel się wchłania. Ja niestety mam trombofilię (V czynnik typu Leiden), biorę stale Sintrom, gdyż jestem po dwóch zakrzepicach i nie mogę przyjmować żadnych hormonów.
Czy jestem skazana na operację? Niedawno miałam operację na wyrostek, po której mam bliznę na brzuchu, załamałabym się po kolejnej bliźnie..

gość
08-03-2009, 20:27:00

Do Wiewiórki
I dlatego takie forum jest przydatne... Tutaj możemy nie tylko sobie ponarzekać (chociaż to przynosi ulgę), ale także postarać się sobie pomagać.
Co do bóli, to niestety nie mogę Ci nic poradzić, bo u mnie nie występują. Jeżeli chodzi o wysiłek fizyczny to mój lekarz nic na ten temat nie wspominał na tej wizycie, kiedy jeszcze podjrzewał u mnie torbiela czekoladowego. Na ostatniej wizycie, kiedy się okazało, że mój torbiel jest "zwyłky" to lekarz powiedział, że mam o nim zapomnieć, skakać, tańczyć i robić co mi się podoba :P Przy torbielu endometrialnym moim zdaniem wysiłek nie jest wskazany, bo jak pęknie, to wtedy krew wylewa się do jamy brzusznej i z ostrym brzuchem trafia się do szpitala Jak pęknie normalny torbiel to przeważnie jest tylko trochę bólu i po kłopocie (czyt. po torbielu :D).

Dziewczyny i co bardzo ważne starajcie się jak najmniej denerwować tą calą sytuacją z torbielem. Sama na własnej skórze doświadczyłam, jak ważne jest podejście psychiczne. Jak nie wiedziałam, że mam torbiela to nic mnie kompletnie nie bolało. A jak już widziałam, to cały czas sobie coś wkręcałam i wydawało mi się że mnie boli. Do tego stopnia, że jak szłam na wizytę po miesiączce, to byłam niemal w 100% przekonana, że torbiel urósł, bo mnie bolało. Okazało się, że torbiel jest o połowę mniejszy. Ginekolog dodał mi otuchy i teraz już nic mnie nie boli :P :D
gość
08-03-2009, 20:28:00

Ale ze mnie gapa znów się nie podpisałam :P
To ja - P***
Początkujący
09-03-2009, 21:37:00

Do alibi
Dziękuję za odpowiedź, nareszcie ktoś się zdecydował mi odpowiedzieć bo próbowałam nie tylko na tym forum.
Początkujący
09-03-2009, 21:41:00

Sama nie wiem czy iść na tą wizytę czy nie. W sumie to brzuch mnie nie boli tak jak ostatnio przy powiększonym jajniku, ale łapią mnie znowu te nieznośne skurcze. A najgorsze że ostatnio podczas kochania się z mężem złapał mnie też skurcz i same wiecie jak to się skończyło.
Co robić niech mi ktoś poradzi.[addsig]
Początkujący
09-03-2009, 21:46:00

Do wiewiórki.
Pytałaś o sposoby na ból.
Jak już nie mogę wytrzymać z bólu to biorę gorącą kąpiel, a później kładę się do łóżka pod kocem i grzeję tzw. poduszką elektryczną.
Mnie to pomaga.
Pozdro
Początkujący
09-03-2009, 21:46:00

nie podpisałam się[addsig]

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: