Reklama:

Torbiel na jajniku (1361)

Forum: Ginekologia - forum dla rodziny i pacjentki

gość
05-03-2009, 09:57:00

no tak, ide na konsultacje do innego lekarza w przyszla srode... zobaczymy co mi powie
Wiewióra
gość
05-03-2009, 12:02:00

Wczoraj podczas usg lekarz wykrył u mnie torbiel na jajniku o wielkości 3 cm. Zdziwiło mnie to że sprawiał wrażenie jakby to była dobra wiadomość. Musiałam się zapytać co mam dalej robić bo nie raczył nawet tego skomentować. Powiedział żebym po miesiączce jeszcze raz wykonała usg a potem to się zobaczy. Jak sie dowiedziałam to skojarzyłam że jednak bolał mnie ten jajnik, czasem nawet kuł, ale nie zwracałam na to uwagi. Boje się że jeśli nie zniknie to będę mieć operacje bo czytałam gdzieś że od 3cm to tylko operacyjnie sie usuwa. Prosze o rade
gość
05-03-2009, 14:36:00

Cześć, ja miałam laparoskopie w zeszły wtorek. Strasznie się bałam ale w dniu zabiegu-operacyjnego (bo tak to oni kwalifikują) w ogóle. Kiedy zaczęli mnie wieść na sale operacyjną byłam uśmiechnięta i szczęśliwa że zaraz będzie po wszystkim. Jak się okazało na sali operacyjne miałam dużo szczęścia gdyż nie był to guz jak przypuszczano tylko cysta( do tej pory nie wiem co lepsze) która się oderwała od jajnika i jeszcze trochę czasu lub coś ciężkiego podniesionego i by pękła także byłoby kiepsko. Ale teraz już po wszystkim leże sobie i odpoczywam do końca tygodnia nie mogę za dużo chodzić tyle co jest konieczne. Przez najbliższe 3 miesiące nie mogę współżyć i nosić ciężkich rzeczy, Jedynym moim zmartwieniem teraz jest to żeby znowu dziadostwo nie urosło.
gość
05-03-2009, 14:39:00

a co do wielkości (bo zapomniałam napisać) to ja miałam 4.5 na 5 cm
gość
05-03-2009, 17:24:00

Wiem, że od specjalistycznych porad są lekarze, ale chodziło mi bardziej o to, że dużo osób zadaje tutaj pytania, a mało osób na nie odpowiada... Ot tyle :P

Teraz parę słów do Wiewióry (o ile dobrze pamiętam).
To, że obraz Twojej torbieli na usg jest szary, to może oznaczać, że jest to torbiel endometrialna (tzw. czekoladowa). Jednak koniecznie musisz się skontaktować z innym ginekologiem, skoro ten u którego byłaś od razu zakłada, że usunie Ci cały jajnik Jak ja miałam wykrytego torbiela i było prawdopodobieństwo, że to torbiel endometrialna (na usg połowa torbiela była szara a połowa czarna), to lekarz powiedział, że można spróbować leczyć antybiotykami. Na torbiel endometrialną hormony pod postacią tabletek antykoncepcyjnych niestety nie działają. A moja torbiel była dość spora - 64x55 mm. I jeszcze nalezy dodać, że badnie usg nie daje 100% pewności, że jest to torbiel endometrailny, taką pewność daje tylko badanie histopatologiczne. Teraz już wiem, że mój torbiel raczej nie jest endometrialny (czarny obraz usg) i po miesiączce zmniejszył się do 30 mm :D

Do kolejnej osoby która pisała o torbielu wielkości 3 cm. Nie jest to torbiel na tyle duży, aby od razu wykluczyć leczenie farmakologiczne. Oczywiście dużo zależy od tego jakiego typu jest ten torbiel np. zwykłe bardzo często wchłaniają się po tabletkach antykoncepcyjnych, z torbielami czekoladowymi sprawa jest troszkę cięższa, ewentualnie reagują tylko na antybiotyki (mają dużą skłonność do odnawiania się i są związane z chorobą nazywaną endometriozą), natomiast potworniaka można pozbyć się tylko operacyjnie.
Z tym, że są dwie metody: laparoskopia i laparotomia.

P.S. Dziewczyny podpisujcie się jakoś, żeby się wszystko nie mieszało :P

P***
gość
05-03-2009, 18:04:00

no właśnie idę w przyszłą środę, ciekawe co powie drugi lekarz... ja się pytałam tego lekarza u którego byłam czy można to leczyć jakimiś lekami a on mi odpowiedział że nie;| że to trzeba usunąć operacyjnie razem z jajnikiem... na pewno nie dam sie tak od razu ciąć i wolę pójść do trzech lekarzy i sie upewnić
Wiewiórka
gość
05-03-2009, 20:59:00

Dzieki za odpowiedz. Tylko że ten mój jajnik rzeczywiście mi dokucza, nie na tyle żeby brać tabletki ale jednak. I obraz na usg był czarny, czyli co to oznacza?
Czarna M
gość
06-03-2009, 10:54:00

Czasem trudno określić, czy to torbiel na jajniku czy też sam jajnik zmienił się! tak było w moim przypadku ! a dodam, że chodziłam do naprawdę świetnego lekarza (taką ma opinię). Torbiele mają to do siebie, że często ulegają zmianie ( czyli zmniejszają lub powiększają się). Ja z "moją torbielą" borykałam się pół roku, lekarz dwoił się i troił aby temu zaradzić.
Niestety po wielu nieudanych próbach -lekarz doszedł do wniosku, że trzeba usunąć operacyjnie! Z uwagi na to iż wcześniej miałam już laparotomie z powodu ciąży ektopowej - nie było teraz możliwości laparoskopii, wiec operowano mnie tradycyjnie przez otwarcie powłok brzusznych.
Reasumując ! trudno doradzać tutaj na forum innym co mają zrobić !
Każdy przypadek jest inny i tak należy go traktować- indywidualnie!
W takich przypadkach trzeba mieć zaufanie do lekarza prowadzącego, który podejmie dobrą decyzję w odpowiednim czasie.
alibi
gość
06-03-2009, 12:58:00

Wiewiórka to dobrze, że umówiłaś się do innego specjalisty. Ja mimo tego, że chodzę do najlepszego (podobno) ginekologa w mieście i mam do niego zaufanie, to też idę za tydzień do innej pani ginekolog, ponieważ nikt nie jest nieomylny. Na pewno mi to nie zaszkodzi

Teraz parę słów do Czarna M...
Ja nie odczuwałam żadnych dolegliwości a jednak okazało się, że mam torbiela. To kwestia indywidualna każdego organizmu.
To, że obraz Twojego torbiela na usg jest czarny to prawdopodobnie oznacza, że jest to torbiel zwykły. Tzn wypełniony jakimś śluzem (?) a nie krwią czy też litymi strukturami. Rozpoznaje się to w ten sposób, ponieważ aparatura usg reaguje na gęstość cieczy wewnątrz torbiela. Jeżeli obraz jest szary, to oznacza że substancja wypełniająca torebkę torbiela jest gęstsza (czyli może to być krew).
Jednak tak jak wyżej pisałam badanie usg nie daje 100% pewności co do tego, jaki to jest typ torbiela. Taką pewność daje tylko badanie histpatologiczne (najczęściej wykonywane przy usuwaniu zabiegowym).

I teraz jeszcze do alibi :P Jak widzisz wcale nie uważam, że na forum można znaleźć specjalistyczne porady. Ale zawsze można podzielić się wiedzą, którą już się posiada. A na tym forum często wyglądało to tak, że kilkanaście postów pod rząd to były tylko kolejno opisywane historie różnych osób, które zadawały pytania. Nikt na nie nawet nie starał się odpowiedzieć, tylko każdy ograniczał się do opisania swojego przypadku i zadania kolejnych pytań... Ja nie neguję potrzeby udania się do specjalisty.
gość
06-03-2009, 12:58:00

Tym razem to ja się nie podpisałam :P
P***

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: