Reklama:

Przezierność karkowa (98924)

Forum: Ginekologia - forum dla rodziny i pacjentki

gość
09-02-2025, 17:20:58

Chciałabym opisać moją historię z tego roku. Mam obecnie 37 lat, natomiast w ciąży byłam 36latką. W domu zdrowy 11 latek. W ostatnich 2 latach 2 poronienia, ciąże zatrzymane w około 6 tygodniu. Badania genetetyczne nasze nic nie wskazały, prócz uszkodzonego u mnie genu MTHR. To miala być ciąża ostaniej szansy. Więcej strat bym nie przeżyła. 8 stycznia badania prenatalne. Strach ogromny. Podczas badania wszystko dobrze, przeziernosc, kość, serduszko. Byłam taka szczęśliwa dopóki nie usiadłam na fotel by podsumować z panią doktor wyników. Tu załamanie. Ryzyko ZD 1:145.
Niestety biochemia bardzo słaba: Papaa 0.64 Mom
Wolne bHCG 2.68 Mom
No i wiek (36), więc bardzo wysokie ryzyko ZD. Lekarka powiedziała mi, że albo zrobię amniopunkcję i będę wiedziała na 100%, albo badanie wolnego DNA i będę wiedziała na 99.9%.
Te wiadomości mnie totalnie załamały, wyszłam z gabinetu i zrobiłam od razu test Sanco. Wielkie nerwy i wynik po 3 dniach.. niskie ryzyka. Ogromną radość, która trwała kilka dni jedynie. Konsultowałam wynik z moją ginekolog. Doradziła bym skonsultowała wynik z genetykiem. Skonsultowałam i on powiedział, że przy takim ryzyku tylko amnio.
Tak się bałam zrobić to badanie, balam się poronienia. W końcu umówiłam się na 3 terminy. Będąc w IMIDzie już 3 razy stchórzyłam i wróciłam do domu. W końcu za 4 razem zrobiłam. Po badaniu bałam się poruszyć w łóżku żeby nie poronić. Wyniki amnio z mikromacierzami po 10 dniach.. kariotyp prawidłowy męski... Radości nie da się z niczym porównać. Choć ta trauma została ze mną do końca ciąży..
W lipcu przyszedł na świat mój zdrowy i przecudowny syn.
Z Wami wszystkimi łącze się myślami. I życzę Wam wszystkim zdrowych dzieciątek
PS pomogła mi Nowenna Pompejańska. Czyni cuda.
gość
09-02-2025, 17:22:17

Powyżej Mama Stefana :)
Początkujący
12-02-2025, 16:45:02

Hej, cytuję poniżej swój pierwszy post tutaj i daję znać, że jestem właśnie po USG trzeciego trymestru i lekarz mówi, że nie ma się do czego doczepić.

Streszczając całość historii: NT = 3,43 i ryzyko t21 po dodaniu biochemii 1:69; biopsja kosmówki (QF-PCR, mikromacierze aCGH) - kariotyp prawidłowy męski. Wczesne echo serca i potem echo serca właściwe - wszystko git, połówkowe - też ok.

Nadal się spinam i martwę, jestem w 29 i dopiero jakoś od miesiąca zaczynam powoli coś kupować dla synka. Radość, oczekiwanie i nadzieja wciaż mi się miesza ze strachem, ale próbuję być dobrej myśli.

Forum odświeżam codziennie i czasami do kawy czytam archiwalne wpisy. Może mi się w końcu uda przeczytać cale forum :D na razie jestem na lecie 2015, bo po początkowym spędzaniu na czytaniu godzin dziennie zdecydowanie zwolniłam tempo i teraz czytam co najwyżej parę stron na dzień.

gość 22-10-2024, 17:07:08
Hej dziewczyny, piszę z opuchniętą od płaczu twarzą - wczoraj na prenatalnych dowiedziałam się, o NT = 3,43 (mierzył wielokrotnie, to był max, najmniejszy jakoś ok 2,5). Wszystko inne z USG git - przepływy, kość nosowa, ruchliwość itd. Wczoraj12+6. Pobrano od razu krew na biochemię.

Mam 34 lata, jestem po dwóch poronieniach w pierwszym trymestrze (7 i 8+5 tc). Teraz trzecia ciąża obłożona od samego początku lekami, bo podejrzewano zaburzenia immunologiczne (leki accofil plus enorton, acard od pozytywnego testu) związane z tworzeniem się naczyń krwionośnych kosmówki. Wygląda więc na to, że leki zadziałały... ale teraz ta sytuacja.

(...)

Czekam na tę biochemię, ale trochę nie wiem co dalej. Tzn., raczej na pewno badania inwazyjne, bo myslę, że nawet jakbym wzięła NIFTY lub pokrewne, to to nadal przesiewowe i jakas amnio by musiała wejść. Myslę jeszcze o biopsji kosmówki, wiem też, że są jakieś badania przy amniopunkcji, które są szybciej niż pełna amniopunkcja (Rapid-FISH?), ale nie zrobiłam póki co dokladnego researchu. Mielismy rozmowę z męzem wstępną na temat tego, w jakiej sytuacji (w sytuacji jakich wad) zdecydujemy się na terminację, ale kiedy myslę o czekaniu do 15 tyg zeby móc zrobić amniopunkcję i potem kolejne tygodnie na pełen wynik i myślę sobie, że będe w tym 18 tyg, juz z widocznym brzuchem... I co, czekałaby mnie turystyka aborcyjna w okolicach 20 tyg na Boże Narodzenie? Stąd rozkminiam co by się dało wcześniej. Jestem z Krakowa, dobreusg zdaje się mieć sporo możliwości szybkiej diagnostyki inwazyjnej.

(...)
gość
14-02-2025, 13:41:06

Hej,czy ktoś miał niedawno amniopunkcje w IMID u Roszkowskiego?
Jak wyglądała ścieżka ze skierowaniem?
Długie są kolejki już bezpośrednio na miejscu? I jak wygląda odbiór wyników?
gość
18-02-2025, 19:10:53

Cześć dziewczyny. Jestem w pierwszej ciąży. Mam 29 lat. Aktualnie 10+3. Na dzisiejszym rutynowym USG dzieciatko miało NT-5,6 mm. Jestem załamana. Prenatalne dopiero 05.03.. umawiam się na nifty. Czy komuś urodziło się zdrowe dzieciatko z taką przeziernoscia?
gość
20-02-2025, 10:41:55

gość 18-02-2025, 20:10:53
Cześć dziewczyny. Jestem w pierwszej ciąży. Mam 29 lat. Aktualnie 10+3. Na dzisiejszym rutynowym USG dzieciatko miało NT-5,6 mm. Jestem załamana. Prenatalne dopiero 05.03.. umawiam się na nifty. Czy komuś urodziło się zdrowe dzieciatko z taką przeziernoscia?

Musisz kochana robic dalsza diagnostyke, szanse są ze bedzie ok. Pomiar nt powinno sie wykonywac od 11 tygodnia, wczesniej moze byc nie miarodajny. Trzymam kciuki zeby bylo w porzadku
gość
20-02-2025, 13:07:02

Cześć. Dziewczyny, mamy problem. Jestem w I ciąży, na ten moment 10+5. Byłam przedwczoraj u lekarza. Dzieciątko CRL 3,6cm, ale przeziernosc 5,6mm. Umówiłam się na NIFTy. Reszta na USG wyglądała bardzo prawidłowo. Panikować? Nie mierzy się przeciez przezierności przy takiej długości dziecka. Dodam, że od połowy stycznia przechodzę infekcje. Najpierw zapalenie krtani, brałam antybiotyk, a w tej chwili już zapalenie oskrzeli..
gość
20-02-2025, 21:51:46

gość 14-02-2025, 14:41:06
Hej,czy ktoś miał niedawno amniopunkcje w IMID u Roszkowskiego?
Jak wyglądała ścieżka ze skierowaniem?
Długie są kolejki już bezpośrednio na miejscu? I jak wygląda odbiór wyników?

Ja rowny rok temu. Skierowanie miałam od genetyka z IMIDu. Czekałam około tygodnia. Badanie wykonuje w poniedziałki i środy. Wyniki wydawane tylko w środy. Czyli ja dostałam po 9 dniach.
gość
07-03-2025, 18:41:13

Moja tragedia się właśnie zaczęła dostaliśmy wyniki badania podwójnego pappa. Przezierność 3,1mm reszta ok ( nosek jest, serduszko też ok wraz z przepływami ) a sama biochemia fatalna wolne Bhcg 3,126 MoM a pappa 0,791 MoM. Wynik trisomi 21 to > 1:4 najgorszy z możliwych. Umówiłam się na amniopunkcję mam w ten czwartek - chce dokupić opcje fisher by poznań wyniki szybciej. Nie mam złudzeń że moje szanse są nikłe bo moje wyniki to książkowy przykład ZD tzn podwyższona przezierność i beta w połączeniu z obniżonym białkiem pappa. Dostałam wynik > 1:4 więc sprawdziłam wyniki na https://fetalmedicine.org/research/assess/trisomies i faktycznie moje ryzyko dokładnie to 1:3 w wieku prawie 39 lat. Łudziłam się jeszcze zmieniając mój wiek w wyliczeniach, ale nadal ryzyko przy moich wynikach odmładzając się o 10 lat są tragiczne. Przeczytałam forum w poszukiwaniu podobnych przypadków znalazłam jednak więcej złych zakończeń niż pozytywnych. Świat mi się zawalił bo czekałam i walczyłam o ciąże kilka lat, korzystaliśmy z kliniki leczenia bezpłodności. W Wigilię zobaczyłam wymarzone dwie kreski na teście, a los spłatał mi tak okrutny żart. Jestem nastawiona na najgorsze i wiem co zrobię jeśli wynik będzie negatywny (nie osądzajcie mnie ale nie jestem w stanie fizycznie, psychicznie ani też finansowo wychować chorego dziecka).

załamana i nerwowo wykończona
Malina
gość
10-03-2025, 08:18:08

Malina, bardzo mi przykro - jednak do czasu wyników jest jeszcze nadzieja.

U nas ryzyko wynosiło 1:4 - moje wpisy są z 2022 roku - jednak mój syn urodził się zdrowy. Przezierność 3,8, beta 1.4, białko pappa-a 0.38

Zapytaj o opcję mikromacierzy, jeśli jest dostępna. Genetyk lub lekarz powinni wytłumaczyć, na czym polega różnica między nią a klasycznym badaniem kariotypu.
Sama amniopunkcja jest do przeżycia, zresztą wg mnie innej opcji jak amnio nie ma - choć wykonywałam dodatkowo Vera Gene, odpowiednik Nifty.

Trzymam za Was kciuki.
Pamiętaj jednak, że nie ma złych decyzji - każda jest dobra, bo jest Twoja. Tutaj na forum niemal każda z nas rozumie sytuację drugiej strony i nie osądza. Co więcej, wiele z nas postąpiłoby dokładnie w ten sam sposób.

Mocno Cię tulę i ciepło o Tobie myślę.
Mara

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ula
Dziewczyny bardzo proszę o podanie dobrego ginekologa i dermatologa . Proszę o odpowiedź
gość
planowanie ciąży
Witam skonczyłam przyjmowac biofenac i neurovit ile te leki utzymują się w organizmie i kiedy mogę zacząc sie starać o dziecko?
gość
Polip na szyjce macicy
Witam, proszę o pomoc: czy mdłości i uczucie ciężaru w podbrzuszu mogą być jednym z objawów polipa szyjki macicy? Od ok 3 mscy plamie między miesiączkami i miewam bardzo obfite okresy, a od jakiegoś miesiąca zaczęłam się źle czuć: suchość w gardle, mdłości, uczucie ciężaru, rozciągania w podbrzuszu, pobolewanie czasem jak na okres, i częste parcie na mocz Myślałam że jestem w ciąży bo objawy takie jak na początku ciąży, lekarz rodzinny zajrzał i jedynie co stwierdził to polip 1,5cm wystający z szyjki macicy. Jako że w próbce moczu wyszło mi też trochę białych i czerwonych krwinek, zostałam skierowana na dalsze badania i czekam na wezwanie, ale jednak martwię się bardzo, bo nie wiem czy moje objawy są typowe dla polipa? Czy ktoś tak miał?
gość
Depilacja
Jaką metodę depilacji stosujecie?? Jak poradzić sobie z zapaleniem mieszka włosowego? Czy zmiana metody spowodowała u którejś z was pozbycie się tego problemu?
Reklama: