Reklama:

Przezierność karkowa (98934)

Forum: Ginekologia - forum dla rodziny i pacjentki

gość
31-12-2024, 02:22:20

gość 30-12-2024, 11:04:55
Dziewczyny mija tydzień odkąd zrobiłam Nifty pro czekam jak na szpilkach w strzępach nerwów, NT 2,9 crl 60,5, ryzyko pośrednie 1:440, ale teraz byłam u ginekologa i powiedział że nie podobaja mu się miedniczki nerkowe bo na ten tydzień ciąży są poszerzone, czy któraś się z tym spotkała? To kolejny marker mój stres sięga zenitu a raczej chyba już rozpacz

Kochana nie wiem jakie masz inne markery, ale u mnie jedynymi markerami z badań prenatalnych 1 trymestru były złe wyniki biochemii wskazującej na t21 - poza tym wszystko idealne a ryzyko 1:27 (bardzo duże ryzyko, Ty masz pośrednie).
NT płodu wynosiło 2,21mm przy crl 8,07 cm.
Robiłam nifty pro - wszystkie ryzyka niskie. Następnie na badaniach połówkowych jedyną nieprawidłowością było właśnie „uwidoczniony ukm”, lekarz robiący badania połówkowe i prowadzący ciążę nie byli tym faktem zaniepokojeni biorąc pod uwagę badania i trym - tak często się podobno dzieje. Wiem, że przy wysokim ryzyku zaleca się badania inwazyjne, ale nikt mnie na nie nie pokierował z resztą sama nie chciałam ich robić. Czytałam też, że to marker ZD i w sumie żadnych innych pozytywów.
Odnośnie tych poszerzonych ukm (czy też „pielektazji”) to częsta przypadłość tzw. Leniwe nerki. W moim przypadku wielkość ukm była kontrolowana do końca ciąży (nie powiększało się, ale też całkowicie nie zmalało) i bylo tak ja mi sugerował lekarz - po narodzinach i oddaniu moczu przez noworodka UKM zniknęły (w 2 dobie życia a następnie 4 miesiącu wykonano USG).
gość
31-12-2024, 16:44:27

Z tego co zrozumialam na bazie rozmowy z moim lekarzem, przezierność ma zwykle największą 'wagę' we wzorze na ryzyko skorygowane. Do tego wzoru bierze się ryzyko podstawowe z wieku i dokłada do niego dodatkowe miary z USG oraz wyniki krwi. Podejrzewam, że u Ciebie wyszło już ryzyko w okolicach pośredniego z samego wieku, przezierność pewnie podwyższyła trochę dodatkowo, natomiast krew mogła trochę obniżyć. Tak, że finalnie wyszło tyle, ile wyszło. Ale to moja spekulacja.

Czyli z zaleceń jakie Ci zapisano też wynika, że polecają te badania typu NIFTY. Rozumiem doskonale Twój stres, ale myślę, że to naprawdę wygląda ok. Myślę, że zalecenie badań nieinwazyjnych jest rozsądne i warto to sprawdzić dla własnego spokoju. Będziesz się widziała z lekarzem, aby przedyskutować te wyniki i skonsultować dalsze plany?

Tak za niecałe dwa tyg wizyta i będziemy rozmawiać na ten temat. Martwi mnie ta przeciętność ale jeśli coś było by nie tak to krew by to wskazała ? Dobrze rozumiem ?

Gdyby wyniki krwi były nieprawidłowe, to na pewno by to mocno zmieniało sytuację. W sensie, zwiększało prawdopodobieństwo, że jest coś nie tak. Nie byłoby to gwarancją, że cos jest na rzeczy, ale powody do obaw byłyby większe. Przy nieprawidłowym wyniku biochemii i wyższym wieku (30+), ryzyka potrafią już wskoczyć na poziom 'wysoki', nie 'pośredni' i tu z kolei zalecaliby badania inwazyjne - biopsję kosmówki lub amniopunkcję. Tutaj wyniki krwi są ok, więc to działa na korzyść. Owo NT naprawdę jest całkiem ok, choć wedle niektórych standardów uznano by je za ciut podwyższone, ale - no właśnie - jak dodasz fakt, że pozostałe dane z USG i biochemia są ok, to to pokazuje jakiś szerszy kontekst. Mam nadzieję, że wizyta lekarska będzie sensowna i otrzymasz odpowiedzi na wszelkie pytania. Trzymam kciuki niezmiennie!
Mam nadzieję że jest wszystko dobrze a to podwyższone nt nie wskazuje na nic złego chociaż nie powiem wyprowadziło nas to na pole zmartwień i stresu bo wolelibyśmy usłyszeć że jest ok i nie ma o czym myśleć a tak się głowimy. Po wizycie jak pani dr powie pewnie się zdecydujemy na nipty- lecz stres oczekiwania na ten wynik już mnie paraliżuje. Licze na to ze skoro krew wyszła ok to będzie dobrze bo gdyby było coś na rzeczy byłyby odchylenia :/ mam racje ?
gość
01-01-2025, 13:18:26

gość 31-12-2024, 17:44:27
Licze na to ze skoro krew wyszła ok to będzie dobrze bo gdyby było coś na rzeczy byłyby odchylenia :/ mam racje ?

Niestety nie zawsze 'coś na rzeczy' wychodzi w krwi. Tak samo jak nie zawsze wyjdzie w USG. Dobre USG lub dobra krew, albo nawet i jedno, i drugie gwarancji nie da, niestety (nic jej nie da). Zawsze jakieś prawdopodobieństwo zostaje nawet przy perfekcyjnych wynikach. Ale no, im więcej odchyleń, tym większa szansa na to, że coś będzie źle. Więc tak jak pisałam - to, że krew wyszła ok to bdb wiadomość - gdyby wyniki krwi nieprawidłowe, to by istotnie zwiększało prawdopodobieństwo, że jest coś nie tak, a w tej sytuacji dobre wyniki prawdopodobieństwo złego rezultatu zmniejszają. Na NIFTY na szczescie nie czeka się długo, kwestia tygodnia, 10 dni, jak słyszałam.
gość
01-01-2025, 19:49:53

gość 01-01-2025, 14:18:26
Licze na to ze skoro krew wyszła ok to będzie dobrze bo gdyby było coś na rzeczy byłyby odchylenia :/ mam racje ?

Niestety nie zawsze 'coś na rzeczy' wychodzi w krwi. Tak samo jak nie zawsze wyjdzie w USG. Dobre USG lub dobra krew, albo nawet i jedno, i drugie gwarancji nie da, niestety (nic jej nie da). Zawsze jakieś prawdopodobieństwo zostaje nawet przy perfekcyjnych wynikach. Ale no, im więcej odchyleń, tym większa szansa na to, że coś będzie źle. Więc tak jak pisałam - to, że krew wyszła ok to bdb wiadomość - gdyby wyniki krwi nieprawidłowe, to by istotnie zwiększało prawdopodobieństwo, że jest coś nie tak, a w tej sytuacji dobre wyniki prawdopodobieństwo złego rezultatu zmniejszają. Na NIFTY na szczescie nie czeka się długo, kwestia tygodnia, 10 dni, jak słyszałam.

Dokładnie nie ma żadnej reguły. U mnie idealne USG, a zła biochemia, bardzo wysokie ryzyko ZD (wiem, że 80ptpcent płodów z ZD normalnie wygląda na usg). Finalnie dziecko urodzone zdrowiutkie.
Początkujący
01-01-2025, 20:15:14

gość 01-01-2025, 14:18:26

for the record, to byłam ja, Natalia ;d coś mnie noworocznie wywaliło

przy okazji: wszystkim nam tutaj - spokoju, zdrowia swojego i swoich bliskich (czy w brzuchu czy poza :D) i tego, czego potrzebujemy ;)
gość
07-01-2025, 22:50:54

Cześć dziewczyny z tej strony Agata. Pisałam tutaj kiedyś około lipca, że test pappa przy pierwszych prenatalnych wyszedł nam w skrócie ryzyko trisomii 21 1:168. Otóż chciałam uprzejmie donieść, że urodziłam zdrowego chłopaka z wagą 3800g. Nie wiem jak w ogóle udało mi się to przy sn. Od razu spieszę z wyjaśnieniem. Nie zgodziłam na amiopunkcję. Za to są radą jeden z dziewczyn tutaj odmówiłam sobie na uspokojenie nowennę pompejańską... I udało się! Nie traćcie nadzieji. Miałam w sumie 2 prenatalne podzielone na 2 spotkania ze względu że dziecko było malutkie i echo serca dziecka też 2 spotkania z tego samego powodu. Na każdym błagałam lekarzy żeby dokładnie obejrzeli dziecko. I nic nie wyszło. Trzymajcie się ciepło i każdą z Was,.która przeżywa to jak ja przytulam mocno do serca ❤️❤️❤️
gość
08-01-2025, 11:59:40

Dzien dobry. Piszę bo otrzymałam wynik Veracity - bardzo wysokie ryzyko trisomi 21. W teście papppa ryzyko było 1:314 . Nie wiem co dalej ? Nie chcę urodzić chorego dziecka. Nie wiem czy jest nadzieja ze amniopunkcja wykaże coś innego.
gość
08-01-2025, 12:47:04

Pisałam niedawno, ryzyko 1:440, crl 60,5 NT 2,9 - Nifty Pro wynik prawidłowy❤️ ale niestety nie całkiem jest dobrze, to dopiero 14+5 a UKM poszerzone 4,1mm i 3,3 mam, to ponoć dużo jak na ten tydzień ciąży, gdzieś na forum przewinęły mi się dziewczyny z poszerzonymi miedniczkami, czy któraś miała z tym problem i to już na takim wczesnym etapie!
gość
09-01-2025, 23:00:06

gość 08-01-2025, 12:59:40
Dzien dobry. Piszę bo otrzymałam wynik Veracity - bardzo wysokie ryzyko trisomi 21. W teście papppa ryzyko było 1:314 . Nie wiem co dalej ? Nie chcę urodzić chorego dziecka. Nie wiem czy jest nadzieja ze amniopunkcja wykaże coś innego.

Jest nadzieja. Zapisz się na amniopunkcję. Musisz wiedzieć bo inaczej zwariujesz do końca ciąży. Sama robiłam amnio w 24tyg bo moja gineko mi powiedziała że inaczej osiewieje do 40tyg, też oczywiście nie chciałam jej robić, ale nie było wyjścia. Genotyp prawidłowy.
Trzymamy kciuki
gość
10-01-2025, 04:23:02

gość 10-01-2025, 00:00:06
gość 08-01-2025, 12:59:40

Jest nadzieja. Zapisz się na amniopunkcję. Musisz wiedzieć bo inaczej zwariujesz do końca ciąży. Sama robiłam amnio w 24tyg bo moja gineko mi powiedziała że inaczej osiewieje do 40tyg, też oczywiście nie chciałam jej robić, ale nie było wyjścia. Genotyp prawidłowy.
Trzymamy kciuki

Ale czy robiłaś test typu Nifty czy Veracity ? Ja właśnie z niego mam wynik bardzo duże ryzyko trisomii 21

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: