Reklama:

Przezierność karkowa (98924)

Forum: Ginekologia - forum dla rodziny i pacjentki

gość
13-01-2025, 20:41:12

gość 01-01-2025, 20:49:53
gość 01-01-2025, 14:18:26
gość 31-12-2024, 17:44:27
Licze na to ze skoro krew wyszła ok to będzie dobrze bo gdyby było coś na rzeczy byłyby odchylenia :/ mam racje ?

Niestety nie zawsze 'coś na rzeczy' wychodzi w krwi. Tak samo jak nie zawsze wyjdzie w USG. Dobre USG lub dobra krew, albo nawet i jedno, i drugie gwarancji nie da, niestety (nic jej nie da). Zawsze jakieś prawdopodobieństwo zostaje nawet przy perfekcyjnych wynikach. Ale no, im więcej odchyleń, tym większa szansa na to, że coś będzie źle. Więc tak jak pisałam - to, że krew wyszła ok to bdb wiadomość - gdyby wyniki krwi nieprawidłowe, to by istotnie zwiększało prawdopodobieństwo, że jest coś nie tak, a w tej sytuacji dobre wyniki prawdopodobieństwo złego rezultatu zmniejszają. Na NIFTY na szczescie nie czeka się długo, kwestia tygodnia, 10 dni, jak słyszałam.

Dokładnie nie ma żadnej reguły. U mnie idealne USG, a zła biochemia, bardzo wysokie ryzyko ZD (wiem, że 80ptpcent płodów z ZD normalnie wygląda na usg). Finalnie dziecko urodzone zdrowiutkie.

Hej. Jestem tu nowa. 03.01.2025 dostałam wyniki nifty pro z wynikami wysokiego ryzyka trisomii 21. 07.01 miałam amnio a dziś byłam na Agatowej 10 w Wawie zobaczyć wadę serca dziecka. Prof mówi ze musimy czekać na wyniki kariotypu i mikromacierzy. Ale serce ma cechy dziecka z zespołem - wiec i tak amnio najważniejsze. choć wydaje jej się ze może żyć i ta wada nie wpływa na rozwój płodu. Dziewczyny, to była pierwotnie bliźniacza ciąża gdzie jeden zarodek obumarł dlatego nifty robiłam dopiero w 15 tyg +6 dni… tak się boje. Boże :(
gość
17-01-2025, 19:09:18

gość 13-01-2025, 21:41:12
Licze na to ze skoro krew wyszła ok to będzie dobrze bo gdyby było coś na rzeczy byłyby odchylenia :/ mam racje ?

Hej. Jestem tu nowa. 03.01.2025 dostałam wyniki nifty pro z wynikami wysokiego ryzyka trisomii 21. 07.01 miałam amnio a dziś byłam na Agatowej 10 w Wawie zobaczyć wadę serca dziecka. Prof mówi ze musimy czekać na wyniki kariotypu i mikromacierzy. Ale serce ma cechy dziecka z zespołem - wiec i tak amnio najważniejsze. choć wydaje jej się ze może żyć i ta wada nie wpływa na rozwój płodu. Dziewczyny, to była pierwotnie bliźniacza ciąża gdzie jeden zarodek obumarł dlatego nifty robiłam dopiero w 15 tyg +6 dni… tak się boje. Boże :(

trzymaj sie :*** kiedy masz wyniki? wszystkie znamy ten strach.
gość
17-01-2025, 19:10:51

gość 10-01-2025, 05:23:02
gość 10-01-2025, 00:00:06
gość 08-01-2025, 12:59:40
Dzien dobry. Piszę bo otrzymałam wynik Veracity - bardzo wysokie ryzyko trisomi 21. W teście papppa ryzyko było 1:314 . Nie wiem co dalej ? Nie chcę urodzić chorego dziecka. Nie wiem czy jest nadzieja ze amniopunkcja wykaże coś innego.

Jest nadzieja. Zapisz się na amniopunkcję. Musisz wiedzieć bo inaczej zwariujesz do końca ciąży. Sama robiłam amnio w 24tyg bo moja gineko mi powiedziała że inaczej osiewieje do 40tyg, też oczywiście nie chciałam jej robić, ale nie było wyjścia. Genotyp prawidłowy.
Trzymamy kciuki

Ale czy robiłaś test typu Nifty czy Veracity ? Ja właśnie z niego mam wynik bardzo duże ryzyko trisomii 21

heja, ja robilam Nifty-byly niskie ryzyka. potem USG w 24 tyg gdzie dopatrzyli sie 2 nieprawidlowosci wiec powiedzieli ze trzeba szukac genetyki w tym
gość
17-01-2025, 19:11:26

zrobilas amnio w koncu?
gość
18-01-2025, 10:56:40

Dziewczyny a ile czasu czeka się na mikromacierz i kariotyp?
Początkujący
18-01-2025, 11:19:22

gość 18-01-2025, 11:56:40
Dziewczyny a ile czasu czeka się na mikromacierz i kariotyp?

Ja na mikromacierz czekałam ok 7 dni roboczych. Klasycznego kariotypowania nie robili. Przed wynikami mikromacierzy miałam wyniki QF-PCR po ok 3 dniach roboczych.
gość
18-01-2025, 13:24:38

gość 17-01-2025, 20:09:18
gość 13-01-2025, 21:41:12

trzymaj sie :*** kiedy masz wyniki? wszystkie znamy ten strach.

Dziekuje. Jeśli dziecko wyszło zdrowiutkie to całe szczęście. Dziewczyny to jak to jest, mikromacierz jak wyjdzie zła to jest szansa ze dziecko jest zdrowe tak czy siak? Bo rozumiem kariotyp to wyjdzie na pewno czy ma zespół downa czy nie. A jak mikromacierz to to jest wynik na 100%? Czy nie?
gość
27-01-2025, 10:02:06

Cześć wszystkim. Czytałam Wasze posty w sumie od samego początku i widzę, że już chyba nikt tu nie zagląda ,ale napiszę o moim przypadku , może to nie dokładnie ten sam temat ,ale już kompletnie nie wiem gdzie mogę szukać pomocy ,wsparcia czy paru słow otuchy.
Jestem w 3 ciąży (dwie zdrowe nastolatki ) Na początku wszystko było ok , na pierwszych prenatalnych anatomicznie wszystko ok , miałam duże ryzyko zd z testu papa,ale to ze względu na wiek (42),z USG przezierność karkowa itp wszystko w normie. Na drugich badaniach prenatalnych świat się nam zawalil. Okazało się ,że synuś ma wodogłowie , dość mocno poszerzone komory boczne 16mm i 21 mm. Na drugi dzień pojechaliśmy do innego lekarza, potwierdził wentrikulomegalie, ale dał nadzieję ,że po założeniu zastawki takie dzieci świetnie się rozwijają i daja sobie radę. Poleciła skontaktować się z dobrym neurochirurgiem dziecięcym oraz dobrym ginekologiem ażeby prowadził mi ciążę do porodu. Z racji ,że kiedyś pracowałam na neurochirurgii w Katowicach polapalam sobie kontakty do profesora neurochirurga dziecięcego. Po konsultacji z nim nie zostawił mi chyba złudzeń ,a może i dobrze. Że gdybyśmy żyli w Holandii na pewno zaproponowaliby mi aborcję. A tak to mam dwa wyjścia. Albo założenie tzw. shuntow wewnątrzmaciczne albo poczekać ,donosić i zaraz po porodzie założyć małemu zastawke. Jestem zdruzgotana i załamana. Nie mam chyba już czym płakać. Czeka mnie jeszcze w czwartek MRI płodu i te badanie będzie decydujące co dalej. Czy któras z Was miała podobna sytuację ? Lub słyszały o takich przypadkach? Nie wiem kompletnie na co się nastawiać . 😞
Początkujący
29-01-2025, 17:04:44

Hej, zaglądam tu codziennie i nadal głównie podczytuje archiwum, wtedy gdy nie wypowiadam sie pod nowymi postami bazując na wlasnym doswiadczeniu. Niestety w Twoim wypadku nie mam nic merytorycznego do wniesienia :( (u mnie tylko 'typowy' tytulowy case z przeziernością, obecnie zaczynam 27 tydz). - ani nie znam sytuacji z autopsji, ani niespecjalnie czytałam o przypadkach tego rodzaju. Bardzo mi przykro, że znalazłaś się w takiej sytuacji i wspólczuję tej karuzeli nadziei i jej pozbawiania.
gość
01-02-2025, 17:33:47

Wybierz opcje wewnatrzmaciczna, nadmiar płynu moze uszkadzać dalej mózg, przysadkę ( potem sa problemy hormonalne wiele cukrzyca, niskoroslosc) lub oczy widzenie, mowe, intelekt. To jest potem nieodwracalne, zalozenie zastawki to taki typ operacji ktory zapobiega dalszemu poglebianiu defektow i uszkodzen, nie odwraca juz nabytych. Wiem, ze to trudne, nie panikuj, działaj, nie masz już nic do stracenia. Zastawka zapobiega nadcisnieniu czaszkowemu, modl sie zeby powikłan nie bylo. Sa dzieci, ktorym zakladano zastawke 22 razy, ale nadal zyja, bo sie zatykala tu sie nalezy martwic, zbliznowacenia nie daja miejsca na kolejne proby.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: