Reklama:

Przezierność karkowa (98924)

Forum: Ginekologia - forum dla rodziny i pacjentki

gość
28-09-2004, 18:59:00

Lekarz stwierdził, że u mojego płodu wynik NT jest bardzo wysoki - 3,5mm.Jutro będę się umawiać na amniopunkcję.
Okropnie się boję tego nakłucia.
Jakie mam szanse na to, że urodzę zdrowe dziecko?
czy w ogóle jest szansa, że przy takiej przezierności moje dziecko jest zdrowe?
Błagam, napiszcie, jeśli ktoś coś wie na ten temat.
Może któraś z Was miała amniopunkcję?
Komentator
28-09-2004, 19:43:00

Ocena NT za pomocą USG jest obarczona pewnym błędem, natomiast amniopunkcja genetyczne jest badaniem rozstrzygającym, po uzyskaniu wyniku tego badania będziesz wiedziała dokładnie czy Twoje dziecko jest zdrowe, musisz uzbroic się w cierpliwość, nie bój się amniopunkcji, jest obarczona pewnym ryzykiem, ale to dośc bezpieczne badanie, postaraj się uspokoić i poczekać na wynik tego badania, a ja będe trzymał kciuki, żeby wszystko było ok, pozdrawiam Przemek
Dr n.med. Przemysław Binkiewicz <br> <br>
gość
28-09-2004, 20:14:00

Przeczytałam w necie chyba wszystko na temat przezierności karkowej. Nigdzie nic nie ma o tym, że zbyt duża przezierność, to jeszcze nie katastrofa. Lekarz też nic nie mówi. Po prostu skierował na amniopunkcję.
A ja tylko chciałabym wiedzieć, czy mam szansę urodzić zdrowe dziecko???
Przecież na pewno ktoś wie, czy zdarza się tak, że przy przezierności 3,5mm wszystko z dzieckiem jest ok.
A może jest oczywiste, że nie, tylko nikt nie chce mi tego powiedzieć dopóki nie będzie jednoznacznego wyniku z amniopunkcji.
Usg niesie ze sobą ryzyko błędu pomiaru.To wiem, ale czy aż tak dużego? przecież 3,5mm to dużo.
Ja po prostu nie mogę znieść tej niepewności.
Nie chcę też robić sobie zbyt wielkiej nadziei, bo mogę się niepotrzebnie rozczarować.
Po prostu chciałabym wiedzieć, jak to jest.Choćby nawet dane statystyczne z tego zakresu były dla mnie niekorzystne.Każda prawda jest lepsza od niepewności.
Komentator
28-09-2004, 21:43:00

Wiesz na pewno że NT zależy od długości CRL, norma jest znacznie przekroczona ale to znacznie to w sumie 1mm, wiem, że tu liczą się części dziesiętne, ale postaraj się być dobrej myśli, bo to tylko badanie USG,które jest testem przesiewowym i ma znczenie jedynie orientacyjne, czywiście że są szanse, że, wszystko dobrze się ułoży i będziesz miała zdrowe dziecko,dane statystyczne zwykle odnosza sie do norm i dlatego trudno znaleść odniesienie do 3,5mm, pozdrawiam jeszcze raz
Dr n.med. Przemysław Binkiewicz <br> <br>
Forumowicz
29-09-2004, 05:08:00

Nie mozna odpowiedzieć jednoznacznie jaką masz szansę urodzic zdrowe dziecko tylko na poziomie badania NT. Specjalny program komputerowy obliczający ryzyko wad genetycznych o oparciu o NT bierze także pod uwagę inne czynniki, takie jak Twoj wiek (przede wszystkim) a także pewne wymiary zarodka. Poza tym badanie NT musi byc wykonywane w ściśle okreslonych tygodniach ciąży by było wiarygodne. Podsumowując musisz poczekać na wynik amniopunkcji genetycznej - to jedyne badanie które w 100% powie Ci czy Twoje dziecko jest zdrowe i ktore powinno byc wykonane w Takiej sytuacji. Pozdrawiam. Trzymam kciuki by wynik był OK.
gość
29-09-2004, 16:27:00

Staram się mieć nadzieję, chociaż mam jej coraz mniej.

Dzisiaj ustalono mi termin amniopunkcji na 8 listopada. To dużo czasu. Potem jeszcze oczekiwanie na wynik. Nie wiem, jak to wytrzymam.
Forumowicz
29-09-2004, 22:33:00

licze na to ze w polowie listopada napiszesz nam ze wynik jest w porzadku. Liczymy na to. pozdrawiamy i trzymamy kciuki.
gość
16-06-2006, 07:56:00

Ja również dowiedziałam się że moje maleństwo ma przeierność karkową również na poziomie 3.5 mm. lekarz również nie znalazł u mojego dziecka kości nosowej, w tej chwili czekam na wynik testu genetycznego, powinnam go otrzymać dokładnie za tydzień, do tego czasu chyba zwarjuje. Dlaczego tak się dzieje jestem przed 30-stką, prowadzę zdrowy tryb życia, nigdy nie miałam żadnych nałogów, generalnie dbam o swoje zdrowie, mam 3 letniego zdrowego synka i teraz coś takiego. W moim przypadku lekarze raczej nie pozostawili mi zbyt wielkiej nadziei więc na co ja mam czekać? Co mogę zrobić, mam przez następny tydzień zastanawiać czy zabić własne dziecko czy nie, jakie rozwiązanie w takiej sytuacji byłoby lepsze, czy wogóle jest lepsze rozwiązanie? Jeżeliby jednak wynik był dobry to czy moje dziecko na pewno będzie zdrowe, co wówczas może oznaczać powiększona przezierność karkowa czy wiąże się to z mozliwością innej choroby badź wady?
gość
31-10-2006, 18:31:00

słuchaj, nie martw się aż tak bardzo. NT u mojego dziecka wynosi 3,3 i też byłam załamana. Dziś robiłam test PAPP-a i muszę czekać na wynik cały tydzień. Bardzo się boję, ale mam nadzieję. Mam ją po rozmowie z prof. Szaflikiem, specjalistą od wad wrodzonych. Powiedział mi,że przeziernośc karkowa zależy od wielu czynników i wcale nie musi oznaczać wady genetycznej. Powiedział też,że miał przypadki kobiet, które miały NT 6 mm i rodziły zdrowe dzieci! Głowa do góry, bo zamartwianiem tylko szkodzisz dziecku! Ja przestałam płakać, tylko wierzę,że wszystko jeszcze może być dobrze.
gość
07-11-2006, 11:16:00

dziewczynki, prosę napiszcie jak Wam poszły badania? Jakie są wyniki po amnipounkcji? JA się bardzo boję, więc prośżę napiszcie, czy Wasze dzieci w końcu są zdrowe?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: