Reklama:

Przezierność karkowa (98934)

Forum: Ginekologia - forum dla rodziny i pacjentki

gość
26-12-2024, 20:09:24

_natalia_ 26-12-2024, 20:56:35
Nie robilam badań typu NIFTY, bo miałam zbyt wysokie ryzyka na kolejne metody probabilistyczne (NIFTY, Harmony, itd., nadal podają wyniki jako 1 do iluśtam i je się zaleca zwykle jak są ryzyka co najwyżej pośrednie, ja miałam wysokie); zdecydowałam się na badania genetyczne inwazyjne, które już są diagnostyczne, tj. biopsję kosmówki (można wcześniej niż amniopunkcję, ale metody analizy materiału są analogiczne) - a potem analiza materiału pobranego QF-PCR (badanie przyspieszone częsciowe po kilku dniach - wyniki tylko dla chromosomów 21, 18, 13 oraz płciowych) oraz pełen wynik po około tygodniu - mikromacierze (aCGH). Więc, w skrócie - miałam po prostu wcześniejszy odpowiednik amniopunkcji.

Jestem przerażona i nie umiem się już cieszyć z tej ciąży. Serio jakoś tak mi chęć uciekła. Boję się jak nie wiem bo nie dźwignę zd
Początkujący
26-12-2024, 20:18:17

Doskonale to rozumiem, ja w ogóle do momentu uzyskania wyników z biopsji miałam totalne wyparcie faktu bycia w ciąży. Nigdy nie czułam się tak w ciemnej d***. Nie chciałam oglądać swojego ciała w lustrze, dotykać brzucha. Nadal nie jest kolorowo, nie będę ściemniać, badania genetyczne wykluczyły sporo, ale gwarancji, że wszystko jest ok lub choćby gwarancji, że obecnie ryzyko jest już jak w 'normalnej ciąży' nikt mi nie da. Mogę tylko się z każdym kolejnym USG i echem serca upewniać krok po kroczku, że idzie ku dobremu.

Trzymam kciuki za szybkie i niestresujące wyniki biochemii.
gość
28-12-2024, 13:47:05

Mam wyniki z krwi:
Wolne bhcg 0,555mom
Pappa 1,708 mom

A ryzyko skorygowane mi wyszło 446 dla t21. Co sądzicie ?:(
Początkujący
28-12-2024, 15:40:43

1:446 to ryzyko pośrednie. Wyniki krwi nie wyglądają na typowe dla badanych trisomii:

Dla t21 zwykle jest:
obniżone stężenie białka PAPP-A (poniżej 0,5 MoM)
podwyższone beta hCG (powyżej 2,5 MoM)

dla t13 i t18
obniżone stężenie białka PAPP-A (poniżej 0,33 MoM)
obniżona beta hCG (poniżej 0,33 MoM)

To jest tylko moja opinia, ale przy ryzyku pośrednim to bym zrobiła jakiś nieinwazyjny test wolnego DNA płodowego z kategorii Nifty, Sanco, Harmony etc.

Czy miałaś na wyniku jakiś opis? Mi jak wyliczyli pełne ryzyko skorygowane (dla t21 miałam 1:69) to miałam rozpisaną ocenę (wysokie ryzyko aneuploidii) i rekomendację (badania inwazyjne: biopsja kosmówki lub amniopunkcja).
gość
28-12-2024, 16:34:18

Mam napisane że ryzyko pośrednie i zalecają badania nieinwazyjne z krwi matki. Pewnie przeziernosc 2,46 mi to ryzyko podwyższyła
gość
28-12-2024, 16:34:45

Czyli moje wyniki krwi wyglądają oki ? Ja się kompletnie nie znam
Początkujący
28-12-2024, 20:41:35

Wyniki na moje oko wyglądają ok i wg mnie nie wpłynęły źle na ryzyko. Też stawiam, że przezierność podwyższyła ryzyko najbardziej, ale wiek też na pewno trochę podwyższył (tak jak pisałam, ja z samego wieku 34 lat miałam już ryzyko 1:320 dla t21).

Z tego co zrozumialam na bazie rozmowy z moim lekarzem, przezierność ma zwykle największą 'wagę' we wzorze na ryzyko skorygowane. Do tego wzoru bierze się ryzyko podstawowe z wieku i dokłada do niego dodatkowe miary z USG oraz wyniki krwi. Podejrzewam, że u Ciebie wyszło już ryzyko w okolicach pośredniego z samego wieku, przezierność pewnie podwyższyła trochę dodatkowo, natomiast krew mogła trochę obniżyć. Tak, że finalnie wyszło tyle, ile wyszło. Ale to moja spekulacja.

Czyli z zaleceń jakie Ci zapisano też wynika, że polecają te badania typu NIFTY. Rozumiem doskonale Twój stres, ale myślę, że to naprawdę wygląda ok. Myślę, że zalecenie badań nieinwazyjnych jest rozsądne i warto to sprawdzić dla własnego spokoju. Będziesz się widziała z lekarzem, aby przedyskutować te wyniki i skonsultować dalsze plany?
gość
29-12-2024, 12:45:52

_natalia_ 28-12-2024, 21:41:35
Wyniki na moje oko wyglądają ok i wg mnie nie wpłynęły źle na ryzyko. Też stawiam, że przezierność podwyższyła ryzyko najbardziej, ale wiek też na pewno trochę podwyższył (tak jak pisałam, ja z samego wieku 34 lat miałam już ryzyko 1:320 dla t21).

Z tego co zrozumialam na bazie rozmowy z moim lekarzem, przezierność ma zwykle największą 'wagę' we wzorze na ryzyko skorygowane. Do tego wzoru bierze się ryzyko podstawowe z wieku i dokłada do niego dodatkowe miary z USG oraz wyniki krwi. Podejrzewam, że u Ciebie wyszło już ryzyko w okolicach pośredniego z samego wieku, przezierność pewnie podwyższyła trochę dodatkowo, natomiast krew mogła trochę obniżyć. Tak, że finalnie wyszło tyle, ile wyszło. Ale to moja spekulacja.

Czyli z zaleceń jakie Ci zapisano też wynika, że polecają te badania typu NIFTY. Rozumiem doskonale Twój stres, ale myślę, że to naprawdę wygląda ok. Myślę, że zalecenie badań nieinwazyjnych jest rozsądne i warto to sprawdzić dla własnego spokoju. Będziesz się widziała z lekarzem, aby przedyskutować te wyniki i skonsultować dalsze plany?

Tak za niecałe dwa tyg wizyta i będziemy rozmawiać na ten temat. Martwi mnie ta przeciętność ale jeśli coś było by nie tak to krew by to wskazała ? Dobrze rozumiem ?
Początkujący
29-12-2024, 16:05:21

gość 29-12-2024, 13:45:52
_natalia_ 28-12-2024, 21:41:35

Tak za niecałe dwa tyg wizyta i będziemy rozmawiać na ten temat. Martwi mnie ta przeciętność ale jeśli coś było by nie tak to krew by to wskazała ? Dobrze rozumiem ?

Gdyby wyniki krwi były nieprawidłowe, to na pewno by to mocno zmieniało sytuację. W sensie, zwiększało prawdopodobieństwo, że jest coś nie tak. Nie byłoby to gwarancją, że cos jest na rzeczy, ale powody do obaw byłyby większe. Przy nieprawidłowym wyniku biochemii i wyższym wieku (30+), ryzyka potrafią już wskoczyć na poziom 'wysoki', nie 'pośredni' i tu z kolei zalecaliby badania inwazyjne - biopsję kosmówki lub amniopunkcję. Tutaj wyniki krwi są ok, więc to działa na korzyść. Owo NT naprawdę jest całkiem ok, choć wedle niektórych standardów uznano by je za ciut podwyższone, ale - no właśnie - jak dodasz fakt, że pozostałe dane z USG i biochemia są ok, to to pokazuje jakiś szerszy kontekst. Mam nadzieję, że wizyta lekarska będzie sensowna i otrzymasz odpowiedzi na wszelkie pytania. Trzymam kciuki niezmiennie!
gość
30-12-2024, 10:04:55

Dziewczyny mija tydzień odkąd zrobiłam Nifty pro czekam jak na szpilkach w strzępach nerwów, NT 2,9 crl 60,5, ryzyko pośrednie 1:440, ale teraz byłam u ginekologa i powiedział że nie podobaja mu się miedniczki nerkowe bo na ten tydzień ciąży są poszerzone, czy któraś się z tym spotkała? To kolejny marker mój stres sięga zenitu a raczej chyba już rozpacz

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: