Reklama:

Przezierność karkowa (98939)

Forum: Ginekologia - forum dla rodziny i pacjentki

gość
22-12-2024, 19:10:43

Hej, od nieszczęsnego czwartku poczytuje forum i się pocieszam, ale kilka informacji jest dla mnie niejasnych, może ktoś pomoże. NT 2,9 (trzeci wymiar było też 2,1 i 2,5), poza tym ok, biochemia mocno podniosła mi ryzyko skorygowane na 1:440. Jutro robię Nifty. Ale tak się zastanawiam czy to jak u Was czytam o nt ponad 3 to czy u mnie nie byłoby podobnie gdybym zrobiła USG tydzień później? U mnie 12t crl 60,5. Dlaczego nie powtarza się tego badania? Zastanawiam się też dlaczego u mnie to ryzyko nie jest wysokie chociaż przy większości podwyższonego nt mocno obniża, czyżby ta biochemia była taka dobra? Dziękuję i 3mam za wszystkie kciuki bo to przeogromny stres😓
Początkujący
22-12-2024, 21:45:32

gość 22-12-2024, 20:10:43
Hej, od nieszczęsnego czwartku poczytuje forum i się pocieszam, ale kilka informacji jest dla mnie niejasnych, może ktoś pomoże. NT 2,9 (trzeci wymiar było też 2,1 i 2,5), poza tym ok, biochemia mocno podniosła mi ryzyko skorygowane na 1:440. Jutro robię Nifty. Ale tak się zastanawiam czy to jak u Was czytam o nt ponad 3 to czy u mnie nie byłoby podobnie gdybym zrobiła USG tydzień później? U mnie 12t crl 60,5. Dlaczego nie powtarza się tego badania? Zastanawiam się też dlaczego u mnie to ryzyko nie jest wysokie chociaż przy większości podwyższonego nt mocno obniża, czyżby ta biochemia była taka dobra? Dziękuję i 3mam za wszystkie kciuki bo to przeogromny stres😓

Rozumiem doskonale Twój stres. NT mogłoby być wieksze tydzień potem, ale to nie jest przesądzone (NT zwykle rośnie razem z dzieckiem, ale też widziałam tu na forum nie raz i nie dwa, że na badaniu kilka dni później, nadal w ramach widełek pomiaru dla USG I trymestru, było mniejsze nieco). Co do ryzyka, czemu nie wyszło gorsze przy podwyższonym NT z najwyższego pomiaru (bo tak intepretuję Twoje pytanie) - pytanie, który wymiar NT wzięto do wyliczenia, niektórzy biorą najwyższy, niektóry średni. Kluczowy dla bazowego ryzyka (które jest potem korygowane o parametry z USG i biochemię) jest wiek matki - być może to też miało znaczenie i stąd skorygowany wynik nie wyszedł taki zły. Wiem też, że są lekarze, którzy dużo więcej parametrów włączają do ryzyka skorygowanego (więcej niż NT, FHR, przepływy) - może to też stąd wynikać. Może masz rozpisane na opisie wizyty co wzięto pod uwagę przy wyliczeniach (ja u siebie mam).

Ale rozumiem Twoje obawy i też bym była generalnie zdziwiona 1:440 (dla t21?) przy NT bliskim 3.

Trzymam kciuki!
gość
23-12-2024, 07:28:13

Dziękuję, jak rozmawiałam z lekarzem to mówił że do ryzyka bierze się też inne parametry pod uwagę (wiek 33), owszem powiedział że nt za wysokie ale też nie robił z tego wielkiej paniki. Dane z Internetu są optymistyczne i tego się trzymam, raz to 2,5 jest granica, raz 2,9 ale jednak cały czas myślę o tym, że może zaraz być 3,5 i będzie już gorzej dlatego pytałam o te pomiary w innym tygodniu bo to już istotna zmiana.
gość
25-12-2024, 20:01:43

Dziewczyny w 11 tygodniu plus 5 dni nt 2,46 :/ reszta ok. Martwię się tym. Czekam na wyniki z krwi pappy :( jestem załamana
gość
25-12-2024, 20:16:48

Dodam że crl 51 mm.
Początkujący
26-12-2024, 11:26:30

gość 25-12-2024, 21:01:43
Dziewczyny w 11 tygodniu plus 5 dni nt 2,46 :/ reszta ok. Martwię się tym. Czekam na wyniki z krwi pappy :( jestem załamana

Hej, głowa do góry - NT przy tym CRL to albo górna granica normy, albo minimalnie powiększony wymiar (wg tego kalkulatora 96 percentyl https://www.perinatology.com/calculators/Crown%20Rump%20and%20Nuchal%20Translucency.htm). Czy NT był sprawdzany wielokrotnie? Wiesz, to są na tym etapie tak subtelne różnice, ułamki milimetra zmieniają oszacowanie. Czy lekarz Cię jakoś nastraszył, że jesteś załamana?

Serio, 2,46 to jest przyzwoita wartość, zwłaszcza biorąc pod uwagę to, że wszystko inne było git. Aczkolwiek jasne, że rozumiem spinę - trafiłaś na dobre forum!

Pewnie to marne pocieszenie, ale większość z kobiet z powiększonym NT na tym forum życzyłaby sobie takiej wartości. U mojego preziomka NT 3,43 na USG I trym. Obecnie 22 tc, jestem po biopsji kosmówki i połówkowym i wszystko wygląda git. Czekam teraz na echo serca w styczniu, ale to tak pro forma.
gość
26-12-2024, 17:34:39

gość 25-12-2024, 21:16:48
Dodam że crl 51 mm.

Mierzone było trzy razy u jednego lekarza podczas badań prenatalnych tylko. Później nie byłam nigdzie bo kazał czekać na pappe ale już powiedział że pewnie będzie wyższe ryzyko bo mam 33 lata :/
Pierwsze dwa pomiary mówił że się mieścimy w później że wziął średnią i wyszło 2,46:( ja jetem zielona w tym bo to pierwsze dziecko po wielu wielu latach walki :( a 96 centyl to nie tak źle tak ? Ja naprawdę nie mam rozeznania dlatego napisałam do Was bo wiem że macie widzę
Początkujący
26-12-2024, 17:59:57

Najczęściej za 'ogólną' normę dla NT w pierwszym trymestrze podaje się 2,5, natomiast zwazywszy na to, że wraz ze wzrostem CRL tez NT rośnie, to to de facto się minimalnie w czasie zmienia; 96 centyl to trochę powyżej normy (pow normy to więcej niż 95) - ale: wciąż, tylko trochę; zerknij sobie tutaj na tę tabelę https://radiologykey.com/first-trimester-evaluation/#c8t1. Tu masz też spoko kalkulator, który Ci Twoją kombinację pomiarów od razu na wykresie umieszcza: https://fetalmedicine.org/research/assess/nt

Z wieku 33 lat pewnie bedzie juz dosć podwyższone ryzyko trisomii. Ja mam 34 i z samego wieku miałam już ryzyko w okolicach pośredniego dla trisomii 21...

Fakt, że inne parametry w USG wyszły git to bardzo dużo.

Mi NT 3,43 (powyżej 99 centyla) mega zepsuło ryzyko, które ciut poprawiły wyniki biochemii, ale i tak finalnie dostałam ryzyko 1:69 dla t21.

Wiesz może, kiedy wyniki krwi dostaniesz?
gość
26-12-2024, 19:50:01

_natalia_ 26-12-2024, 18:59:57
Najczęściej za 'ogólną' normę dla NT w pierwszym trymestrze podaje się 2,5, natomiast zwazywszy na to, że wraz ze wzrostem CRL tez NT rośnie, to to de facto się minimalnie w czasie zmienia; 96 centyl to trochę powyżej normy (pow normy to więcej niż 95) - ale: wciąż, tylko trochę; zerknij sobie tutaj na tę tabelę https://radiologykey.com/first-trimester-evaluation/#c8t1. Tu masz też spoko kalkulator, który Ci Twoją kombinację pomiarów od razu na wykresie umieszcza: https://fetalmedicine.org/research/assess/nt

Z wieku 33 lat pewnie bedzie juz dosć podwyższone ryzyko trisomii. Ja mam 34 i z samego wieku miałam już ryzyko w okolicach pośredniego dla trisomii 21...

Fakt, że inne parametry w USG wyszły git to bardzo dużo.

Mi NT 3,43 (powyżej 99 centyla) mega zepsuło ryzyko, które ciut poprawiły wyniki biochemii, ale i tak finalnie dostałam ryzyko 1:69 dla t21.

Wiesz może, kiedy wyniki krwi dostaniesz?

Czekam na wyniki ale nie wiem kiedy dokładnie będą:/ może jutro . Może w poniedziałek - teraz przez święta wszystko się poprzesuwało. boję się ich bardzo. A Ty robiłaś jakieś dodatkowe badania ? W sensie NIFTY ?
Trochę denerwująca jest ta statystyka przy pappie itd :/
Początkujący
26-12-2024, 19:56:35

Nie robilam badań typu NIFTY, bo miałam zbyt wysokie ryzyka na kolejne metody probabilistyczne (NIFTY, Harmony, itd., nadal podają wyniki jako 1 do iluśtam i je się zaleca zwykle jak są ryzyka co najwyżej pośrednie, ja miałam wysokie); zdecydowałam się na badania genetyczne inwazyjne, które już są diagnostyczne, tj. biopsję kosmówki (można wcześniej niż amniopunkcję, ale metody analizy materiału są analogiczne) - a potem analiza materiału pobranego QF-PCR (badanie przyspieszone częsciowe po kilku dniach - wyniki tylko dla chromosomów 21, 18, 13 oraz płciowych) oraz pełen wynik po około tygodniu - mikromacierze (aCGH). Więc, w skrócie - miałam po prostu wcześniejszy odpowiednik amniopunkcji.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: