Reklama:

Przezierność karkowa (98940)

Forum: Ginekologia - forum dla rodziny i pacjentki

gość
04-12-2024, 07:10:09

Tak informacyjnie :) w Warszawie można zakręcić żeby zrobić biopsję trofoblastu na NFZ. Od lekarza od Pappy trzeba dostać skierowanie do genetyka, w miejscu gdzie robią odpłatnie, a e mają podpisaną umowę z NFZ. Placówkom to się bardzo opłaca, także warto pokombinować. W piątek miałam USG genetyczne, dziś wyniki Pappy, wizyta u genetyka w przyszły poniedziałek i mam nadzieję że biopsja i wyniki przed świętami :) Dzięki Natalia za info.
Początkujący
04-12-2024, 10:27:29

gość 04-12-2024, 08:10:09
Tak informacyjnie :) w Warszawie można zakręcić żeby zrobić biopsję trofoblastu na NFZ. Od lekarza od Pappy trzeba dostać skierowanie do genetyka, w miejscu gdzie robią odpłatnie, a e mają podpisaną umowę z NFZ. Placówkom to się bardzo opłaca, także warto pokombinować. W piątek miałam USG genetyczne, dziś wyniki Pappy, wizyta u genetyka w przyszły poniedziałek i mam nadzieję że biopsja i wyniki przed świętami :) Dzięki Natalia za info.

Brzmi jak spokojne święta!

U mnie było tak, że miałam badanie USG pierwszego trymestru na NFZ razem z PAPPą w gyncentrum (wykonywane przez mojego lek. prowadzącego, do którego chodzę na normalne wizyty do innego mca), no i oni w ramach tego trybu w razie wysokich ryzyk oferowali amnio (tylko, biopsji nie, bo tam nie robią w ogóle) i genetyka. Przy czym genetyk na NFZ tylko przy amnio u nich (bo mój gin próbował mi załatwić tam konsultacje genetyczna po biopsji wykonywanej gdzie indziej, ale zderzył się z 'nie da się'). Także no wyłożyłam 2,5k na biopsje by nie czekać te dodatkowe tygodnie na amnio. Super, że w Wwie są takie opcje!
gość
05-12-2024, 14:18:34

Ola: miałam dziś biopsję w szpitalu. Bylo dość hardcorowo. Na pełnym pęcherzu, było bardzo boleśnie i przykro. Na szczęście już po wszytskim, wynik będzie niebawem.
Początkujący
05-12-2024, 17:53:54

Dobrze, że to już za Tobą i temat idzie sprawnie. Zamawiałaś też jakieś częściowe wyniki, np. QF-PCR czy FISH?
gość
05-12-2024, 18:35:15

nie wiem, poszły do Imid, udało mi się na NFZ. Mają być szybko, dowiem się wiecej. Niezłe jest to że jak zadzwonią z przychodni to wiem że to dbre wieści ale jak z IMID to złe. Ważne że już po wszystkim.
gość
17-12-2024, 17:04:18

gość 18-11-2024, 16:52:22
Cześć dziewczyny! To mój pierwszy wpis tutaj, jestem po pierwszych prenatalnych i nie ukrywam, że jestem załamana. Test PAPP-A wyszedł bardzo źle, a mianowicie wolne beta hCG 2,697 MoM, białko PAPPA 0,224 MoM. Wyszło duże ryzyko ZD 1:68, preeklampsja przed 42 tc 1:17 oraz zahamowanie wzrostu przed 37 tc 1:41, na te dwie ostatnie rzeczy mam brać Acard 150 na noc oraz wizyta u kardiologa. Przezierność karkowa"l 1,7 mm, kość nosowa obecna. Doktor, u którego robiłam prenatalne w Elblągu nie widzi żadnych nieprawidłowości w USG i jego zdaniem jest zdrowe, ale wystawił mi skierowanie na amnio. Chcę ją wykonać w UCK w Gdańsku, czy jest tu któraś z Was co tam robiła? Czy robią też mikromacierze? O tych mikromacierzach słyszałam różne opinie, jedni mówią że ich w UCK nie wykonują, inni że wykonują i już zgłupiałam 🫣 I jeszcze pytanie, czy któraś z Was miała podobną sytuację a dzidzia zdrowa? Od wtorku jestem kłębkiem nerwów, ale wierzę w to, że skończy się to dobrze dla nas!

Wera

Dziewczyny właśnie dzisiaj odebrałam wyniki amnio, kariotyp męski prawidłowy! 🥺❤️ Najpiękniejszy prezent pod choinkę jaki mogłabym sobie wymarzyć 😊 30.12 mamy badanie połówkowe, ale wierzę, że będzie dobrze i, że już najgorsze za nami

Wera
gość
18-12-2024, 09:30:31

Witam chciałam zapytać czy robiłyście amniopunkcje ta podstawowa bezplatna czy dodatkowa na inne choroby płatna 2200zl?
gość
18-12-2024, 09:31:46

Strasznie się boję i nie wiem czy ta podstawowa wystarczy czy zrobić fa dodatkowa?
Początkujący
18-12-2024, 21:06:33

Wera, ogromne gratki!

Gość - nie do konca wiem, co oznacza 'dodatkowa na inne choroby', czy mówisz o podstawowym kariotypie jako bezpłatnym i mikromacierzach jako dodatku? Ceny mikromacierzy są różne. Amniopunkcja jest 'jedna', w sensie to jest rodzaj pobrania materiału, natomiast to o czym piszę to różne metody jego analizy. Jeszcze może chodzić o WES, ale to jednak wiecej niz 2,2k zwykle.
Początkujący
18-12-2024, 22:24:35

Ale co do Twojego pytania, jeżeli rozumieć mikromacierz jako tę opcję dodatkowo płatną - ja miałam z materiału z biopsji kosmówki, tej podstawowej opcji mi nie robili nawet. Zrobili mi QF-PCR (cząstkowe wyniki dot. najczęstszych trisomii) i potem mikromacierze aCGH. Jeżeli miałabym zaoferowany podstawowy kariotyp (sprawdzanie tylko aberracji liczbowych), to to czy zdecydowałabym się na mikromacierze zależałoby od ryzyka wyliczonego.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: