Reklama:

Przezierność karkowa (98934)

Forum: Ginekologia - forum dla rodziny i pacjentki

gość
29-03-2010, 18:43:45

Kasiu nie trać wiary! To TYLKO przypuszczenia! Poza tym Karolek nie raz Cię zaskoczył. Myśl pozytywnie!!!

Na każdym kolejnym USG też dowiaduję się nowych rzeczy, ale swoje wiem - trzeba walczyć! A kiedy brakuje sił - trzeba znaleźć sposób na ich zregenerowanie. Mnie pomógł weekend na działce - teraz jestem naładowana po uszy pozytywną energią (czego i Tobie życzę).

Bronia
gość
29-03-2010, 19:13:29

Kasiu mój synek na USG miał zdiagnozowany zespół Dandy - Walkera ale to podejrzenie u ciebie!? Zeby wystąpił ten zespół muszą być co najmniej trzy cechy z czterech: brak lub niedorozwoj robaka w móżdżku poszerzenie zbiornika wielkiego w mózgu, wysadzenie pnia móżgu ku górze i wodogłowie. Niestety moje dziecko miało wszystkie objawy. Które cechy wykryto u Twojej kruszyny, że Cię tak okrutnie straszą. Ponadto ten zespól występuje najczęściej w połączeniu z jakąś wadą genetyczną a przecież Twoj synek ma prawidłowy kariotyp. Czy To feralne USG wykonywał doświadczony lekarz od USG genetycznych, bo to naprawdę bardzo rzadka wada i łatwo o pomyłkę. Np u mnie na jednym USG stwierdzono całkowity brak robaka a na drugim robak się znalazł tyle że niedorozwinięty ale to nie miało znaczenia z powodu innych wad dziecka. Na pocieszenie powiem ci że pani doktor od USG genetycznego mówiła że zdaża się iż przychodzą do niej rodzice nastraszeni tą wada a potem okazuje się, że to strachy na Lachy.
Trzymam za WAS kciuki i wierzę, że będzie dobrze.
Anita

PS. Danusiu wierzę, że Wam się uda z kolejnym BOBO a Twojej Corci życzę przepięknego prawidłowego kariotypu.
Początkująca
29-03-2010, 19:56:15

ANITA usg robili dr. MARZENA DĘBSKA I PIOTR KRETOWICZ ona coś tam zobaczyła na usg pokazała jemu a ja nawet nie spytałam o co chodzi
na opisie mam napisane tak: mózg-obraz:stwierdzono poszerzenie komór bocznych do 12 mm podejrzenie wariant zespołu DANDY-WALKERA
byłam jak w amoku nie wiedziałam o co spytać a i oni nic nie mowili do mnie tylko rozmawiali ze sobą
to już 25 tc a ja nie mam mozliwośći przejść jej w spokoju i radości tylko ciągle nerwy strach lzy i złość
gość
29-03-2010, 20:13:38

Kasiu - Doskonale rozumiem Twoj stres. Ale podejrzenie to jeszcze nie diagnoza. Moze wszystko dobrze sie skonczy. Wiem jak ciezko w takich chwilach byc silna, ale dopoki nie bedziesz miala stuprocentowej pewnosci musisz wierzyc, ze Twoj synek bedzie zdrowy!

Ja jestem w 26tc i ta ciaza w ogole nie daje mi radosci. Mimo prawidlowych wynikow amnio ciagle sie martwie czy wszystko jest w porzadku. Caly czas wyszukuje sobie na internecie rozne choroby i dopasowuje do moich wynikow. Jutro ide na kolejne USG i jestem potwornie zestresowana. Boje sie tego co moga znalezc.... Nie wiem jak przezyje kolejne zle wiesci. Tak bardzo sie boje.

Pozdrawiam wszystkich!

Nova z Olivia
gość
29-03-2010, 20:15:51

Kasiu poszerzenie komór bocznych to jeszcze nie zespól Dandy Walkera. Po pierwsze to pomiar morze być błędny - norma jest do 10mm, więc 12 to nie tragedia. Są przypadki że takie poszerzenie to po porostu uroda dzidzi. Na prawdę nie masz się czym martwić jak nic innego nie wykryli. W moim przypadku połkulle możdżku były hypoplastyczne i nienaturalnie rozsunięte, niedorozwinięty robak, pień móżdżku wysadzony ku gorze i powiększony zbiornik wielki w mózgu 21mm a norma coś koło 10mm i to był zespoł dandy walkera. Po cholerę wysłał Cię ten twój gin na to USG!!!!! Nie znam tych lekarzy o których piszesz. A co kazali Ci robić dalej? Kolejne USG? Na Twoim miejscu poszłabym jeszcze do innego lekarza na powtórny pomiar.
Pozdrawiam i myślę o WAS ciepło

Anita
gość
29-03-2010, 21:14:51

dziewczyny moze to ktorejs pomoze w znalezieniu lekarza z certyfikatem , do badan genetycznych, na tej stronie

https://courses.fetalmedicine.com/lists/web

wybiera sie kraj i jest alfabetycznie cala lista lekarzy z certyfikatami do pomiaru nt.

pozdrawiam
ja83
gość
30-03-2010, 07:04:24

WITAJCIE

Wpadam na sekundę, bo nie mogę zostawiać koleżanek swoich samych :)

Między pakowaniami kartonów napiszę tak:

Anitko
- trzymam kciuki cały czas za kariotypy ;)

Danusiu
- jestem z Toba myslami żabko moja :)

Kasiu
- nie trac nadzieji, to tylko podejżenia, może wszystko okaże się ok, zobacz ile tu historii z podejżeniami, a dzieci po któryms USG okazały się być zadrowe bo lekarz był do bani.

Alicja 25
- Trzymam kciuki ;(

Bronia
- dobrze, że sreduszko ok, kurcze ja cały czas wam kibicuję i wierzę, że będzie ok ;)

Karolinko
- trzymam kciukaski

krakowianka z anielską córeczką Jagódką 18.02.2010
gość
30-03-2010, 08:06:12

Bronia

na pierwszej wizycie u Dangel tez mialam pepowine dwunaczyniowa, a juz na kolejnej sie okazlo ze ma 3 i Dangel sie smiala ze pierw " popsuli mi pepowine ale juz naprawili"

A kiedy masz kontrolna wizyte u niej??

P85
Wtajemniczona
30-03-2010, 08:51:11

Witam Dziewczynki!!!!
Ja też czasami za dużo czytam w tym internecie, potem mi się śnią głupoty po nocach.
Wczoraj, zeby nie mysleć o wyniku amnio, wysprzątałam całą kuchnię, dziś jadę do miasta, jutro do przyjaciółki, w czwartek przychodzi do mnie siostra, także staram się codziennie czym wypełnić ten czas oczekiwania na wynik. Myślałam, ze przez pierwsze 2 tyg. nie będę się martwila wynikiem amnio, bo pewnie nie zadzwonią, ale gdzie tam, jak wczoraj wyświetlił mi się obcy nr w tel. to zalałam się zimnym potem. Serce prawie wyskoczyło:(
Do tego wszystkiego codziennie czytam sobie to forum z poprzednich lat i właśnie wyczytałam, ze dziewczyna z dobrym USG (NT 1,6mm) miała po amnio wykryty ZD, poprostu dlaczego nas to wszystko spotyka???
A jak idę ulicą to widzę pełno pań w ciązy i tak sobie myślę czy choć jedna z nich przeżyła taki koszmar z badaniami jak my???
Przepraszam, ze tak marudzę, ale nie mam komu, mąż powiedział, ze jak dalej będę w necie wyszukiwac to on nie chce nic słyszeć, może ma trochę racji, bo przez to się zamartwiam i porównuję przypadki do siebie:(:(
A gdzie tu do 14.04???
Pozdrawiam ze słonecznej Łodzi:)
gość
30-03-2010, 09:21:05

Justyno B.
a ta dziewczyna z nt 1.6 jakie miala wskazania do amnio?

ja83

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: