Reklama:

OPERACYJNE USUNIECIE CAŁEGO GRUCZOŁU BARTHOLINA (121)

Forum: Operacje i zabiegi

gość
17-03-2017, 18:26:20

Dziewczyny czy u Was też jest wydzielina brązowa klka dni po usunięciu gruczołu? Czuję się ok jak chodzę czuje lekki ból i czasami mam kleksa właśnie takiej wydzieliny
gość
21-03-2017, 11:14:51

Gość 2017-03-17 19:26:20
Dziewczyny czy u Was też jest wydzielina brązowa klka dni po usunięciu gruczołu? Czuję się ok jak chodzę czuje lekki ból i czasami mam kleksa właśnie takiej wydzieliny
Witaj, jak Twoje samopoczucie? Czy mogłabyś napisać coś bliżej o samym zabiegu ( też mnie to czeka...). Miałaś usunięty gruczoł z torbielą, tak? Pozdrawiam
gość
21-03-2017, 18:47:31

Tak miałam usunięty 8 dni temu. Znieczulenie w kręgosłup. 2 dni w szpitalu. Pierwsze 2 dni bolało ale dostawałam kroplowki potem brałam ketonal. Dzisiaj już nic nie biorę. Odczuwam dyskomfort, miejsce jest sine i spuchniete.. No i ta krew ciągle mam podpaski i ciągle są we krwi. Nie wiem ile to jeszcze będzie się saczylo. A i bardzo mnie bolała głową 2 dni po zabiegu
gość
28-03-2017, 19:54:51

Ponad 2 tygodnie temu usunięto mi cały gruczoł. Wszystko było ok ale teraz wyczuwam twarda kulkę przy szwach. Czy możliwe że to jakiś ropien?
gość
16-05-2017, 21:06:14

Hej :) czeka mnie wyłuszczanie torbieli. Czy któraś z Was miala ten zabieg w znieczuleniu ogólnym? Jak wygląda samo przygotowanie? Czy czekają mnie atrakcje w postaci lewatywy o cewnika?
gość
19-05-2017, 06:36:30

Hej ja się zastanawiam nad całkowitym usunięciem gruczołu. Miałam już go nacinany ale odnawiał się zaraz po miesiącu. Męczę się już z tym od 6 lat. Ile trwa pobyt w szpitalu jaeżeli nie ma się jakiś komplikacji???
gość
03-06-2017, 19:06:04

Witam.
Również miałam usuwany torbiel gruczołu Bartholina, 3 dni temu. Po znieczuleniu ogólnym, podobno 20minutowy zabieg, obudziłam się już na swojej sali. Na początku bolało, ketonal 2 razy dziennie, 2 dni po zabiegu wyjście do domu. Dzisiaj troszkę pobolewa, krew praktycznie już się nie pojawia, zobaczymy jak będzie dalej. Generalnie zabieg do zniesienia :)
gość
11-07-2017, 20:47:55

Ja swoich pozbylam sie juz 10 lat temu. To jest prosty zabieg i radzę nie faszerowac się znieczuleniem ogolnym tylko wziac oponowe. Pozniej dwa porody.. Seks bez problemu. Do dzisiaj nie pamietalam nawet ze cos takiego mi sie przytrafilo. Pozdrawiam
gość
01-09-2017, 19:20:57

Witam, was Bartholinki ja mam ten sam problem, już drugi raz ostatnio miałam w kwietniu tego roku. Teraz mamy wrzesień a to dziadostwo się nawruciło znowu. Dzisiaj byłam u ginekologa i dostałam skierowanie do szpitala, i antybiotyk bo jak jest ropa nie zrobią operacji tylko zabieg, i nie może być bolesny ten guz Bartholina, jeśli do środy po antybiotyku zniknie stan zapalny to wyznaczy termin na usunięcie gruczołu. Bartholina ale tylko prawą strone tak jak u mnie bo po tej stronie odnawia mi się ten gruczoł ale z tego co czytałam wasze komentarze. Torbiel nie nawraca się po całkowitym usunięciu gruczołu, ale lekarz nie usunie wam całkowicie tylko z jednej strony a ta zdrowa strona zostaje nie naruszona. Operacji się boję jak diabeł święcone wody bo nie wiem jak będzie przebiegać ta operacja zabieg poszedł szybko 30 min fakt bolała rana po zabiegu ale po 3h już maszerowałam po korytarzu a po operacji ponoć długo się dochodzi do siebie i z tydzień się leży w szpitalu zależy od tego czy nie boli i jak się czuje po operacji.
Pozdrawiam
gość
21-10-2017, 20:58:04

Drogie Panie:)
Jestem 3tyg i 4dni po wycieciu całego gruczołu.
Zaczelo sie od Bezbolesnej „kulki” po lewej stronie, blisko wejscia do pochwy.
Mój ginekolog operuje na Polnej w Poznaniu. Dostałam skierowanie do szpitala. Czekałam 3tyg. Trzeba pojawić sie na czczo. Pobrali krew, zrobili szereg badan z wywiadem. Znieczulenie ogólne. Zabieg trwał 45 minut. Obudziłam sie już z olbrzymim bólem... chciałam być twardzielką, ale łzy same leciały. Po 3’ciej kroplówce z przeciwbólowymi, poszłam do toalety- ból przy oddawaniu moczu delikatny, mocz z krwia. Miałam podkład, który pielęgniarki wymieniały dwukrotnie, tak krwawiłam.
Chcieli mnie wypisac po 6’sciu godzinach ( tak, Polna to taki „taśmociąg”;) ale po omdleniu ( reakcja organizmu na znieczuleniu u mnie), zostalam do rana.
Po kontroli lekarza, po obchodzie, okazało sie, ze mam 4 cm krwiaka. Tylko dzieki mojemu lekarzowi, nie posłali mnie ponownie na stół na odbarczenie go. Wysłali do domu z antybiotykiem. Po tyg nieudana wizyta w celu ściagniecia szwów, ale za slabo sie goiło. Drugi antybiotyk. Po 16’stu dniach zdjecie szwow. Ok- bolało, ale trwało chwilke i to zaden ból w porównaniu z tym co było. Krwiak sie wchłania, bardzo powoli. Rana po sciagnieciu szwow zagojona, ale taka mała dziurka do odplywu krwi, jeszcze nie:/ .
Przez 3dni po zabiegu brałam ketonal (1x dziennie), pozniej apap. Najgorsze sa pierwsze godz po zabiegu, choc u mnie powstanie krwiaka potegowalo bol.
Krwawiłam az 2tyg, ale drugi tydzien nie byl obfity. Monitorowalismy przez to morfologie.
Opuchlizna zeszła po 3-4 dniach, a wygladalo to drastycznie... a krwiak wygladal jak kurze jajo:/ obecnie wizualnie nie ma sladu- naciecia od wrwnetrznej strony warg sromowych.
Myje sie zelem mucovadin. 2x dziennie tantum rose, dzis zaczelam stosowac rivanol. Kiedy mialam szwy, psikałam octaniseptem( bardzo zmiekcza szwy:). Biore Lacibios Femine- ze wzgledu na antybiotyk. Robie cieple okłady (krwiak).
Myśle, ze moja historia sie wydluzy ze wzgledu na krwiaka.
Unikam siedzenia, ale od 2tyg juz choc siadam;) najlepsze sa luzne spodnie i luzna bawełniana bielizna i jej nie noszenie w domu (spodniczka/ sukienka i wietrzenie rany).
Przez kilka dni byłam bardzo słaba. Robiłam wszystko, ale wolniej- nie kazali mi nosic ciezkich rzeczy.
Staram sie odpoczywac, ale moge juz robic wszystko:) zwolnienie lelarskie łacznie mam na 35 dni...
Zycze wszystkim zdrowia! Nie jest tak zle:) taki bol da sie zniesc

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: