Reklama:

OPERACYJNE USUNIECIE CAŁEGO GRUCZOŁU BARTHOLINA (121)

Forum: Operacje i zabiegi

gość
25-05-2021, 22:23:57

Hej 2tygodnie temu gruczoł bartholina samoistnie pękł był w wielkości śliwki . Dziś zauważyłam powrót :( może ktoś tak miał ? I powie coś Na ten temat co robić ?
gość
03-07-2021, 07:56:01

Hej też to mam i mam zamiar udać się na zabieg całkowitego jego usunięcia
gość
05-12-2021, 12:41:59

Hej, a jak wygląda operacja usunięcia CAŁEGO gruczołu? Co rozcinają? Pochwę czy całe krocze czy co? Nie chodzi mi o wyłuskanie czy marsupializację gruczołu. Moja gin powiedziała mi, że rozetną mi cyt. "całą pupę, bo kanał gruczołu jest głęboko osadzony". Proszę o pomoc.
gość
02-03-2022, 00:42:31

Witam ja juz męczę sie z bartholinem od 5 lat i mialam juz 3 zabiegi oczysczania tego potwora pierwszy przy znieczuleniu miejscowym I.to bylo najgorsze poniewaz lekarka wbila mi kilkukrotnie igle ze znieczuleniem I to bolalo bardzo przy tak bardzo opuchnietym gruczole nastepne juz przy znieczuleniu ogolnym ale problem ciagle powraca raz jest wiekszy raz mniejszy 2 tyg temu dostalam antybiotyk ale nie zabardzo pomogl nadal gruczol jest powiekszony I zablokowany jutro biegne znow do lekarza oby cos pomogli i obecnie czekam na date kiedy usuną mi calkowicie tego potwora mysle ze w przeciagu kilku tyg bedzue po wszytkim boje sie bardzo dodam.ze mieszkam.w UK ale wole to niz ciagle powracajacy ból .pozdrawiam Was bartolinki
gość
07-06-2023, 22:24:46

gość 05-12-2021, 14:41:59

Hej, a jak wygląda operacja usunięcia CAŁEGO gruczołu? Co rozcinają? Pochwę czy całe krocze czy co? Nie chodzi mi o wyłuskanie czy marsupializację gruczołu. Moja gin powiedziała mi, że rozetną mi cyt. "całą pupę, bo kanał gruczołu jest głęboko osadzony". Proszę o pomoc.

Wyłuszczenie to usunięcie całego gruczołu z zawartością.
A ginekolog nie może stwierdzić nawet na podstawie usg transvaginalnego jak realnie to wygląda - u mnie na tej podstawie mówili 3cm, okazało się 1cmx4cm długości, więc większa ingerencja w tkanki.
Aktualnie jestem w 10 dniu po wyłuszczeniu, dzisiaj zdjęto mi szwy. Jeden się zawinął i spowodował powstanie włókniaka, który się sączył. Dostałam maści na usunięcie marwych tkanek na receptę i drugą kontrolę mam za 5 dni.
A po operacji - znieczulenie od pasa w dół, zabieg ok.30-40min. W miarę bezboleśnie do dzisiaj, niestety zdjęcie szwów jest gorsze niż ból pooperacyjny ale do zniesienia. Normalne chodzenie i siadanie (polecam „pączki” dla chorych na hemoroidy) bez problemu.
Zwolnienie na 2 tygodnie, aczkolwiek dano mi opcję decyzji jak i ewentualnego przedłużenia po zdjęciu szwów.
Ważne - duży przewiew dla rany.
I polecam szpital specjalistyczny na Karowej w Warszawie, super opieka i zespół.
gość
07-06-2023, 22:29:04

gość 08-06-2023, 02:24:46

gość 05-12-2021, 14:41:59

Wyłuszczenie to usunięcie całego gruczołu z zawartością.
A ginekolog nie może stwierdzić nawet na podstawie usg transvaginalnego jak realnie to wygląda - u mnie na tej podstawie mówili 3cm, okazało się 1cmx4cm długości, więc większa ingerencja w tkanki.
Aktualnie jestem w 10 dniu po wyłuszczeniu, dzisiaj zdjęto mi szwy. Jeden się zawinął i spowodował powstanie włókniaka, który się sączył. Dostałam maści na usunięcie marwych tkanek na receptę i drugą kontrolę mam za 5 dni.
A po operacji - znieczulenie od pasa w dół, zabieg ok.30-40min. W miarę bezboleśnie do dzisiaj, niestety zdjęcie szwów jest gorsze niż ból pooperacyjny ale do zniesienia. Normalne chodzenie i siadanie (polecam „pączki” dla chorych na hemoroidy) bez problemu.
Zwolnienie na 2 tygodnie, aczkolwiek dano mi opcję decyzji jak i ewentualnego przedłużenia po zdjęciu szwów.
Ważne - duży przewiew dla rany.
I polecam szpital specjalistyczny na Karowej w Warszawie, super opieka i zespół.
Aha i absolutnie żadnych nasiadówek po zabiegu!
Tylko podmywanie szarym mydłem.
gość
02-07-2023, 07:47:03

Jestem zakwalifikowana do operacji usunięcia gruczołu. Czy możecie polecić godny szpital gdzie wykonywałyscie operacje ?
Nie ukrywam, mega się boje i na sama myśl o operacji przyprawia mnie o mdłości.
gość
13-10-2023, 01:00:38

Jestem 9 dni po całkowitym usunięciu gruczołu Bartholina. Operacja bez problemu, pełna narkoza tez spoko - chociaż bolała mnie głowa przez 4 dni ale już jest ok. Natomiast rana pooperacyjna kiepsko, zaraz po duża opuchlizna, krwiak i okropny ból. Jestem pod kontrolą lekarza, założył sączek aby dać ujście z tego krwiak. Co mnie niepokoi to to że nadal odczuwam ogromny ból chyba nawet coraz większy, siedzenie i chodzenie to tragedia. Miałam nadzieje, że z dnia na dzień będzie coraz lepiej, a jest gorzej. Dbam o higienę rany, non sto wietrze, cześć tkanek jest zaróżowiona ale jest tez placek żółtej tkanki i to nie jest ropa. Czy, któraś z Was tez tak miała. Zastanawiam się czy nie umówić się na wizytę do i mego ginekologa żeby to skonsultować.
gość
17-10-2023, 22:02:20

gość 13-10-2023, 03:00:38
Jestem 9 dni po całkowitym usunięciu gruczołu Bartholina. Operacja bez problemu, pełna narkoza tez spoko - chociaż bolała mnie głowa przez 4 dni ale już jest ok. Natomiast rana pooperacyjna kiepsko, zaraz po duża opuchlizna, krwiak i okropny ból. Jestem pod kontrolą lekarza, założył sączek aby dać ujście z tego krwiak. Co mnie niepokoi to to że nadal odczuwam ogromny ból chyba nawet coraz większy, siedzenie i chodzenie to tragedia. Miałam nadzieje, że z dnia na dzień będzie coraz lepiej, a jest gorzej. Dbam o higienę rany, non sto wietrze, cześć tkanek jest zaróżowiona ale jest tez placek żółtej tkanki i to nie jest ropa. Czy, któraś z Was tez tak miała. Zastanawiam się czy nie umówić się na wizytę do i mego ginekologa żeby to skonsultować.
. Gdzie miała Pani usuwany gruczoł?
gość
18-09-2024, 18:09:12

Witam.chcialam podpytać gdzie polecacie w Warszawie usunąć torbiel.jaki szpital? Mam torbiel bez zapalenia,bez bólu ale strasznie duzA 8 cm.duze jajo :( już kilka lat...pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Gula w pochwie
W piątek pojawiła mi się gulka przy wejściu do pochwy Dzisiaj jest większa, zrobiła się miejscami fioletowa, trochę czerwona, bardzo boli, przy poruszaniu się Ginekolog przyjmuję dopiero od środy, więc dopiero wtedy mogę się zarejestrować, więc na wizytę będę musiała jeszcze trochę poczekać To tak bardzo boli, nie wiem co mam robić Chciałam wstawić zdięcie ale mi nie wchodzi
gość
bolące plamy pochwy
Od trzech dni mam coś takiego nie mam możliwości pójścia do lekarza ktoś może mi pomóc??
gość
Torbiel w pochwie
Lekarz wykrył u mnie torbiel w pochwie, dość dużą i skierował mnie na operację wycięcia. Czy istnieją jakieś inne sposoby leczenia, np. terapia hormonalna w tym przypadku?
gość
Mój facet szybko dochodzi
Witam mam problem . Jesteśmy ze sobą 1.5 roku moze czesto nie robimy tego ale robimy kiedy możemy on 23 lata ma A wiec moj facet szybko dochodzi Robimy gre wstępna odpoczynek potem do łózka i nie pomaga. Na Jeźdźca tez próbujemy i nic Gumki Durex te co znieczulają tez nic nie dają. byl taki okres w przeciągu kilku dni ze mogliśmy to robić bez przerwy i długu . I znowu szybko dochodzi . moze jakies rady ?
Reklama: