Reklama:

OPERACYJNE USUNIECIE CAŁEGO GRUCZOŁU BARTHOLINA (121)

wątek zamknięty, nie można dodawać postów

Forum: Operacje i zabiegi

gość
29-12-2017, 19:15:58

Treść zablokowana przez moderatora

gość
24-05-2018, 21:44:45

Mam pytanie. Czy na operacyjne usuniecie gruczolu bartholina musi być jakiś mały torbiel czy można usunąć Ci jak nic się nie dzieje? Jestem po 4marsupializacjach po stronie lewej Ale narazie nic się nie dzieje ostatnio mialam pół roku temu a boję się znów wróci..
gość
14-10-2018, 19:41:37

Gość 2013-06-06 19:42:18
Witam Was. Chciałam opisać mój przypadek, bo byc może kórejś z Was pomoże chociaż psychicznie. ja miałam zapalenie tego gruczołu 2,5 roku temu dokładnie 1 listopada wyladowałam na ostrym dyżurze. Nie mogłam chodzić leżeć siedzieć spać - nic!!!!! Brałam tramal i byłam nieprzytomna z bólu. Pękło samo. Od razu ulga. Lekarz w szpitalu obiecał mi że zrobi mi jakis zabieg z podaniem takiego leku który spowoduje że to już nie wróci. Czekałam tydzien na jakiegoś profesora z Krakowa ktory rzekomo jako jedyny robi takie zabiegi. i faktycznie 2,5 roku spokój aż do tamtego czwartku. w ciągu dnia urosło mi to wielkości śliwki i nie mogłam chodzić. Był piątek po Bożym Ciele, mojego gina nie było. Znalazłam pierwszego lepszego lekarza w mieście sąsiednim. Okazało się że to bardzo dobry wrocławski ginekolog. Pojechałaam. Powiedział że trzeba usunąć gruczoł. W sobotę byłam już u niego na zabiegu. Zrobił mi zabieg naciął ropień wsadził tam jakiś lek i dzisiaj cały gruczoł wyszedł sam. od soboty do dzisiaj męka straszna, ból nie do opisania, o sikaniu to nawet nie chce mówić. Ale dzisiaj jestem dobrej myśli bo wszytsko wyszło i mimo że jest tam rana już mnie nie boli. Mama nadzieje że nie wróci. jeśli macie możliowść idźcie go usunąć bo czy za dwa czy trzy lata on wróci i znowu będziecie cierpieć a jest jeszcze drugi gruczol i dwa mniejsze. Ja sie wycierpiaałam strasznie. Sorry za błędy. Pozdrawiam wszytskie Bartholinki. Natalia
Witam czy mozesz napisac cos wiecej o tym zabiegu usunięcia gruczolu bartolina? Kto był tym lekarzem i ile to kosztowało? Pozdrawiam serdecznie
gość
13-11-2018, 13:52:23

Tez 3 dni temu byłam u lekarza, który wykonał podobna procedurę która opisuje pani Natalia. Jestem po wycięciu ropnia i lekarz wlał jakiś lek, powiedział ze gruczoł ma odpaść w formie pestki. Teraz czekam, baaardzo mi boli.. tez chciałabym dowiedzieć jak to się skoczyło u Natalii, jak szybko się zagoiło, czy została blizna....Svetlana
gość
18-02-2019, 18:19:46

Jutro bedzie 3 tygodnie po całkowitym usunieciu gruczołu. Wczoraj zauwazyłam ze szwy sie rozpuscily ale rana rozeszła, wyglada jakby poszarpana. Podobno to normalne ale boli mnie znowu i szczypie. Czy ktoras z Was miala podobnie?
gość
05-03-2019, 21:42:11

Gość 2019-02-18 19:19:46
Jutro bedzie 3 tygodnie po całkowitym usunieciu gruczołu. Wczoraj zauwazyłam ze szwy sie rozpuscily ale rana rozeszła, wyglada jakby poszarpana. Podobno to normalne ale boli mnie znowu i szczypie. Czy ktoras z Was miala podobnie?
Hej. Ja mam dokladnie to samo. Rana sie rozeszla i wejscie jest poszarpane. Dzis mija 5 tygodni a ja jestem zalamana.
Czy dalej masz ten sam problem?
gość
05-04-2019, 14:37:53

Gość 2011-10-21 15:27:43
Ja jestem po usunięciu całego gruczołu po lewej stronie, operacje miałam dokładnie dwa tygodnie temu. Jesli to nie wróci to powiem, ze warto się jej poddać, chociaż lekarz powiedział mi, ze teoretycznie nie powinno wracać ale rożnie to bywa wiec jak widać nigdy nie ma pewności ze będzie z tym spokój. Oczywiście po operacji jest silny ból przez dwa trzy dni, cała lewa strona była mocno opuchnięta aż mnie to przerażało ale powoli wraca do normy. Po usunięciu zostawiają taka szczelinę żeby to się do końca oczyściło z ropy i zagoiło, fakt goi się bardzo powoli. Ja po tej operacji nie dostałam żadnych antybiotyków co mnie dziwi bo czytam na forach, że to podstawowe leczenie! Dopiero po tygodniu kazano mi zrobić irygacje z tantum rosa i gynaxinu i stosować gynalgin po okresie. Wiadomo, że już te miejsce pozostanie zmienione i widoczne ale mam nadzieje, że nie az tak jak to teraz wygląda. Chciałabym wiedzieć ile czasu trzeba do całkowitego zagojenia i czy tymi bakteriami które doprowadzają do problemów z tym gruczołem można zarazić partnera? Prosze o odpowiedz
gość
05-04-2019, 14:43:51

To nie było usunięcie całego gruczołu, tylko marsupializacja, czyli nacięcie ,wyłuszczenie, wypłukanie i podszycie skóry z pozostawieniem otworu, który zapobiegnie zaczopowaniu gruczołu. Niestety po takim zabiegu i tak może się odnowić. Ja po stronie prawej miałam już zabieg wykonywany 7 razy a teraz bez stanu zapalnego idę na operację usunięcia całego gruczołu. W stanie zapalnym nikt takiej operacji się nie podejmie, ponieważ grozi to sepsą.Pozdrawiam
gość
25-09-2019, 07:44:10

Witam.
U mnie właśnie znowu rośnie, już ma wielkość dużej śliwki. Kilka lat temu usunięto mi ten z drugiej strony, bo regularnie robił się ropień. Za pierwszym razem urósł aż do wielkości grapefruita, dostałam gorączki ponad 40 stopni i drgawek w środku nocy. Poszłam na czworaka do toalety i jak usiadłam to wszystko rozerwało i wylała się masa ropy i w tym momencie wszystko ustąpiło: gorączka, dreszcze, drgawki i ból nie do opisania. To było za pierwszym razem. Myślałam, że umrę. Od tego czasu minęło kilkanaście lat w czasie których wielokrotnie robił mi się ropień. Powiem tylko tyle, że zdecydowanie polecam całkowite usunięcie tego gruczołu. Po zagojeniu się rany pooperacyjnej, nic nie widać ani nie czuć i wszystko jest super. Teraz muszę usunąć drugi bo to jakiś koszmar. Trzymam za Was wszystkie doświadczające tego koszmaru kciuki i życzę Wam powodzenia!
gość
26-04-2020, 11:10:56

Cześć dziewczyny. 2 dni temu byłam u ginekologa ponieważ po lewej stronie miałam dość duży torbiel zastoinowa, a także wyczułam małe zgrubienie po stronie prawej. Lekarz powiedział, że oba to torbiele zastoinowa, wbił igłę w obie i wyciągnął płyn. Zgrubienie po prawej stronie pozostało, a dziś zauważyłam, że po lewej nawraca to samo. Przeraża mnie fakt, że jest to z obu stron, w większości widzę, że kobiety mają ten problem z jedną. Boję się, że jeżeli poddam się zabiegowi wycięciu obu odbije się to bardzo na moim życiu seksualnym. Ponadto lekarz powiedział mi, że pozostają po tym blizny. Nie mam pojęcia co zrobić.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: