Reklama:

liszaj twardzinowy - prośba o pomoc (5474)

Forum: Ginekologia - forum dla rodziny i pacjentki

gość
01-02-2025, 22:19:03

W zupełności Cię rozumiem i współczuję. Pomimo badań lekarze działają po omacku. Liszaj to też zawirowania hormonalne. Może estrogen Ci pomoże...
gość
02-02-2025, 08:29:05

To jest okropne ,że każdy widzi co innego ,albo nie widzi nic mimo że jest .ja jestem pewna ,że u mnie wywołała ten liszaj infekcja 😢tak bym nawet pewnie nigdy go nie miała .
gość
02-02-2025, 19:18:32

Wg mnie musi być jakaś podatność na tę chorobę.
Naprawdę niektórzy borykają się z różnymi infekcjami, prowadzą niehigieniczny styl życia i nie mają tego problemu
gość
02-02-2025, 22:51:34

To fakt skłonność być musi no u mnie jest autoagresja pełną parą niestety 😢myślałam ,ze chociaż tego mieć nie będę bo kiedyś o tym słyszałam zanim na to zapadłam ,koleżanka ma ,naszczescie na nią dxiala dermovate .ehhh co ja bym dała żeby i u mnie dzialalo coś już nawet kosztem zaników ,aby nie piekło i nie bolało .
Początkująca
03-02-2025, 12:03:50

Cześć wszystkim mam. Mam na wardze sromowej większej 2 guzki miękke i przesuwalne. Rozmiar 1x5cm średnica 0,5 cm
Byłam oczywiście u ginekologa,juz wcześniej z tym i teraz na dniach również u Pani doktor innej niż poprzednia.To nie boli nie swedzi. Obie twierdzą to samo. Pani doktor sprawdziła, zrobiła usg tych miejsc. Powiedziała że nic tam nie widzi,że nie może być to kaszak ani torbiel bo nie ma tam treści która byłoby widać na usg.
Pani doktor powiedziała że nie jest to również gruczol bartholina,bo to nie jest to miejsce.
Powiedziała że skoro nie boli nie zmienia to zostawić jak jest że być może to jakieś węzełki lub zatkane gruczoły,bo na sromie jest ich dużo. Mowila by się nie przejmować tym i zostawić.Pani doktor również powiedziała że może to mi zostać cały czas. Czy któraś z Was miała taki problem? Nie wiem co mam o tym myśleć, jeszcze wspomnę że to jest już druga wizyta u lekarza w tej sprawie,bo już wcześniej mnie nie pokoilo. Nie wiem czy ja poprostu sie nakrecam :( Proszę o poradę.

Jeden z tych guzkow/pryszczy wyszło z niego trochę ropy z krwią jak smarowałam maxcia ichtiolowa, jest mniejszy ale jest.
Początkująca
03-02-2025, 12:04:10

Tak wyglada
Początkująca
03-02-2025, 12:08:14

Proszę o odpowiedź
gość
04-02-2025, 22:13:34

gość 01-02-2025, 16:53:28
Właśnie jeden lekarz stwierdził wulwodynie ,chodziłam długo na fizjo nic nie pomagało ,fizjo mówiła że to nie Wulwodynka ,ale spróbujemy popracować .poszłam potem do dr Mazdziarz ,zrobiła wulwoskopie i powiedziała ,że nie liszaj mimo że wycinek pokazał liszaj i też wykluczyła wulwodynie 🙄powiedziała może że to nerw i że może blokady ...dr Barszczewski twierdzi że wulwodynia .można naprawdę oszaleć ,ja już nie wiem co mam mimo ,se w wycinku liszaj

Jak się zapytałam, czy można podważyć wycinek to powiedziała, że nie, miałam trochę nadziei, bo rok wcześniej liszaja nie wykazało, jest 1:1. Może zrobię trzeci? He he. Na moje dwie malutkie ranki przy wejściu dr Mazdziarz powiedziała, że to nie liszaj tylko odsłonięte końcówki nerwów (jakoś tak) 😁 mimo, że z tej jednej ranki z wycinka wyszedł liszaj. Widziała u mnie na wargach mniejszych jakieś rozlanie i stwierdziła , że tam się umiejscowił. Smaruje całą psioszke i do okola odbytu. Już mnie nie swędzi. A jeszcze jakiś czas temu składałam na odrastające po goleniu włosy. No nie, bo teraz też odrastają i nie swędzi. W sumie po paru zastosowaniach sterydu przestało, to chyba dobry znak??? Do 21 lutego mam stosować steryd i później zmniejszać częstotliwość. Zobaczymy. Po tym sterydzie jedna ranka jakby wygląda lepiej. Zobaczymy jak skończę kurację, póki co nie drapie się w nocy 🙃 U mnie tez były pomysły na wulvodynie itd. i nadal o niej mówi, bo jestem napięta. Pożyjemy, zobaczymy. Grunt to się nie przejmować, da się dziewczyny, da się.
Kolorowych snów. Marti 🙂
gość
04-02-2025, 22:15:58

limonka00 03-02-2025, 13:04:10
Tak wyglada

Jak dla mnie to wygląda tak jakby wrosły włosy i zrobił się stan zapalny. Sama nie wiem.
gość
05-02-2025, 19:23:45

Widzę ,że nie tylko u mnie podważają wycinek ☹️człowiek idzie robi ,a i tak diagnozują co chcą 🙄odnośnie zdjęcia nie wygląda to źle u Ciebie u mnie jest gorzej taki brąz i wejście czerwone i łechtaczka fioletowa no i uszkodzony chyba nerw ,szukam teraz lekarza który zna się na jakiś genetycznych chorobach ginekologa który mi powie czy przy tym zespole ehlersa danlosa naczyniowym mogę fototerapię lub laser .pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: