Reklama:

Torbiel na jajniku (1361)

Forum: Ginekologia - forum dla rodziny i pacjentki

Początkująca
29-10-2006, 15:17:00

hej! sluchaj,nie wiem...ale z taka torbiela(mowisz o wielkosci 15cm.) to lekarze wogole niew powinni czekac..tylko odrazu polozyc na stol i ciac-przepraszam,ze tak pisze!ale taka prawda.W Polsce nie bedziesz dlugo czekala.Poprostu jak przyjedziesz do Polski,to idz do lekarza ginekologa i do 5-7 dni pewnie bedziesz czekala na operacje...no a pozniej jest rekonwalescensja(czas po operacji) ja lezalam 4 dni po operacji w szpitalu...ale jeszcze przez 2 tygodnie bylo...nieprzyjemnie:/ no a potem..normalnie wrocilo do normy a teraz nawet nie wiem gdzie mialam blizne bardzo ladnie sie zabliznilo no i musze dodac,ze bylam "klejona" i mialam tylko 2 szwy,na poczatku i na koncu blizny...blizne mam ok,12 cm.

Zatem musisz sobie zrobic badania i wracac do Polski na leczenie...wiesz,ze nie mozna bagatelizowac tej sprawy!

Pozdrawiam serdecznie Trzymaj sie cieplutko.[addsig]
Dorotka84
Początkująca
29-10-2006, 15:19:00

hej! sluchaj,nie wiem...ale z taka torbiela(mowisz o wielkosci 15cm.) to lekarze wogole niew powinni czekac..tylko odrazu polozyc na stol i ciac-przepraszam,ze tak pisze!ale taka prawda.W Polsce nie bedziesz dlugo czekala.Poprostu jak przyjedziesz do Polski,to idz do lekarza ginekologa i do 5-7 dni pewnie bedziesz czekala na operacje...no a pozniej jest rekonwalescensja(czas po operacji) ja lezalam 4 dni po operacji w szpitalu...ale jeszcze przez 2 tygodnie bylo...nieprzyjemnie:/ no a potem..normalnie wrocilo do normy a teraz nawet nie wiem gdzie mialam blizne bardzo ladnie sie zabliznilo no i musze dodac,ze bylam "klejona" i mialam tylko 2 szwy,na poczatku i na koncu blizny...blizne mam ok,12 cm.

Zatem musisz sobie zrobic badania i wracac do Polski na leczenie...wiesz,ze nie mozna bagatelizowac tej sprawy!

Pozdrawiam serdecznie Trzymaj sie cieplutko.[addsig]
Dorotka84
gość
29-10-2006, 21:52:00

dorotka dziekuje za odp.dzwonilam do mamy i moja mama mowila ze nie mam sie co martwic.zna dobrego prywatnego gina i sasiadka jak zrobila badania odrazu ja na 2 dzien na stol polozyl.tutaj tez nie czekam dlugo bo juz 9 mam operacje i czas zalecany w szpitalu to od 3 do 4 dni dla mnie to nie dopomyslenia
gość
31-10-2006, 13:12:00

Cześć dziewczyny!
Nie rozumiem skąd sie bierze ta rozbieżność w leczeniu i doborze systemu usuwania torbiela czekoladowego (zabieg laparoskopowy i tradycyjna operacja)?
Mam 20 lat cierpie na zespół policystycznych jajników, oprocz tego mam nadżerke i torbiel czekoladową (5cm x 4cm).
Policystyczne jajniki lecze tabletakami (z różnym skutkiem zaleczam objawy), byłam u dwóch specjalistów ginekologów -endykrynologa i polożnika.
Jeden uważał, że sprobujemy lekami (Provera), drugi upiera się, że szybko wyciąć i to tylko metodą tradycyjną.
Zgadzam sie na operacje tym bardziej,ze po lekach torbiel urusł jeszcze, ale nie rozumiem dlaczego nie moge zostać poddana zabiegowi laparoskopowemu? Jak sie zapytałam, lekarz powiedział, że może torbiel peknąć....sama nie wiem...
A nadżerkę oboje potraktowli jak powietrze.
Jaka jest różnica, oprocz estetycznej między operacją a zabiegiem?

Pozdrawiam Was i życze cierpliwości w chodzeniu po lekarzach i walce z bólem.
gość
31-10-2006, 20:12:00

hej!to ja myszka.właśnie wróciłam od lekarza który stwierdził ze jestem ZDROWA!!!!!!!Jestem bardzo szczesliwa.
gość
01-11-2006, 10:13:00

dziewczyny prosze napiszcie mi cos na ten temat, bo jestem w kropce;/ dzisiaj wyczytalam na necie ze przed operacja i co za tym idzie przed podaniem narkozy nalzezy odstawic pigulki antykoncepcyjne, no wlasnie szkoda tylko ze sie o tym dowiedzialam teraz bo operacje mam za tydzien. i nie wiem sama czy bede ja miec czy nie.biore yasmin a tam bylo napisane ze pigulki anty moga wchodzic w jakas antyrekacje z narkoza.jutro ma wizyte u anestezjologa.co myslicie o tym, czy bede ja miec czy operacja mi sie przesunie o 4 tyg, o takich zaleceniach ne necie wyczytalam
gość
03-11-2006, 15:56:00

witam ja mam 24 lata i miałam juz boląca torbiel na jajniku tylko ze moja miała 7 cm na 3 cm zdecydowałam sie na operacje laparoskopowa jestem juz 7 miesiecy po operacij niebyło tak zle teraz mnie ic nieboliidz do dobrego lekarza jesli mieszkasz w warszawie chetnie podam adres dobrego lekarza kotry tobie pomoze
gość
03-11-2006, 22:27:00

A mi 5 lekarzy-w tym profesor z akad.medycznej ZDECYDOWANIE doradzili metode tradycyjna,poniewaz:
mimo iz bardziej inwazyjna pozwala lepiej obejrzec jajnik(a nie tylko jakby przez dziurke od klucza)
wycieta torbiel mozna oddac potem na badanie histopatologiczne-czy przypadkiem nie byly to zadne zmiany nowotworowe itp(wiem,ze nie wszedzie w szpitalach tak robia)
To mi powiedzieli lekarze i ja tylko przekazuje ich slowa,bo wiadomo sama jestem laikiem w tych sprawach
No i ja tez mam operacje za 2 tyg...tradycyjnie...
Pozdrawiam
gość
04-11-2006, 16:45:00

czesc! ma 19 lat i dowiedziałm sie ze mam torbiela 8cm na 15. oczywiście dowiedziałam się na usg bo Pani"doktor" powiedziała ze jestem w ciazy... i tak bywa ;/ torbiel to nic.... najgorsze ze jest coś w nim... i to jakis guz... boje sie strasznie. Lekarz sam nie wiedział co to jest. Teraz próbuje dostac sie do lekarza w stolicy... tylko nie ma juz tam miejsc.. nie wiem chyba trzeba bedzie zapłacic ;/ Czy ktos tez miał taki przypadek?? prosze o kontakt. Sylwia.D@interia.pl
gość
07-11-2006, 11:24:00

Ja własnie przed chwilka wróciłam z USG, okazało się ze mam torbiel na lewym jajniku wielkosci 64 mm. Szczególnych bóli przy tym nie miałam.( typowe przed okresem lub podczas naziębienia janików) Ale okres spóźnia mi sie o ponad dwa tygodnie.W czwartek ide ponownie do ginekologa.Zobaczymy co powie.A operacji bardzo sie boje....

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: