Reklama:

Przezierność karkowa (98924)

Forum: Ginekologia - forum dla rodziny i pacjentki

gość
28-03-2025, 16:44:45

Cześć dziewczyny,

Chciałabym zapytać Was o zdanie, gdyż nie jedna z Was ma już doświadczenie w tym temacie.

Mam 37 lat 73 kg i 159 cm wzrostu.
Jestem w 13 tygodnu ciąży
W poniedziałek maiłam pierwsze badania prenatalne
USG wszysko super
FHR 159
CRL62,00 mm
NT 1,8mm
PI 0,91 Pępowina Trójnaczyniowa
Kość nosowa obecna
Pobrano mi krew do biochemii
W środę wyniki i się zaczeło ...
B-HCG 6,409 Mom
PAPP-A- 0,674 MoM
PI 0,845 MoM
Średnie ciśnienie tętnicze 1,0686 MoM
Ryzyko z wieku T21 1do 239 skorygowane 1:18
Ryzyko pleeklampsji 1 do 127
Załamka
Jedno poronienie w 8 tyg. w zeszłym roku juz a mną :(
Wczoraj zrobiłam test HARMONY
Rozmawiałam z Panią Genetyk od której nie dowiedziałam sie nic prócz tego co mam napisane na wyniku + plus konieczana amiopunkcja. Zapytałam czym może być spowodowana tak wysoka beta nie uzyskałam żadnej nawet drobnej odpowiedzi.
Moj lekarz prowadzący też mówi, że test HARMONY to zły wybór i trzeba zrobić Amiopunkcje
Strasznie sie boję tego zabiegu. Nie wiem kompletnie co mam zrobić.
Przy tak wysokim ryzyku podobno tylko Amio.
Czekam do przyszłego tygodnia na wyniku HARMONY i chyba postaram się umówić do jakiegoś dobrego genetyka . Może macie jakiegoś godnego polecenia ?
Jeżeli miałby ktoś chęć i podzielił się swoimi spostrzeżeniami i doświadczeniem co warto czego nie, bądz był w podobnej sytuacji będę bardzo wdzięczna .
pozdrawiam
K.
gość
29-03-2025, 07:02:03

Hej K. No mają rację, tylko amniopunkcja da 100% pewności. Zabieg przebiega szybko i nie boli, nie przejmuj się. Ja bym zrobiła na Twoim miejscu bo zwariujesz do końca ciąży. Pamiętaj, że to tylko badania krwi które mogą być fałszywie zawyżone. W moim wypadku tak było i wiem, że często tak jest. Nikt nie wie dlaczego. To tylko badania i ktoś kiedyś ustalił jakieś normy i na podstawie tego wszyscy są brani do jednego wora i separowani. To wcale nie znaczy że Ci co mają nieco inne normy będzie coś źle. Główka do góry i myśl pozytywnie!
Ann
gość
29-03-2025, 13:00:20

Wiem co czujesz K, ja jakiś czas temu też szukałam pomocy na tym forum, dla przypomnienia moje wyniki bardzo podobne do Twoich bo tez beta bardzo wysoka
B-HCG 5,100 Mom
PAPP-A- 0,842 MoM
Ryzyko t21 1:48
Wykonałam badanie sanco i wynik po kilku dniach wyszedl prawidlowy. Urodziłam zdrowego chłopca, który niedługo będzie kończył dwa latka. Trzymam kciuki, żeby u Ciebie też wszystko skończy się dobrze.
Pozdrawiam KP
gość
29-03-2025, 15:54:37

KP i Ann dziękuję bardzo za odpowiedź i słowa otuchy. Zapisałam się wstępnie na amio na 15.04.2025. Myślę, że do środy będę miała już wynik testu harmony... Chwilami mam wrażenie i przeczucie, że wszytko będzie dobrze za chwilę znowu te złe myśli.
Pozdrawiam
K

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: