Reklama:

Przezierność karkowa (98941)

Forum: Ginekologia - forum dla rodziny i pacjentki

gość
13-04-2025, 08:08:48

Cześć dziewczyny. Może powiecie coś mądrego.
Jestem w pierwszej ciąży, mam blisko 39 lat, na badanie prenatalne zgłosiłam się w 12T3 D ciąży, pani dr stwierdziła jednak, że jest później, bo dziecko ma 69 CRL i niestety 3,7 NT, powiedziała mi, że mam obrzęknięte dziecko, a obrzęknięte dziecko to chore dziecko. Wyszliśmy z mężem załamani, tyle lat starań, a tu szok!
Od razu pojechałam do innego lekarza, po godzinie miałam drugi wynik USG z, którego wynikało, że dziecko ma 61 CRL i 2,4 NT, lekarz oczywiście zasugerował, że nie ma co panikować, tylko poczekać na testy biochemii pappa. Dodam, że mój lekarz prowadzący od razu zasugerował mi zrobienie testów NiftyPro, z uwagi na mój wiek i wiążące się z tym ryzyko. Test wykonałam w 10T4D i wyszedł prawidłowy.
Rozbieżność między dwoma badaniami USG mnie przeraża, rozumiem, że pierwsze na NFZ odbyło się w trybie ekspresowym wręcz, taśmowo 15 min na pacjentkę, mój lekarz poświęcił mi znacznie więcej czasu, ponadto metoda badania była inna (NFZ USG dopochwowe a mój lekarz USG brzucha).
Jak to możliwe, że ktoś to tak przestrzelił, kurczowo trzymam się drugiej diagnozy, bo zwyczajnie mieści się w granicach normy. Mam NiftyPro, z potwierdzeniem niskiego ryzyka wad i czekam na biochemię.

Może miałyście chodź odrobinę zbliżoną sytuację, jak się to skończyło?
Pozdrawiam
gość
13-04-2025, 09:50:01

Hejka! Jesli chodzi o t21 to nifty pro jest bardzo czuly, nie musisz sie martwic. Czy masz juz wyniki pappy? Moja mala miala nt 2,7 przy crl nizszym i wtedy bylo to poza norma. Wszystko skonczylo sie ok. Masz wyniki pappy? Trzymaj sie kochana bedzie dobrze.
gość
13-04-2025, 20:54:38

Za kilka dni odbieram wyniki pappy, mam od razu konsultację z genetykiem, opiszę wszystko po wizycie, choć liczę się z tym, że mam swoje lata, jedno poronienie za sobą i to nt podwyższone.
gość
14-04-2025, 07:32:34

Polecam na czas oczekiwania odmawiać nowennę pompejańska, bardzo pomaga.
gość
16-04-2025, 17:22:15

Hej, jutro mam amniopunkcję, a chcieliśmy jechać do rodziny na święta, ale słyszałam że podróżowanie jest niewskazane. Tylko że do samego ośrodka mam jakieś półtora godziny drogi i zastanawiam się co jest gorsze - jakieś 5 godzin jazdy głównie po autostradzie, czy półtora godziny jazdy po raczej wyboistych, dziurawych drogach? Jutro spytam o to lekarza ale jestem ciekawa waszego zdania.
Poza tym bardzo się denerwuję samym badaniem i czekaniem na wyniki więc wyślijcie proszę pozytywne emocje
gość
17-04-2025, 05:29:55

Hej dziewczyny, szukam wsparcia 2 dni temu otrzymałam wynik pappa i jestesmy załamani. Mam 28 lat, pierwsza ciąża 12 tc. Od początku problemy jak nie przeziębienie to pęcherz i bakteria ecoli, poźniej krwiak na macicy (delikatne plamienie 1-2 dni) jestem na duphastonie do końca trymestru. Usg prawidłowe lekarz nie miał się do czego przyczepić, nt 2, crl 61, DV pi 1,5. Widoczny nosek. Pappa 0,809 Mom beta 1,404 Mom. I to beta zawyżyła na wyniku bo powinna być ok 1, jest zbyt wysoka. Ryzyko skorygowane zd 1:202. Jesteśmy załamani. Wczoraj robiłam sanco, czekamy na wyniki ok 7 dni :( jak znaleźć siłe i nadzieję że jeszcze jest dla nas szansa na zdrowe dziecko :( nie wyrabiam psychicznie, ciągle wybucham płaczem nie radze sobie z tym
gość
17-04-2025, 06:57:57

gość 13-04-2025, 10:08:48
Cześć dziewczyny. Może powiecie coś mądrego.
Jestem w pierwszej ciąży, mam blisko 39 lat, na badanie prenatalne zgłosiłam się w 12T3 D ciąży, pani dr stwierdziła jednak, że jest później, bo dziecko ma 69 CRL i niestety 3,7 NT, powiedziała mi, że mam obrzęknięte dziecko, a obrzęknięte dziecko to chore dziecko. Wyszliśmy z mężem załamani, tyle lat starań, a tu szok!
Od razu pojechałam do innego lekarza, po godzinie miałam drugi wynik USG z, którego wynikało, że dziecko ma 61 CRL i 2,4 NT, lekarz oczywiście zasugerował, że nie ma co panikować, tylko poczekać na testy biochemii pappa. Dodam, że mój lekarz prowadzący od razu zasugerował mi zrobienie testów NiftyPro, z uwagi na mój wiek i wiążące się z tym ryzyko. Test wykonałam w 10T4D i wyszedł prawidłowy.
Rozbieżność między dwoma badaniami USG mnie przeraża, rozumiem, że pierwsze na NFZ odbyło się w trybie ekspresowym wręcz, taśmowo 15 min na pacjentkę, mój lekarz poświęcił mi znacznie więcej czasu, ponadto metoda badania była inna (NFZ USG dopochwowe a mój lekarz USG brzucha).
Jak to możliwe, że ktoś to tak przestrzelił, kurczowo trzymam się drugiej diagnozy, bo zwyczajnie mieści się w granicach normy. Mam NiftyPro, z potwierdzeniem niskiego ryzyka wad i czekam na biochemię.

Może miałyście chodź odrobinę zbliżoną sytuację, jak się to skończyło?
Pozdrawiam

Tylko amniopunkcja pozwoli w 100% potwierdzić wadę. U mnie niestety podobne parametry i amniopunkcja potwierdziła wadę
gość
17-04-2025, 07:02:02

gość 09-04-2025, 13:48:05
Cześć.
Byłam w poniedziałek na badaniu prenatalnym, które ogółem wyszło dobrze , lekarz nie stwierdził żadnych nieprawidłowości w budowie oprócz NT 4mm oraz pępowiny dwunaczyniowej. Kazali mi czekać na wyniki krwi jeszcze ale trochę odchodzę od zmysłów dziś byłam też u lekarza prowadzącego który miałam wrażenie potraktował mnie po macoszemu, tak naprawdę nie wykonał żadnych badań, powiedział tylko że czekamy na wyniki krwi. Czy NT mogło wyjść nieprawidłowe bo badanie zostało wykonane za późno? Niby mam wpisane że było wykonane w 13 tygodniu ale mogę być troszkę później (miałam nieregularne miesiączki)
Mam 25 lat i niskie ciśnienie i nie wiem już sama co o tym myśleć może ktoś mógłby podzielić się swoimi doświadczeniami

U mnie było podobnie. Wszystkie wyniki dobre oprócz podwyższonego NT- 3,7. Robiłam test Pappa i prawdopodobieństwo ZD było 1:4. Niestety amniopunkcja potwierdziła wadę...
gość
17-04-2025, 07:06:14

gość 13-04-2025, 11:50:01
Hejka! Jesli chodzi o t21 to nifty pro jest bardzo czuly, nie musisz sie martwic. Czy masz juz wyniki pappy? Moja mala miala nt 2,7 przy crl nizszym i wtedy bylo to poza norma. Wszystko skonczylo sie ok. Masz wyniki pappy? Trzymaj sie kochana bedzie dobrze.

Mam wyniki, biochemia w porządku beta 1,135 MoM pappa 1,395 MoM. Jednak z uwagi na to wysokie nt 3,7 ryzyko zostało wyliczone 1:44. Pani genetyk nie powiedziała mi tak naprawdę nic, zatem pojechałam do 3 lekarza, żeby jeszcze jedna para oczu to oceniła. Lekarz potwierdził diagnozę drugiego badania nt 2,8 (minęło jednak kilka dni i maluch ma już 7,04 CRL). Mam prawidłowe Nifty, dwie diagnozy lekarzy, którzy zapewniają, że absolutnie to nt nie przekracza 3 i badanie pani dr na NFZ nijak ma się z rzeczywistością. Tego się trzymam.
Dziękuję za pomoc 💋
gość
18-04-2025, 20:23:26

gość 17-04-2025, 09:02:02
gość 09-04-2025, 13:48:05
Cześć.
Byłam w poniedziałek na badaniu prenatalnym, które ogółem wyszło dobrze , lekarz nie stwierdził żadnych nieprawidłowości w budowie oprócz NT 4mm oraz pępowiny dwunaczyniowej. Kazali mi czekać na wyniki krwi jeszcze ale trochę odchodzę od zmysłów dziś byłam też u lekarza prowadzącego który miałam wrażenie potraktował mnie po macoszemu, tak naprawdę nie wykonał żadnych badań, powiedział tylko że czekamy na wyniki krwi. Czy NT mogło wyjść nieprawidłowe bo badanie zostało wykonane za późno? Niby mam wpisane że było wykonane w 13 tygodniu ale mogę być troszkę później (miałam nieregularne miesiączki)
Mam 25 lat i niskie ciśnienie i nie wiem już sama co o tym myśleć może ktoś mógłby podzielić się swoimi doświadczeniami

U mnie było podobnie. Wszystkie wyniki dobre oprócz podwyższonego NT- 3,7. Robiłam test Pappa i prawdopodobieństwo ZD było 1:4. Niestety amniopunkcja potwierdziła wadę...

U mnie również podobnie tyle że NT wynosiło 4. 8 i 5 miesięcy temu urodziłam synka z zespołem downa

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: