Reklama:

Mirena - prosze o opinie posiadaczki (154)

Forum: Ginekologia - forum dla rodziny i pacjentki

gość
14-08-2018, 10:32:25

Ehh...dziewczyny, przestańcie się truć. Tabletki, spirale, plastry itd mogą strasznie zanurzyć gospodarkę hormonalną. Te skutki o których piszesz to dla mnie horror! Pozbądź się tego jak najszybciej. Już nie wspomnę o tym, że te metody zmieniają śluzówke macicy i jajeczko się nie może zagniezdzic😡
gość
19-04-2020, 21:50:41

Gość 2015-06-03 15:04:23
Nie miałam żadnych obaw przed założeniem Mireny, teraz chciałabym się jej pozbyć! Ból przy zakładaniu był potworny - tak bolało mnie tylko złamanie nogi (podobno kobiety, które rodziły, prawie tego nie czują...). Przez kilka dni garście tabletek przeciwbólowych i minęło. Krwawienie kilka dni i ustało. Ale seks jest beznadziejny - ból rozsadza mi lędźwie. Może to wina mojej anatomii a może mojego partnera... Cały czas boli mnie brzuch i czuję się źle, chciałabym się pozbyć tego ustrojstwa, mimo, że kosztowało 650zł! Za kilka dni mam wizytę u lekarza, cały czas się łudzę, że moje samopoczucie do tego czasu się poprawi i ból minie i nie będę usuwać wkładki. Gdybym wiedziała, jak będzie, nigdy bym się na Mirenę nie zdecydowała - ale nie na wszystkie kobiety działa tak samo.
Ja zalozylam ze wzgledu na endometrioze,ale tez nie jestem zachwycona. Na razie boli jak cholera.
gość
19-04-2020, 22:08:25

Gość 2016-02-16 23:32:11
Ja mam Mirenę już siedem lat, lekarz powiedział mi, że ponieważ jestem szczupła, spokojnie mogę jeszcze pochodzić z nią kilka miesięcy. Według mnie - Mirena jest świetna. Przez siedem lat bez miesiączek, w tym czasie nie przytyłam, nie miałam problemów z cerą ani z samopoczuciem. Według mnie, to ideał. Można chodzić na basen przez okrągły miesiąc, nie trzeba kombinować z letnimi wyjazdami. Chociaż po opiniach dziewczyn, trochę zwlekam z założeniem nowej. Podobno konieczna jest zmiana, jak rozpoczynają się po długim czasie od jej założenia krwawienia, u mnie jak na razie nic. Dla mnie to rewelacja. Ale jak widzę, każda z forumowiczek ma inne doświadczenia. Ja mam naprawdę udany egzemplarz. I lekarz założył mnie ją bezboleśnie. Żeby nie wypadała należy to zrobić podczas miesiączki, ale o tym na pewno lekarz każdej z Was mówi. Ponadto koszt miesięcznej antykoncepcji równa się u mnie 11 zł.
A g...prawda boli zalozenie i boli jak cholera brzuch gorzej niz okres gdybym wiedziala nie zalozylabym jej wcale...bardzo żałuję
gość
20-04-2020, 12:46:20

Mnie nie bolało ani zakładanie ani wyjmowanie. Miałam ją 11 miesięcy - najgorszych 11 miesięcy w życiu. Mirena za 650zł??Jesteś pewna, że masz mirenę? Ja płaciłam 1.200
gość
18-04-2023, 12:28:11

Gość 2015-06-25 20:25:50
Czesc Wam ja zalozylam wkładkę gdyż mam przerost endometrium mam 39 i albo pomoże mi Mirena albo macica do wyrzucenia. Zalozylam ja 5 tygodni temu po założeniu plamienia teraz od dwóch tygodni ciągłe krwawienie jakby długa miesiączka. Dzisiaj ginekolog stwierdził ze mi ja wyjmie bo widocznie mi nie służy i umówi na operacje . Tak czytam ze to może trwac troche te plemienia i krwawienia. Poradźcie czy jeszcze czekać nieco ?
... i jak się Twoje sprawy potoczyły? Miałaś zabieg usunięcia macicy?? Jestem w podobnej sytuacji. Przerost endometrium, przy abrazji miałam zakładaną wkładkę, plamię/krwawię ponad miesiąc
gość
13-05-2023, 22:05:02

Ja również mam wkładkę na 5 lat mam już od 1,5roku .Najpierw była bardzo źle , krwawilam do 2mc dopiero po 6mc się unormowało .Plusy są takie że schudłam , a choruje na tarczycę .Unormował mi się okres mam krwawienie co do dnia.Zauwazylam że jak wspozylam nic mnie nie bolało .Od roku nie współżyje 😔 zastanawiam się co zrobić czy wyciągnąć wkładkę bo mi nie potrzebna .Nie współżyje to boli mnie brzuch .
Doradzcie co zrobić
gość
10-07-2023, 07:46:06

gość 14-05-2023, 02:05:02

Ja również mam wkładkę na 5 lat mam już od 1,5roku .Najpierw była bardzo źle , krwawilam do 2mc dopiero po 6mc się unormowało .Plusy są takie że schudłam , a choruje na tarczycę .Unormował mi się okres mam krwawienie co do dnia.Zauwazylam że jak wspozylam nic mnie nie bolało .Od roku nie współżyje 😔 zastanawiam się co zrobić czy wyciągnąć wkładkę bo mi nie potrzebna .Nie współżyje to boli mnie brzuch .
Doradzcie co zrobić

Nie wiem co Ci doradzić,ja mam podobne,ale ja współżyje z mężem dość często czasami tylko poplamię jest ok,a wkładkę mam z powodu obfitych krwawień i endometrioza,więc noszę ja aż do menopauzy , obecnie mam drugą,jak tobie nie zależy to usuń.
gość
15-12-2023, 17:37:51

Ja niestety mam złe doświadczenia. Założyłam we wrześniu, w drugim cyklu przestałam plamić a to były jedyne skutki uboczne. Dostałam drugą miesiączkę i była ona trochę obfitsza niż poprzednia, 6 dnia poczułam dziwne ukłucie na wardze sromowej. Poszłam sprawdzić do ubikacji i okazało się że to nitki od wkładki które już były na zewnątrz... Po chwili wyszła sama wkładka. Odbyło się to całkowicie bezboleśnie! Było już późne popołudnie, do końca dnia i w nocy nie było już krwawienia ani plamienia. Z rana następnego dnia zaczęłam krwawić, tak jak przy miesiączce. Kilka dni krwawiłam coraz bardziej, aż czwartego dnia bez wkładki dostałam krwotoku. Było to nagłe, rozległe krwawienie ze skrzepami. Ręcznik między nogami przeciekł... Oczywiście zadzwoniłam do swojego ginekologa, kazał przyjechać do szpitala i zostałam tam na noc. Dostałam 2 kroplówki i przeszło. Przepisali żelazo i pigułki antykoncepcyjne. Wszystko ustało na parę dni, ale po dokładnie tygodniu znowu miałam nagły krwotok, jeszcze gorszy niż poprzednio. Dosłownie po kolana byłam we krwi, a do ubikacji wpadł ogromny skrzep wielkości mojej dłoni. Znowu bezboleśnie, jedynie napięcie macicy. Znowu szpital, tym razem wyłyżeczkowanie. Lekarze nie wiedzą jaka jest przyczyna. Czekam na wyniki badań historycznych. Czekanie to okropne, bo plamie znowu po kilku suchych dniach . Jestem tydzień po zabiegu i boję się każdej wizyty w toalecie. *** się w każdy sygnał z mojego ciała... A najśmieszniejsze w tym jest to, że wkładkę założyłam w celu zmniejszenia odbitych miesiączek.
gość
08-03-2024, 16:21:24

Ja opiszę swoje doświadczenie. Wizyta u lekarza luty 2023 wszystko w porządku. Założenie wkładki mirena w marcu 2023.w październiku 2023 usunięcie z powodu wszystkich skutków ubocznych jakie były w ulotce. Podczas usunięcia ginekolog zauważył torbiel na jajniku około 4mm(nie było go w lutym 2023). Torbiel wchłonął się do lutego 2024.Usg piersi w marcu 2024 torbiel w lewej piersi.
gość
04-04-2024, 04:30:25

Po założeniu po 6 tygodniach wzrost wagi, ciągnące bóle macicy, nieustanne plamienie, bóle piersi jakich wcześniej nie miałam, zmiany nastroju, stany depresyjne do lękowych. Dziś wyciągam. Nie mam zamiaru się męczyć i dłużej eksperymentować na własnym organizmie. Miało pomóc na bóle miesiączkowe, faktycznie pomogło, ale pojawiły się inne. Widocznie to nie metoda dla mnie. Pozdrawiam.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: