Reklama:

liszaj twardzinowy - prośba o pomoc (5497)

Forum: Ginekologia - forum dla rodziny i pacjentki

gość
10-03-2008, 08:43:00

Witam M. i J.
Dziękuję za odpowiedzi,

Do J. Z tego co piszesz, raczej wyglada mi na to, że choroba jednak istniała już, gdy podjęłaś współżycie płciowe. NIe dawała objawów, ale tkanka była już chorobowo zmieniona. Stąd te objawy.

Wiem , że jesteś w bardzo trudnej sytuacji emocjonalnej. Każda kobieta to rozumie. Nie wiem, jak to bedzie przeżywać moja córka ? Najlepiej byłoby po każdym stosunku odczekać 2 tygodnie, by mikrouszkodzenia się zaleczyły. W praktyce, może to oznczać problemy w związku. No i współżycie to nie tylko sex, ale bliskość. Czy lekarz nie sugeruje wstrzmięźliwosci w okresie nasilenia objawów ?

Dziwi mnie też, że nie jesteś leczona ani sterydami ani protopikiem. Może masz przeciwwskazania lub jesteś uczulona na ich składniki. Bo to są dwa genaralne "nurty". Tradycyjny sterydowy i nowszy protopikiem. Wiadomo każdy daje różne efekty u różnych ludzi. Ale Tobie przepisują tylko leki niwelujace objawy, a tak steryd, który likwiduje stan zapalny lub protoipk, który miejscowo obniża siłę reakcji autoimmunologicznej - leczą miejscowo chorobę tj. hamują jej rozwój. I póki co to, jedyne co można zrobić.

I jeszcze jedno, bywa, że lsa jest reakcją polekową właśnie posterydową i wtedy stosowanie sterydów odpada.

Tak sterydy, jak i protopic są bardzo niebezpieczne, ale w obu
przypadkach udowodniono, że korzyści mogą przewyższyć koszty.

Pozostajemy w kontakcie.
Trzymajcie się.

Droga M.
ciekawi mnie jak tam Balneum się sprawdza. Ale śliski filtr to chyba dobrze. Masz na myśli to, że nie wchłania się tak jak na rękach?

AP
gość
10-03-2008, 22:17:00

Witaj AP i M

Do AP

Dziękuje za odpowiedz , moje problemy zaczęły sie dokładnie około pół roku od rozpoczęcia współżycia, poza tym miałam jeszcze inne problemy natury ginekologicznej, które leczyłam i dopiero pózniej przypadkiem okazało sie że mam tego liszaja. Poza tym przed rozpoczęciem współżycia nie miałam żadnych problemów z tym organem, nie piekło, nie swędziało nie bolało.
Proponowano mi leczenie sterydami ale było jeszcze gorzej użyłam może z kilka razy, zaczynało mnie piec, skóra robiła sie czerwona. Protopic mi tez proponowało, ale odnalazłam w koncu Panią Profesor która zleciła mi metode fotodynamiczna i uwierzyłam w jej działanie zwłaszcza że ona twierdzi że jest to w tej chwili metoda która ma bardzo szerokie zastosowanie i pomysle działanie jesli chodzi o liszaja, poza tym stosuje sie ja w przypadku raka w stadium dość zaawansowanym, dlatego w to zawierzyłam, mam nadzieje ze dobrze robie
> Dziękuje że mi odpisujesz i "pomagasz", to ważne, a jak Ty sobie radzisz?? Jak sie czuje teraz córka?? Ja wierze w to że im przejdzie po okresie dojrzewania
> Pozdrawiam Cię serdecznie
> Do usłyszenia
> J
gość
11-03-2008, 08:06:00

Witam
Hej, J. Hej M.

Właśnie pod wpływem naszych rozmów zapisałam córkę do pediatry - do dzieci zdrowych. Niby nic, ale od trzeciego miesiaca życia nie miała robionych badań z krwi. Jest w potocznym tego słowa znaczeniu zdrowa - więc do lekarza nie chodzimy-
ale .... No właśnie. Żal mi córki, ale jest dzielna więc przeżyjemy to pobranie. Poproszę lekarkę o możliwie najszersze badania. Chyba mi da ? Raz na 8 lat chyba można ... do jasnego groma!

Z ciekawości (pod wpływem koleżanki i jej problemów) sprawdziłam córce węzły chłonne za uszami. I wyczułam głeboko malutkie koraliczki. NIe wiem, czy to stan normalny czy nie, w każdym razie poproszę lekarkę, by obmacała dziecko wszędzie pod katem zdrowia układu limfatycznego. Każde badanie internistyczne powinno zawierać taką procedurę, jak badanie piersi podczas wizyty u ginekologa, ale u nas w Polsce ...
Dorosłych też tak nikt nie bada, a ile osób żyje z przewlekle powiększonymi węzłami, nie wiedząc o tym.

W węzłach chłonnych powstają białe ciałka krwi i są szkolone. Trzeba się temu przyjrzeć. Bo może te fabryki w całym tym przemysle immunologicznym w organizmie szwankują. U dzieci jeszcze jest grasica, która może źle działać. Czy ktoś z Was o tym wcześniej pomyslał. I może ma jakieś doświadczenia ?

Wczoraj posmarowałam na noc pupę kremem dermatologicznym Balneum Baby. Pojemnik 125 g - 22 zł. Jest miły i aksamitny w dotyku. Zobaczymy.

Do J., Trzymam kciuki, by naświetlana pomogły.
Poprzednio pytałaś czy robiłam badania tarczycy ? Dziecku nie, a ja jak pisałam, 3 lata temu oznaczyłam sobie poziom prawie wszystkich hormonów, w tym tarczycowe. Były w porządku. Pomyslałam sobie, że raz w życiu trzeba to zrobić, by mieć chociaż odniesienie, gdy przyjdzie przekwitać.

Pozdrawiam Was,
AP
gość
11-03-2008, 08:16:00

Jeszcze raz AP,
Do M. i innych forumowiczek,

A właśnie. A może robiłyście jakieś badania z krwi w kierunku szukania przyczyn tej choroby?

Może mogłabym coś lekarce zaproponować, bo schorzenie jest na tyle rzadkie, że może być niedouczona w szczegółach.

Wiztyta za miesiąc.

Pozdrawiam,
AP
gość
11-03-2008, 22:13:00

Do AP i M

Witaj AP

Jesteś bardzo dzielna i Twoja córka też, ja czasem nie mam aż tyle siły, ale daje rade Jeśli może sprawdzić to jestem ciekawa jakie robiłaś te badania tarczycy, chodzi mi konkretnie czy robiłaś badanie na przeciwciała anty-TPO ??To dość ważne, mam prośbę jak byś miała chwilkę i byś mogła to sprawdź i napisz.
> Pozdrawiam serdecznie, do usłyszenia
> J
gość
13-03-2008, 07:41:00

Witaj J.

Ja robiłam z tarczycowych tylko TSH i było ok. Poza tym testosteron, plolaktyna, kortyzol, estriadol i parę innych i one były ok. Ale przecież nie ja choruję tylko dziecko, więc dlaczego Cię moje wyniki interesują

Pozdrawiam, AP
gość
13-03-2008, 19:46:00

Witaj AP

Wiem ze nie Ty Pytam tylko bo w mojej rodzinie większość kobiet miała problemy z tarczyca (właściwie z zapaleniem tarczycy złe wyniki TPO) i jest to choroba genetyczna. Ja TSH też mam zawsze ok.
> Pozdrawiam serdecznie
> J
gość
14-03-2008, 10:36:00

Witaj J.,

Ok. Rozumiem. Innych badań nie robiłam. Nie mam na co się skarżyć. Nikt po mojej stronie rodziny (babcie, ciocie, siostry też cioteczne) nie miał problemów z tarczycą. TSH wyszło mi coś koło 1, Chyba 1,3. Nie było tez innych znanych chorób autoimmunlogicznych: cukrzycy I czy chorób reumatycznych.

Kiedy kończysz cykl naświetlań. Powiedź proszę czym pielegnujesz na codzeiń te okolice. Bo mi to chyba umknęło.
Czy odczuwasz poprawę ?

Pozdrawiam,
AP
gość
14-03-2008, 12:16:00

Wiam, chcialam Panie z poludnia Polski poinformowac, ze LSA lezony jest tez w Bytomiu, podaje namiary: Poradnia Leczenia Schorzeń Sromu (http://www.klinika.medforum.pl/mtxt/a,5,17). B.
gość
18-03-2008, 14:55:00

Witajcie
Do AP

Niestety średnia poprawa po tym naświetlaniu, ale innym paniom pomaga, może mam złe nastawienie...Poza tym lekarz powiedział ze organizm może nawet zareagować 2,3 miesiące po naświetlaniu.
Jak mnie bardzo piecze bądź boli po stosunku to używam ovestin, ale podczas cyklu naświetlań lekarz powiedział żeby starać sie nie smarować niczym. Stosowałam też globulki Cicatridina, jest tez chyba krem.Bardzo mi pomagały(uśmierzały ból i pieczenie), ale nie stosowałam niczego takiego po czym znikł by ten liszaj... cały czas mam białe miejsce.
> Jak u Ciebie??
> Pozdrawiam
> J

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: