Reklama:

liszaj twardzinowy - prośba o pomoc (5474)

Forum: Ginekologia - forum dla rodziny i pacjentki

gość
25-03-2025, 22:25:39

Cześć. Jestem tu nowa i tak sobie trochę czytam... Dziś dostałam diagnozę liszaja twardzinowego. Mam białe plamy wewnątrz warg sromowych większych. Póki co swędzi mnie to sporadycznie, nie piecze, nie boli, czuć tylko że te okolice są bardziej wrażliwe np na szorstki papier toaletowy. Podczas wydawania wyniku lekarka powiedziała mi żeby składać na laser, bo jest najlepsza metodą terapii tego. Z tego co tu czytam to lekarze zalecają głównie sterydy i protopic- nie rozumiem dlaczego, skoro liszaj powoduje sam w sobie zaniki i scienczenie skóry to po co mu pomagać i stosować sterydy które w działaniach niepożądanych mają również scienczenie skóry? No i skoro liszaj zwiększa ryzyko rozwoju raka sromu to po co stosować protopic który w działaniach niepożądanych ma rozwój nowotworu? To wszystko brzmi jak strzał w kolano. Czy któraś z Was jak nie było dokuczliwych objawów zostawiła liszaja w spokoju i nie leczyła go niczym? Ja bym najchętniej tak zrobiła tylko zastanawiam się czy brak leczenia nie spowoduje szybkiego rozwoju choroby i pojawienia się tych właśnie dokuczliwych objawów... Czy któraś z Was była na tym laserze i może się podzielić efektami? Pomogło? Z tego co tu do tej pory wyczytałam to lekarze w ogóle nie wiedzą jak to leczyć, próbują różnych maści, ale w większości przypadków widzę, że to leczenie nie jest skuteczne...a skoro nie jest skuteczne to czy w ogóle warto? Mam niecałe 38 lat i czuję się przerażona tym co tu przeczytałam
gość
26-03-2025, 12:27:18

Czy łączysz z czymś tę chorobę? Czy masz jakieś inne współistniejące?
gość
27-03-2025, 23:11:10

Jako mężczyzna z tym samym przypadkiem, po latach 8 latach życia z tą chorobą, chciałbym się podzielić doświadczeniami i wnioskami. Odwiedziłem łącznie 16 różnych dermatologów.
Hitem był pewien pan z Piaseczna który na starcie powiedział,że nie ma pojęcia o tej chorobie i poleca szukać kogoś innego. A i tak na koniec wizyty przepisuję antybiotyki i prosi o zapisanie się na wizytę kontrolną (dodatkowo płatną). Uważajcie na szarlatanów. Gdzie nie poszedłem rozmowa i propozycję były podobne:, obrzezanie, naświetlanie, maść, szukaj pan dalej.
Wydaję mi się, że każdy dotknięty tą chorobą musi odnaleźć komfort psychiczny przede wszystkim, gdyż to na tą strefę najbardziej ta choroba wpływa, i ją wyniszcza. Kwestia wypracowania wewnętrznego ukojenia i akceptacji. W moim przypadku zmiany skóry,
Staram się kontrolować w taki sposób by nie nadużywać maści, i z czasem zacząłem stosować jej coraz mniej, gdy zrogowacenia, pęknięta skóra, i krwiaki z pieczeniem przestają być odczuwalne,i o wiele mniej widoczne. Używam maści triderm oraz nawilżaczy do skóry na bazie wody. Żyję się dzięki temu połączeniu komfortowo, w porównaniu do pierwszego roku, gdzie ból, swędzenie, i nawet problemy z oddawaniem moczu były codzienną zmorą, gdy nie wiedziałem co mi jest i łykałem antybiotyki na jakieś grzyby . Trzymajcie się ludzie, tak samo jak ja się staram, i nie tracimy nadzieji na lepsze jutro.
gość
28-03-2025, 12:44:28

Czy masz partnerkę, czy jest jakiś problem w sferze seksualnej? U mnie widoczne są zmiany i sporadyczny świąd.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ciąża ???????
Czy możliwe zapłodnienie jest w dni nie płodne ? Uprawiałam seks w cyklach 18,20,24 mam okres regularny Cykl 28 dni Uprawiałam seks bez prezerwatywy Powinnam dziś dostać okres i go nie dostałam. Partner spuszcza się dopiero po wyjęciu
gość
Beta hcg
Witam Miesiaczka w styczniu 21.01 , cykle nieregularnie 30-37 dni , 23.02 odbyłam stosunek bez zabezpieczenia, 24.02 przyjęłam tabletkę ellaone, 28.02 dostałam krwawienia w tych dniach powinnam dostać miesiączkę mniej więcej, trwało to ok 5 dni ,było dość skąpe ale domniemam ,że był to okres, od tygodnia mam wrazliwzsze piersi i bol w lędźwiach, zrobiłam testy ciążowe z moczu 22.03 negatywny, 23.03 negatywny , 24.03 beta z krwi wynik 2.30 od 5 jest ciąża. Czy mogę na 100 procent wykluczyć ciążę? Od stosunku minęły 4 tygodnie.
gość
Pierwszy okres po porodzie
Zaczęłam brać tydzień temu limetic. Urodziłam 9 tyg temu. Nie karmię piersią z względu na małą ilość pokarmu. Dzisiaj zauważyłam krwawienie. Czy to już pierwsza miesiączka?
gość
Pytanie do ginekologa
Witam, mam coś takiego na krawędzi mniejszych warg sromowych. Co to jest? Wygląda jak jakiś ‚języczek '.
Reklama: