Reklama:

liszaj twardzinowy - prośba o pomoc (5494)

Forum: Ginekologia - forum dla rodziny i pacjentki

gość
09-04-2025, 19:26:50

gość 08-04-2025, 17:44:01
Czy ktoś mógłby dać bamiar gdzie najlepiej leczyć te chorobę.

Dr Maździarz w Warszawie. Przyjmuje we wtorki i środy.
gość
09-04-2025, 19:27:40

Kochani, napiszcie proszę jakie maści poza sterydami przepisują wam lekarze? Smaruje dermovate i linomagiem, ale chciałabym linomag zmienić, bo nie jest wystarczająco dla mnie dobry (tak mi się wydaje) 🙂
Zaczęłam leczenie w styczniu. Od 20 marca do 20 kwietnia mam smarować 2 razy w tygodniu sterydem i wróciło mi pieczenie odbytu i świąd warg. Coś mi się wydaje, że nie działa na mnie to. Jak smarowałam codziennie i później co drugi dzień to nie odczuwałam nic. Teraz chyba nawrót. Polećcie jakieś mega nawilżające maści z dobrym naturalnym składem.
Marti.
gość
10-04-2025, 17:54:41

Ta choroba zajęła mi 20 lat życia bywa różnie ale jeszcze ani razu nie dała o sobie zapomnieć smaruje się linola fet clobaza łącze ja z cicatridna czasami używam ovestin pimafucirt dermovate też kiedy piecze i boli clotrimazolum mieszam z clobaza czasami olej nagietkowa o jakiś przyjemnościach musiałam zapomnieć każdy dzień nawilzam aż do ogromnej czasami niechęci do tej części ciała pozdrawiam wszystkie panie .
gość
11-04-2025, 12:52:12

A21
Nie wiem czy czytasz jeszcze forum. Mam pytanie dot jak wyglądał u ciebie liszaj płaski. Ja mam twardzinowego teraz doszedł płaski pod wulwoskopem. Objawy zaczerwieniony srom, piekący oraz takie czerwone jakby pryszcze krwinki na wargach. Doktor mówi, że to są objawy liszaja.
gość
11-04-2025, 17:59:07

Treść zablokowana przez moderatora

gość
11-04-2025, 17:59:07

gość 10-04-2025, 19:54:41
Ta choroba zajęła mi 20 lat życia bywa różnie ale jeszcze ani razu nie dała o sobie zapomnieć smaruje się linola fet clobaza łącze ja z cicatridna czasami używam ovestin pimafucirt dermovate też kiedy piecze i boli clotrimazolum mieszam z clobaza czasami olej nagietkowa o jakiś przyjemnościach musiałam zapomnieć każdy dzień nawilzam aż do ogromnej czasami niechęci do tej części ciała pozdrawiam wszystkie panie .

No właśnie u mnie było dobrze, a od dwóch dni swędzi i lekko boli. Smarowałam od 20.03 już tylko 2 x w tygodniu. Teraz wrócę chyba do codziennego smarowania, ale nie wiem , czy nie powinnam jakiejś przerwy zrobić? Jakie macie doświadczenia w tym temacie?
Marti.
gość
11-04-2025, 23:50:13

A jak długo choroba u Was nie dawała objawów poza zbieleniem i sporadycznym świądem? Leczylyscie to mimo wszystko? Ja tak czytając to forum dochodzę do wniosku, że póki nie jest jeszcze tak źle i nie ma specjalnie uciążliwych objawów to nie ma chyba co stosować tych wszystkich maści, skoro większości osób one nie pomagają. Mnie bardziej dokucza odbyt - myślałam że mam szczelinę odbytu od jakichś 20 lat kiedy to zaczęła mi pękać tam skóra a teraz się zastanawiam czy to nie jest też ten liszaj... Nie byłam nigdy z tym u proktologa bo maści bez recepty dawały radę, ale ostatnio jest coraz gorzej i chyba muszę w końcu się wybrać... Ktoś pytał o to czy mam jeszcze inne choroby- tak mam Hashimoto i addisona biermera.
38-latka
gość
12-04-2025, 07:44:53

Tak tam też może być liszaj mi zajął cały srom wokół odbytu i pomiędzy pachwinami krocza nie mam swędzenia ale zielenie oraz pieczenie zaczerwienienie sromu ciężko jest czasami smaruje tym wszystkim co panie piszą na forum liszaj w moim przypadku rozwinął się na maxa po menopauzie myślę że zostanie zemną aż do końca miałam dwa razy naświetlanie a tak poza tym standart w leczeniu ja już mam swoje lata więc trochę o nim zapominam ale bardzo mi żal pan które są młode i muszą przez to przechodzić pozdrawiam wszystkie chorujące na tą chorobę panie .
gość
12-04-2025, 09:47:15

Tu A21
W odpowiedzi na pytanie, ja nie mam liszaja płaskiego, a prosty. Mój liszaj jest neurodermitem, nie ma cech typowego liszaja, może być j wstępem do innych chorób dermatologicznych, ale objawy są tak samo uciążliwe.
Pozdrawiam A21
gość
16-04-2025, 17:56:22

Spokojnych oraz zdrowych Świąt dla pań z tego forum obyśmy wyzdrowiały

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: