Reklama:

Usunięcie macicy (158)

wątek zamknięty, nie można dodawać postów

Forum: Operacje i zabiegi

gość
22-05-2013, 23:08:52

Treść zablokowana przez moderatora

gość
28-05-2013, 16:27:12

Początkująca
28-05-2013, 22:16:31

Gość 2013-05-19 17:35:24 kwestią niejasną czasem jest trafna diagnoza, nie przediagnozowanie, i interpretacja wskazania "zagrożenia życia". Może się różnić ze względu na lekarza. Nie stosuje się już dzisiaj tzw. "profilaktycznego usuwania macicy", przy dysplazji czy łagodnej hiperplazji które też podlegają leczeniu zachowawczemu. Dawniej zalecano histerektomie nawet z powodu iż mięśniaki "mogą zezłośliwieć". To stwierdzenie jest już niezgodne z aktualną wiedzą medyczną i w żaden sposób nie uzasadnia "profilaktycznego usunięcia macicy" . Jeśli pojawią się podejrzane komórki, należy wykonać wielokrotne badania potwierdzające, i w zależności od stopnia hiperplazji można zastosować leczenie farmakologiczne zachowawcze. Rutynowo można poddać się operacji zawsze.
Niestety, ale często Panie poddają się operacji, nie wiedząc o niej prawie nic, przede wszystkim jakie skutki mogą być po. Bardzo się boją o swój stan zdrowia, o to że mięsniaki mogą się powiększyć o one same wykrwawić i poddają się szybciej operacji. Niestety lekarze nie przygotowują ich na temat problemów jakie mogą wystąpić, gdyż dla nich jest to kolejny dzień pracy, kolejna operacja, dzień jak co dzień.
gość
29-05-2013, 19:12:17

Początkująca
29-05-2013, 20:40:53

Ja również bardzo polecam tą stronę. Można tam również zadać nurtujące pytanie ekspertowi :)
gość
30-05-2013, 08:51:27

wygląda na to że zasady tego forum nie pozwalają na podawanie linków ? podaję zatem tytuł strony w google: Centrum, z którym jesteśmy połączone
gość
30-05-2013, 14:52:47

Formularz "świadomej zgody" pacjentki na leczenie operacyjne", regulacja ustawowa, ustalenia PTG Polskie Tow. Ginekologiczne-(...) jako konieczne minimum...:
Dane pacjentki oraz lekarza udzielającego wyjaśnień
Informacja o stanie zdrowia (chorobie) i uzasadnienie konieczności leczenia operacyjnego
Cel i opis proponowanej metody leczenia
Alternatywne metody leczenia, również te, które nie są dostępne w naszym kraju
Dające się przewidzieć następstwa operacji
Dające się przewidzieć następstwa zaniechania proponowanego leczenia operacyjnego
Informacja o możliwych powikłaniach najczęściej występujących w związku z wykonywaniem danego zabiegu
Rokowanie (prawdopodobieństwo powodzenia proponowanej operacji)
Zastrzeżenia pacjentki co do proponowanego zabiegu operacyjnego
Potwierdzenie przez pacjentkę odbycia rozmowy z lekarzem
Jednoznaczne oświadczenie pacjentki o uzyskaniu wszelkiej wymaganej informacji o proponowanym leczeniu
Jednoznaczne oświadczenie pacjentki o wyrażeniu zgody na proponowane leczenie operacyjne sygnowane jej podpisem oraz podpisem lekarza (,,,)
(pełny tekst: google: Stomik ginekolog formularz zgody)
Początkująca
07-06-2013, 20:54:51

Witam jak także mam usuniętą macicę dokładnie 9 dni temu dziś zaczęłam krwawić bardzo mnie to niepokoi czy miałyście podobnie po operacji?
gość
21-06-2013, 12:55:59

Krystyno, ja nie miałam żadnych krwawień ani nawet plamień po usunieciu macicy. Wprost przeciwnie mega suchość pochwy i okolic, bardzo zreszta dokuczliwy! Pisałaś dawno temu, może napisz jak sie teraz czujesz, miesiąc po operacji jesli tu jeszcze zaglądasz?
gość
22-06-2013, 07:02:28

Po miesiącu plamienia ustąpiły ale bardzo boli mnie cały brzuch rany zewnętrzne ładnie się wygoiły nie wiem jak długo jeszcze to potrwa zanim zacznę wracać do normalności Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Torbiel w pochwie
Lekarz wykrył u mnie torbiel w pochwie, dość dużą i skierował mnie na operację wycięcia. Czy istnieją jakieś inne sposoby leczenia, np. terapia hormonalna w tym przypadku?
gość
Narośl przy odbycie
Witam. Od kilku miesięcy mam narośl na odbycie. Czasem piecze i swędzi. Nie mam problemu z wypróżnianiem.
Kłykciny, HPV czy normalne?
Witam Czy to są kłykciny przy wejsciu do pochwy i poniżej te kalafiorki? Jak mozna się ich pozbyc?nie wiem od kiedy je mam, bo wczesniej myslalam ze to normalne, ale moze jednak nie... prosze o porade. Zaraz dodam Zdjecia tylko przerobie bo za duze sa.
gość
Bańka na penisie
Witam ostatnio mi wyskoczyła oto taka bańka na penisie ktoś wie jak to wyleczyć lub co to jest ?
Reklama:
Reklama:
Reklama: