Reklama:

Torbiel na jajniku (1361)

Forum: Ginekologia - forum dla rodziny i pacjentki

gość
30-12-2006, 14:49:00

sorrki żle wcisnęłam numerek na klawiaturze:P moje gg 6416976
Początkująca
30-12-2006, 17:25:00

dziekuje za odpowiedz. troche sie uspokoiłam ale nadal mam cykora....ale chyba bardziej z tego powodu ze moga cos wykryc niz z samego faktu badania....:
diablica
gość
02-01-2007, 17:09:00

hey Mam na imie Marta, mam 24 lata, moj problem zaczął sie 2 miesiace temu, przez pierwszy tydz miałam bóle brzucha, ale je zbagatelizowałam bo myślałam ze przejda. A przez drugi tydz juz zaczął sie koszmar, wzdęcie brzucha miałam tak duze ze wygladałam jak w ciąży nie mogłam duzo chodzić bo brzuch mnie bolał, czułam sie zmeczona. Po 2 tyg postanowiłam pojsc do lekarza, ale za nim trafiłam do ginekologa to odwiedzałam lekarzy rodzinnych, z pogotowia ratunkowego ale oni wymyślali mi rózne choroby, poprzez wrzody, zapalenie jelita grubego,... ale u ginekologa dowiedziałam sie co mi jest, miałam torbiel na jajniku prawym ktory miał 5 cm, przez co bolały mnie oba i miałam duze wzdęcie brzucha. Lekarz ginekolog przypisał mi antybiotyki i na dzien dzisiejszy moge powiedzieć ze leki mi pomogły, bo dzis byłam na wizycie kontrolnej i lekarz powiedział ze ich juz nie mam. Ale to nie znaczy ze juz nigdy ich nie bede mieć, bo moga sie odnawiać, przepisał mi jeszcze raz antybiotyk który musze brać przez 10 dni po kazdym 14 dniu cyklu. Ale powiedział ze najlepszym lekiem na to by sie nie odnawiały jest antykoncepcja...... i uwaga dla dziewczyn!! wcale nie trzeba usuwac torbieli lub jajnika, a najpierw zastosować leczenie antybiotykami a jak nie pomoga to wtedy mozna zastosowac jakiś zabieg. Musicie trafić do odpowiedniego lekarza ktory sie na tym zna. Moj lekarz mi powiedział ze jakbym trafiła na takiego ktory sie nie zna to napewno chciałby mi usuwac jajniki, nie mam jeszcze dzieci i ciesze sie ze trafiłam na dobrego lekarza ktory mi pomogł je wyleczyc antybiotykami. Warto tez skonsultowac sie z dwoma lekarzami trzymajcie pozdawiam
gość
02-01-2007, 18:46:00

Nie zwlekaj tylko wybierz się jak najszybciej do dobrego ginekologa. U mnie wykryli prawie rok temu torbiel i też chcięli ja leczyć hormonalnie, jednak powiększała się co miesiąc o 0,5 cm. Po dłuższym czasie zgłosiłam się do innego lekarza i natychmiast dał mi skierowanie do szpitala. Miałam robioną laparoskopie 3 miesiące temu. Naprawdę nic strasznego poza narkozą po której okropnie się czułam i lewatywą ... Zrobili mi tylko 3 małe dziurki dwie na wysokości jajników i jedną w pępku( 6 szwów), w szpitalu byłam niecałe 4 dni. Teraz nie mam śladu po tym. Minęły silne bóe przy miesiączce i mam mniejsze krwawienie. Ponad to po badaniu histopatologicznym wycinka okazało się, że cierpię na endometriozę , która powoduje min. częste tworzenie się torbieli. Przez to bedę miała problem z zajściem w ciążę i będę musiała cały czas przyjmować hormony. Mam nadzieję, że Ciebie nie dotknął podobny problem, ale najlepiej wykluczyć wszystko udając się do naprawdę dobrego lekarza!!!
gość
03-01-2007, 11:19:00

witam, mam taki sam problem jak wiekszosc dziewczyn tu piszących, w zeszłym roku wykryto u mnie tobiel wielkosci dużego jaja kurzego, ginekolog dal mi hormony i wszystko było spoko, teraz od kilku miesiecy nie biore juz hormonów i od 16 dnia cyklu mam bóle jajnika, takie ze nie moge sie szybko podnosic i chodze schylona bo boli jak sie prostuje. czy to moze byc znowu torbiel?
gość
05-01-2007, 07:22:00

No tylko czekac Mart 24 lata az ci sie odnowi;/ Lekarze zawsze faszeruja srodkami antykoncepcyjnymi i antybiotkami ale kochana one i tak wroca.Nie chce cie martwic ale ja srodki antykoncepcyjne bralam chyba przez 2 lata zanim sie dowiedzialam ze mam torbiel i gdzie ta magia srodkow antykoncepcyjnych?Jakos u mnie jej nie bylo, nie zapobiegla niczemu i mialam torbiel wielkoscic ponad 16 cm i opreracje.Dlatego mysle ze opracja daje wieksza gwarancje niz srodki farmakologiczne, wystraczy przeczytac forum...
gość
05-01-2007, 07:26:00

A i zwracam ci uwage po raz 2 ze piszesz straszne glupoty droga marto.Ja nie mam jajnika i znam dziewczyny ktore tez nie maja i moge miec dzieci, wiec nie stasz tutaj nikogo!!!Lekarz powiedzila ze wtedy ten jeden jajnik przyjmuje obowiazki 2 i nawet latwiej jest zajsc w ciaze!!!Niz z 2!!!Nie wiem skad masz takie info...Tylko robisz zamieszanie takimi informacjami...
gość
05-01-2007, 11:08:00

"Moj lekarz mi powiedział ze jakbym trafiła na takiego ktory sie nie zna to napewno chciałby mi usuwac jajniki, nie mam jeszcze dzieci..." i odkad to lekarz bedzie chcial usowac 24 letniej kobiecie 2 jajjniki , ktora nie rodzila, bez jaj;/ Lekarze staraja sie zawsze zostawic jakas czesc jajjnika a nie ze wycinaja wszytsko Zreszta Ty mialas tylko 5 cm, to praktycznie nic i jestem pewna ze w najgorszymym wypadku stracilabys kawalek jednego jajnika, moja torbiel miala ponad 16 cm i stracilam tylko jeden Zreszta ten Twoj lekarz to jakis jasnowidz byl, bo on juz przed operacja byl w stanie ci powiedziec ze stracisz 2 jajniki Ja wiem , ze takie rzeczy wynikaja dopiero w trakcie opracji, mi lekrz mowil ze nie strace jajnikow, ale nie gwarantowal mi tego a tutaj juz cie tne lekarz powiedzil, ze srracisz 2 jajnik, szok!!!Zmien lekarza!!!
gość
05-01-2007, 16:22:00

Wczoraj dowiedzialam sie ze mam torbiel. Bylam zalamana caly czas nie moge sie z tym pogodzic bo nie za dobzde wiem co to takiego..lekarz narazie nic nie zrobil kazal mi czekac miesiac i przyjsc na usg..tak bardzo sie boje ze nie zniknie..tak bardzo niewiem co mam robic,ale widze ze wy macie podobne problemy jak ja.Tylko ze wy macie po 15 lat a ja jedynie 12...niewiem co mam robic...
gość
06-01-2007, 07:19:00

Wykryto u was torbiel? Przeczytajcie! Mam 12 lat, wykryli u mnie torbiel na lewym jajniku. nic nie jesz. lezalam o poniedzialku do piątku. caly tyzien jestes podlaczony o kroplowki i nic nie mozesz jesc.w czwartek powoli wracasz do zrowia i w piątek cie wypuszczaja. zabiegi są robione najczesciej laparoskopowo, tzn. wycinają ci trzy otwory i przez te otwory wprowadzane są takie trzy narzędzia po dziesięciu dniach zdejmują ci szwy, i jestes zdrowy/zdrowa. nic strasznego. macie pytania ? 8705767- kliknij!

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: