Reklama:

Torbiel na jajniku (1361)

Forum: Ginekologia - forum dla rodziny i pacjentki

gość
29-05-2009, 20:00:00

Cześć.
Mam 26 lat i torbiel w jajniku wielkości 7,5 x 8,5 cm z gęstą zawartością
Leki nie skutkują czy przy tej wielkości możliwa jest laparoskopia?? Jeżeli będzie konieczna normalna operacja to jak długo leży się w szpitalu i jakie jest ryzyko wyjścia na własne żądanie?? Na pewno nie zgodzę się na studentów podczas badań oraz operacji wrrr Pozdrawiam cieplutko Beata
Początkująca
30-05-2009, 18:02:00

Witaj.
Jestem mamą obecnie pięcioletniej dziewczynki. Gdy miała 3 lata i 9 miesięcy bardzo bolał ją brzuch. Badanie usg wykazało twór torbielowaty o średnicy 4 cm. Nikt nie wiedział co to jest tak naprawdę, bo u tak małych dzieci taka diagnoza może znaczyć wiele. Następnego dnia znalazłyśmy się na onkologii, po dalszej diagnostyce zapadła decyzja - operacja. Miało być laparoskopowo, ale guz był za duży. Mała w mikołajki miała usunięty guz z jajnikiem. Na szczęście okazało się, że był to potworniak dojrzały, więc nie potrzeba chemii. Córeczka wróciła w ciągu niecałych 2 tygodni do zdrowia. Teraz jest pod opieką onkologa, a później też ginekologa. Operacja nie jest straszna, a leczenie po niej w szpitalu trwa około tygodnia - do dwóch. [addsig]
mamuśka6
gość
01-06-2009, 19:07:00

od 15 lat mam 5cm torbiel na lewym jajniku. chodze na kontrolne usg co rok albo co 2 lata. czasami torbiel sie powieksza, czasami go nie ma, ale w wiekszosci USG jest taki sam.

nie mam zadnych objawow, nie boli, okresy regularne choc b. bolesne i obfite [ale zawsze takie byly]. co do plodnosci to nie wiem bo nie zamierzam miec dzieci.

torbiel zaleznie od ginekologa jest interpretowany jako czekoladowy, albo jako potworniak. kazdy nowy gin jak sie spotyka z moim tobielem to ma przerazony wyraz twarzy [co po czesci jest nawet troszke zabawne].

generalnie przez te 15 lat widzialam moze z 25 ginekologow, i gdyby sluchac opinii to bym juz dawno byla pod nozem na stole operacyjnym. w sumie nikt z nich nie ma konkretnej odpowiedzi co z tym torbielem zrobic bo nigdy sie nie spotykaja z pacjentakmi ktore je tak dlugo 'choduja' pod kontrola. Zachodzi pytanie czy leczenie operacyjne lub hormonalne jest jedynym 'prawidlowym' leczeniem jesli torbiel jest bez objawowy? przynajmniej w moim wypadku jak narazie [po 15 latach] wychodzi na to ze mozna torbiele zostawic w spokoju i tylko nadzorowac przy standartowej corocznej kontroli ginekologicznej.

a wiec nim pojdziecie pod noz chirurgiczny *** sie czy to jest naprawde konieczne jesli nie macie zadnych objawow.

takie moje 2 grosze na temat torbieli
gość
01-06-2009, 22:21:00

tak jezeli chce sie miec dziecko w przyszlosci... a ja chce...
gość
05-06-2009, 15:13:00

witajcie. w roku 2000 miałam 13 lat i dostałam pierwszą miesiączkę... nie trwała moja radość z "bycia kobietą" zbyt długo... już następnego miesiąca okresu nie było. był za to silny napad bólu i wizyta pogotowia na sygnale. oczywiście pierwsza diagnoza to wyrostek i zalecenie udania się na usg. tak też zrobiłam. na usg okazało się że mam z lewej strony na jajniku guz "wielkości dużej cytryny" jak to określiła Pani Doktor... byłam przerażona... i zaczęło się- udałam się na pierwsze w życiu badanie ginekologiczne. stracona niewinność, trauma i wstyd... badania doodbytnicze bolały. dziewictwo nie pozwalało na żadną inną doraźną interwencję lekarską... ginekolog potwierdził obecność guza. dostałam skierowanie na zabieg laparoskopowy. przedtem przeprowadzano na mnie różne badania i szwędałam się po lekarzach... nie będę opisywać traktowania mnie w szpitalu, bo tu kolejna koszmar. przed samą operacją okazało się że mam przerzuty również na jajnik prawy i pojawił się kolejny torbiel z lewej strony. to w sumie były trzy! z czego te dwa pojawiły się najprawdopodobniej w czasie między pierwszym badaniem a zabiegiem, tj. w czasie około dwóch tygodni... trzeba było szybko działać, inaczej mogłoby to przeistoczyć się w postać złośliwą, a wtedy chemia... albo usunięcie jajników w całości (?) w każdym razie udało się, mówiąc w skrócie. usunięto wszystko. brałam przez 2 lata po operacji leki antykoncepcyjne i wszystko wróciło do normy. aż do czasu... teraz, po dziewięciu latach, wczoraj poczułam znowu ten ból... spóźnia mi się miesiączka. zwijałam się i płakałam. znam ten rodzaj bólu. boję się że choroba nawróciła... jestem załamana. w przyszłym tygodniu muszę pójść do lekarza. trzymajcie kciuki, pozdrawiam
gość
05-06-2009, 15:36:00

wspolczuje Ci... ja mam 19 lat i czekam na operacje i tez sie bardzo boje tego ze potem choroba moze sie nawrocic... juz 2 miesiace nie mialam badania i mam nadzieje ze mocno nie uroslo albo czasem nie pojawilo sie na dlugim jajniku bo tez mnie boli... ;/
napisz jak przebieglo badanie
Wiewior
gość
08-06-2009, 10:58:00

witam, niestety moga być nawroty ja miałam operacje 8 lat temu i w zeszłym tygodniu mam endometriozę i ona jest przyczyną, staram się o dziecko od 2 lat bezskutecznie a teraz muszę to odłożyć bo muszę wziąśc zastrzyk hormonalny, mam nadzieje że po tych hormonach się uda i że już nigdy nie będę musiała mieć operacji.

a jeśli chodzi o operację nie bójcie się naprawdę nie jest to takie straszne.
gość
09-06-2009, 08:40:00

wlasnie leze w szpitalu mam 17 lat. wykryto u mnie torbiel 2,5 cm. Co do pytan niektorych forumowiczek odpowiadam : bol jest napadowy czyli raz silniejszy raz mniej dokuczliwy. Mi rowniez nie mogli wykryc przez dlugi czas. Przeszlam wiele badan i w koncu okazalo sie ze mam torbiel na lewym jajniku.
gość
12-06-2009, 10:39:00

Witam tydzien temu dowiedzialam sie ze mam torbiel na lewym jajniku 4cmx5cm nie zrobilo to na mnie jakiegos wiekszego wrazenia bo 6lat temu mialam 7cmx8cm tyle ze wtedy mialam zabieg a tym razem torbirl pekla .Czulam sie okropnie nie moglam wstac ani sie wyprostowac naszczescie obeszlo sie bez operacjiNiestety jestesmy takiej urody i nic z tym juz nie zrobimy
gość
12-06-2009, 11:53:00

Hej.
Miałam laparotomię jakiś czas temu.
Chciałam zapytać jak długie miałyscie zwolnienie po takiej operacji ??

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: