Reklama:

spirala mirena a jej skutki uboczne. (1589)

Forum: Ginekologia - forum dla rodziny i pacjentki

gość
27-09-2024, 09:14:34

Ja miałam również wszystkie te same skutki plus stany lękowe, depresyjne. Usunęłam
Wkładkę dość szybko, bo po 3 miesiącach. I niestety nadal skutki uboczne występują co prawda w mniejszym stopniu ale jednak. A usunęłam ją w grudniu ubiegłego roku… Dodatkowo te zaburzenia wywołały nerwicę lękową.
Nie polecam!!!

Są tu kobiety, które już doszły całkowicie do siebie czy w ogóle jest taka szansa ?
gość
18-10-2024, 21:07:20

Hej dziewczyny, nie wiem czy ktoś jeszcze zagląda na to forum. Przeczytałam sporo waszych komentarzy. Jestem 3 dni po wyjęciu Mireny i czuję się okropnie, nie mam siły, jestem bardzo osłabiona, cały czas śpię. Brzuch nie boli mnie mocno, ale cały czas czuję napięcie, do tego mocno krwawię, zaczynam się martwić... Wkładkę miałam około 2,5 roku. Zdecydowałam się na wyciągnięcie jej ze względu na ogromny spadek libido, do zerowego stopnia, tak jak przy tabletkach anty. Oczywiście ginekolog obiecywał, że wkładka działa tylko w macicy 😉 Poczytałam mnóstwo waszych komentarzy i kompletnie nie połączyłam moich innych dolegliwości z wkładką. Zmęczenie, leki, nerwowość. Do tego codziennie rano bóle stóp, obrzęki. Bóle mięśni bez przyczyny, martwiłam się już że to choroba reumatologiczna. Narazie czuję się okropnie, ale jestem pełna nadziei, że za jakiś czas wszystko wróci do normy. Drugi raz już bym tego nie zrobiła... Pozdrawiam, Paulina
gość
19-10-2024, 20:51:18

gość 18-10-2024, 23:07:20
Hej dziewczyny, nie wiem czy ktoś jeszcze zagląda na to forum. Przeczytałam sporo waszych komentarzy. Jestem 3 dni po wyjęciu Mireny i czuję się okropnie, nie mam siły, jestem bardzo osłabiona, cały czas śpię. Brzuch nie boli mnie mocno, ale cały czas czuję napięcie, do tego mocno krwawię, zaczynam się martwić... Wkładkę miałam około 2,5 roku. Zdecydowałam się na wyciągnięcie jej ze względu na ogromny spadek libido, do zerowego stopnia, tak jak przy tabletkach anty. Oczywiście ginekolog obiecywał, że wkładka działa tylko w macicy 😉 Poczytałam mnóstwo waszych komentarzy i kompletnie nie połączyłam moich innych dolegliwości z wkładką. Zmęczenie, leki, nerwowość. Do tego codziennie rano bóle stóp, obrzęki. Bóle mięśni bez przyczyny, martwiłam się już że to choroba reumatologiczna. Narazie czuję się okropnie, ale jestem pełna nadziei, że za jakiś czas wszystko wróci do normy. Drugi raz już bym tego nie zrobiła... Pozdrawiam, Paulina
. Hej ,tylko brak libido zadecydował o wyjęciu wkładki ? Nie była dla Pani komfortowa ? 2,5 roku to dopiero połowa i mogła jeszcze posłużyć . Czy miała Pani okres ,plamienie ? Proszę więcej info.
gość
29-10-2024, 22:56:41

Hej Dziewczyny! Jesteście tu jeszcze? Założyłam Mirenę w listopadzie 2023. Od lutego 2024 zaczęłam odczuwać ból stóp rano. Zrobiłam USG u ortopedy. Nic nie wykazało, a stopy (szczególnie prawa) piekielnie mnie rano bolą. Kuleję nim się rozchodzę. Do tego od sierpnia mniej więcej doszedł problem z prawym stawem kolanowym- coś mi w nim przeskakuje - USG, RTG, 2 wizyty u ortopedy- nic nie wykazały, a coś tam przeskakuje jak chodzę. Dodam, że zaczeły mi strzykać wszystkie stawy, a wcześniej nie miałam takich problemów. Dosłownie kazdy ruch stopy czy nogi powoduje strzykania w stopach i kolanach (odglos jak przy strzelaniu koscmi). Strzykają mi też ręce, a zdarza się, że szyja i kręgosłup nawet. Chodzę na fizjoterapie stop i kolana, ale to nic nie daje. Zwariuje zaraz. Myślę, że to moga byc skutki Mireny, bo glupio to brzmi, ale mam wrazenie, że hormony maja wplyw na prace stawow. Pamietam, ze jak weszlam w okres dojrzewania, to tez mi tak strzykaly. Co wiecej mam 13-letnia corke, ktora wlasnie weszla w okres burzy hormonalnej i strzyka jej wszystko glosno jak mi. Siedzimy i strzykamy. Czy mialyscie problemy ze stawami (stopami, kolanami) po zalozeniu Mireny? Co sadzicie? Wyjąc to badziewie? Może miec związek? Mam wrazenie, że caly uklad ruchu mi się sypie. Nie mam nadwagi. Dużo chodzę. Pomocy!
gość
05-11-2024, 11:40:52

Hej. Wiesz, że ja nigdy tego strzykania nie połączyłam z wkładką ? Tylko, że mnie to się zaczęło zaraz po tym jak ja usunęłam. Najpierw nadgarstek mi strzykał, plecy i szyja też. Więc nie wiem czy to coś zmieni jak usuniesz wkładkę. Chyba, że masz inne nieprzyjemne objawy. Ja miałam całe mnóstwo. Do dzisiaj zostawiła u mnie nerwicę lękową. A miałam wkładkę tylko 3 mce. Ja absolutnie nie polecam.
gość
05-11-2024, 12:06:35

Zastanawiam się czy są tu kobiety, ktore już te wszystkie skutki uboczne mają za sobą ?
Np. Ania czy Magda ? Szeroko opisywały swój przypadek…
Pozdrawiam Was dziewczyny 🙂
gość
08-11-2024, 18:38:44

Hej, tu Ania :) Melduję się że wszystkie skutki uboczne minęły. Musiałam jednak czekać na to lekko pół roku. Zeszłam już też ze wszystkich leków - Betaserc i Depralin. Wróciłam do tabletek Slinda bo jednak przy endometriozie i po operacji lekarz powiedział że szkoda by było żeby ogniska powróciły, a Slinda zatrzymuje mi okres, więc działa tutaj świetnie. Niestety w ciągu ostatniego roku moja waga to +8 kg, gdzie wcześniej nie miałam nigdy problemów, mogłam jeść co chciałam i ciężko było mi przytyć :/ Także teraz to jest u mnie na tapecie żeby znaleźć przyczynę i ją wyeliminować...
gość
09-11-2024, 09:43:38

gość 08-11-2024, 19:38:44
Hej, tu Ania :) Melduję się że wszystkie skutki uboczne minęły. Musiałam jednak czekać na to lekko pół roku. Zeszłam już też ze wszystkich leków - Betaserc i Depralin. Wróciłam do tabletek Slinda bo jednak przy endometriozie i po operacji lekarz powiedział że szkoda by było żeby ogniska powróciły, a Slinda zatrzymuje mi okres, więc działa tutaj świetnie. Niestety w ciągu ostatniego roku moja waga to +8 kg, gdzie wcześniej nie miałam nigdy problemów, mogłam jeść co chciałam i ciężko było mi przytyć :/ Także teraz to jest u mnie na tapecie żeby znaleźć przyczynę i ją wyeliminować...
. ......Hej ,czy bóle żołądka ,w nadbrzuszu ,czy jakiekolwiek podobne problemy występowały ?
gość
10-11-2024, 09:28:43

Aniu , miło czytać, że wróciłaś do zdrowia. Jednak hormony wkładki spowodowały u niejednej z nas zaburzenia psychiczne czy lękowe. Ja odeszłam od leków - czułam się przy nich dużo gorzej i nie dałam rady przetrwać tego czasu. Natomiast jestem na terapii psychologicznej. Jest znacznie lepiej, pracuję nadal by było idealnie. Ale są trudne momenty. U mnie hormony wywołały nerwicę lękową…. Aniu, miewasz jeszcze jakieś dolegliwości ?
Jak czułaś się na depralinie?
Myślę, że wzrost wagi spowodowane jest lekiem slinda. W ogóle to o mega szacun, że zdecydowałaś się ponownie na jakieś hormony 🙂🙂🙂
Ściskam
gość
12-11-2024, 10:12:39

Magda ??? zaglądasz tu jeszcze ? Daj znać co u Ciebie . A

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: