Reklama:

Przezierność karkowa (98941)

Forum: Ginekologia - forum dla rodziny i pacjentki

Początkująca
15-04-2007, 07:54:00

cześć, jestem tu pierwszy raz, mam 35 lat i jestem w 14 tc, ponieważ moje pierwsze dziecko urodziło się z wadami wrodzonymi postanowiłam poddać się amniopunkcji. Wyniki do tej pory sa dobre, ale.. Przezierność 2 mm przy CRL = 65 mm. Jestem z Wrocławia i będę to robić na Dyrekcyjnej, termin mam na 19.04., czy ktoś wie jak to tam wygląda i jak długo tam trzymają? A może ktoś mi powie czy badanie to wykryje wady wrodzone nie genetyczne (pierwsze dziecko ma prawidłowy kariotyp , wadę serca i oczu i oczywiście nie wiadomo skąd, w ciąży nie chorowałm). Bedę wdzięczna za każdą informację.
Początkująca
16-04-2007, 18:20:00

Witam. Ja miałam robioną amniopunkcje na dyrekcyjnej. Nie leżałam tam przyjechalam na zabieg i po pojechałam do domu gdzie caly dzień lezałam. Trafiłam do Pana Nowaka nie jest przesympatyczny ale dobry w tym co robi. Ja akurat byłam pierwsza i tak jest najlepiej z tego co mi lekarz prowadzący powiedział żeby narzędzia były sterylne czy cos takiego. Trwa to zaledwie góra do 10 min, a potem zależy czy zemdlejesz to mogą zostawić cię dłużej chyba że lezysz już tam przed zabiegiem. Pozdrawiam i trzymam kciuki będzie dobrze.
Początkująca
16-04-2007, 18:22:00

Jeszcze raz ja, zapomniałam dodać że na drugi dzień spowrotem tam się wraca żeby sprawdził lekarz czy dziecku nic nie jest.
Początkująca
18-04-2007, 12:21:00

Dzięki za wiadomość, ja chyba poleżę bo dowiedziałam się że w czwartek mnie przyjmują do szpitala, zrobią mi posiew z szyjki macicy, może coś jeszcze, a sama amniopunkcja będzie w piątek, ale czy tak będzie faktycznie, zobaczę jutro. Mam cykora, nie da się ukryć, w dodatku w poniedziałek muszę jechać z dzieckiem na planową wizyę na badania do Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie, jak zwykle wszystko na raz. Trzymajcie za mnie kciuki
gość
19-04-2007, 18:58:00

Powodzenia daj znać jak juz będziesz po. Pozdrawiam albinka.
Początkująca
21-04-2007, 11:29:00

Już jestem po, rzeczywiście byłam tam 3 dni, sama amniopunkcja nie jest taka straszna, choć trochę boli, trwa 5 minut, potem trzeba dwie godziny leżeć a potem polegiwać. Teraz strach, najpierw czy nie będzie po tym jakiś problemów, a potem o wyniki, będą za 3 tygodnie. Trzeba czekać. Pa pa
gość
21-04-2007, 20:29:00

Trzymamy kciuki!Bedzie dobrze.~D...
gość
24-04-2007, 09:49:00

Witajcie!
jestem w 13 tygodniu ciazy, wczoraj miałam robione USG. Niby wszystkie parametry są ok
CRL 70mm
BPD 22,8mm
NT 0,8mm
ale lekarz powiedział, ze KOŚCI NOSOWE są krótkie 1,5mm. O co chodzi z ta kością?? gdzieś na forum przeczytałam, że dzieci z zespołem Downa nie mają kości nosowych?! Czy ktoś może podać adres strony, gdzie sa podane normy badań prenatalnych?
Z góry wielkie dzięki za informację!
KIKI_33
gość
26-04-2007, 08:33:00

Kosc nosowa ma byc po prostu widoczna. Nie ma do tego wymiarow... przynajmniej ja o nich NIC nie wiem. NT wspaniale, to najwazniejsze. Zapytaj innego lekarza.
gość
26-04-2007, 14:17:00

witam! trzy tyg temu pisałam że u dzidzi było nt 4,4. a mój wiek 27 lat! niestety wczoraj dostałam wynik amniopunkcji- zespół dawna! teraz myśle tylko o jednym zakończyc ten rozdział i zaczą staraniam od nowa przecież to moja pierwsza oczekiwana ciąża! szok a miałam cichą nadzieje! jesteśmy z meżem załamani! Nikomu tego nie życze!!!!!

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: