Reklama:

Przezierność karkowa (98934)

Forum: Ginekologia - forum dla rodziny i pacjentki

gość
28-03-2007, 16:23:00

Witam przyszłe mamusie. Chyba każda z nas przechodzi horror czekając na wyniki amniopunkcji. Mój świat się zawalił jak dowiedziałam się że jest coś nie tak ale po długim czekaniu odbierając wyniki z amniopunkcji kamień spadł mi z serca, płakałam i nie mogłam się uspokoić. Wynik wyszedł b.dobry. Jestem szczęśliwa. Jest to moja druga ciąża mam synka przy którym żadnego usg trójwymiarowego nie robiłam gdybym mogła cofnąć czas przy obecnej też nigdy bym się nie zdecydowała na to usg. Bo chociaż jest ok jakieś myśli i lęk pozostaje. Pozdrawiam i trzymam kciuki.
gość
03-04-2007, 11:12:00

Niestety jeszcze nie mam wyniku amniopunkcji... Czy ktoś z was wie na czym to badanie dokładnie polega? Dzwonię codziennie do poradni i mówią,że jeszcze trzeba poczekać. Ale dziś, nieoficjalnie, miła pani poinformowała mnie, że udało sie już wychodować 3 komórki i sa one w porządku!!! ale potrzeba wychodowac ich 10. Czy mam szanse, czy to znaczy, że wszystko jest na dobrej drodze??? W moim przypadku (29 lat, NT 3.8) ryzyko wyszło 1:2, a wiec wielkie . i boję się robić sobie próżne nadzieje... Ala
gość
03-04-2007, 17:53:00

Badanie samo polega wkłóciu się w brzuch skąd pobrali ci płyn owodniowy do badania. Tak mi sie wydaje, że chodują 21 komórek z których dwie albo trzy są od zespołów. Przyspieszony wynik ma się już po tygodniu z którego wiadomo czy jest płód zdrowy i czy chłopczyk czy dziewczynka. Tyle mi powiedzieli jak ja miałam robioną amniopunkcję. Pozdrawiam i głowa do góry.
gość
04-04-2007, 09:29:00

witam! wczoraj miałam robioną amniopunkcje, nic nie bolało! dziś też czuje sie dobrze! Jestem troche w lepszym nastroju bo sprawdzano dzidziusiowi serduszko i niedomykanośc zastawki trójdzielnej jaką wcześniej wykryto, już teraz nie istnieje! Dzidziuś rozwija się prawidłowo! Ale najgorsze jest to czekanie na wynik amniopunkcji!
gość
04-04-2007, 22:54:00

Rozkład NT:
Parmatr NT bezsprzecznie zależy od CRL.

Dla CRL-45mm,mediana wynosi 1,2 95 centyl 2,1
Dla CRL 84mm,mediana wynosi 1,9 95 centyl 2,7

To znaczy ;mediana - wartość średnia,95 centyl,że 95% mieściło się w tej wartości .

Przeszukałem pół NETu znalazłem trochę rysunków ale ,żeby była tabelka i wartości dla CRL pomiędzy 45 a 84 to nie .

Natępnie bierze się ryzyko dla wieku i mnoży przez różnicę mediany dla CRL odjąc wynik. Jak jest 300 i powyżej jest dalsza diagnostyka.Trzymam kciuki ,że zawsze po mysli rodziców.
gość
05-04-2007, 11:19:00

Znakomity tekst . Wszystko opisuje.Znakomite statystyki . Ta matematyka nie jest trudna ale jak się liczy w nerwach to się można pomylić.
Rada:
1) Oczytać ryzykowo wynikające z wieku
2)Oczytać z wykresu nr 6 środek przedziału dla CRL
3)Delta równa się :nasz wynik minus mediana dla CRL pkt.2
4)Odczytać z wykresu 8 ryzyko dla delta pkt3.

Uwagi.Ryzyko rośnie dla delta 1,3-1,5 ale znacznie dopiero pow. 1,7-1,8 .
To co do NT .Ale jeszcze :
- obecność NB dobrze. 60-70% trisomii go nie ma
- PAPA wysokie - dobrze
- HCG niskie-dobrze

Pełny tekst :http://www.fetalmedicine.com/pdf/11-14/polish/FMF-polish.pdf
gość
05-04-2007, 18:19:00

Nadal nie mogę w to uwierzyć! Genetycznie z moim SYNKIEM wszystko jest w porządku. Dziś poznałam wynik amniopunkcji. Od ponad miesiąca żyłam w takim napięciu... Oczywiście lekarz powiedział, że to jeszcze nie oznacza, że dziecko będzie zdrowe, bo ta poszerzona przezierność (3.8mm) może także oznaczać wadę serca i w 20 tyg powinnam zrobić echo serca. Ale na dzień dzisiejszy przestaję się już zamartwiać! Biorę się "do życia". Może nawet zrobię wiosenne porządki? Dziękuję wszystkim za słowa otuchy i życzę BARDZO Wesołych Świąt.
gość
06-04-2007, 08:58:00

05-04-2007 o 13:19, gość :
Znakomity tekst . Wszystko opisuje.Znakomite statystyki . Ta matematyka nie jest trudna ale jak się liczy w nerwach to się można pomylić.
Rada:
1) Oczytać ryzykowo wynikające z wieku
2)Oczytać z wykresu nr 6 środek przedziału dla CRL
3)Delta równa się :nasz wynik minus mediana dla CRL pkt.2
4)Odczytać z wykresu 8 ryzyko dla delta pkt3.

Uwagi.Ryzyko rośnie dla delta 1,3-1,5 ale znacznie dopiero pow. 1,7-1,8 .
To co do NT .Ale jeszcze :
- obecność NB dobrze. 60-70% trisomii go nie ma
- PAPA wysokie - dobrze
- HCG niskie-dobrze

Pełny tekst :http://www.fetalmedicine.com/pdf/11-14/polish/FMF-polish.pdf

Przepraszam, ale nie rozumiem. Moze mi ktos to wytlumaczyc na moim przykladzie? NT 2.5 mm dla 13 tyg. i 4 dni, CRL 7.9 cm, 24 lata, NB tez 2,5 mm.
Z gory dziekuje!
gość
06-04-2007, 16:16:00

Rany.. wczoraj zryczałam się jak głupia, gdy zadzwoniła do mnie siostra.. Jest w 12 tyg ciąży i miała badanie USG.. Wyniki są nieciekawe.. zalamałam się.. przezierność karkowa 6,7, uogólniony obrzęk płodu, krótkość kończyn , przepuchlina brzuszna 1,35 na 1,34 cm.. Czy ktoś wie co to oznacza?? Czy moja siostra ma szanse urodzić zdrowe dziecko?? Ona ma 25 lat. Ja jestem po 30 i też myślę o drugim dziecku.. jestem przerażona Zaznaczam, że w naszej rodzinie nie było do tej pory przypadków wad genetycznych u dzieci..
Początkujący
06-04-2007, 16:41:00

06-04-2007 o 18:16, gość :
Rany.. wczoraj zryczałam się jak głupia, gdy zadzwoniła do mnie siostra.. Jest w 12 tyg ciąży i miała badanie USG.. Wyniki są nieciekawe.. zalamałam się.. przezierność karkowa 6,7, uogólniony obrzęk płodu, krótkość kończyn , przepuchlina brzuszna 1,35 na 1,34 cm.. Czy ktoś wie co to oznacza?? Czy moja siostra ma szanse urodzić zdrowe dziecko?? Ona ma 25 lat. Ja jestem po 30 i też myślę o drugim dziecku.. jestem przerażona Zaznaczam, że w naszej rodzinie nie było do tej pory przypadków wad genetycznych u dzieci..

To ja już teraz nie jako gość. .. Boję się i nie wiem jak pocieszać siostrę.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: