Reklama:

liszaj twardzinowy - prośba o pomoc (5474)

Forum: Ginekologia - forum dla rodziny i pacjentki

gość
13-11-2007, 16:09:00

u mnie tkże wykryto liszaja jestem po badaniach i pobraniu wycinka.czekam na decyzje lekarza w sprawie leków.
Ale uporczywe swedzenie łagodzi krem Dove nawilżajacy(sprawdzone na mnie) ,a jezeli sa otarcia to proponuje maść nagietkową stosowałam pomaga.Nie myje sie mydlem,tylko wodą ,lekko osuszam wargi sromowe i nanosze maść nagietkową ewentualnie krem Dove.
Krem Dove stsuje codziennie rano i wieczorem po umyciu sie dokladnie nawilżam wewnątrz wargi sromowe.Początkowo zaczyna piec ale po chwili przynosi ulgę.I nie stosuje zadnych podpasek ani wkładek dodatkowo wysuszaja błone sluzowa.
Proponuje takze codziennie zjeść jogurt naturalny z bakteriami.
Jezeli komus pomogłam to bardzo sie cieszę .Po otrzymaniu leków od lekarza napisze ,życzę wytrwałosci bo ona jest nam potrzebna.Pozdrawiam .
gość
18-11-2007, 18:57:00

Witam, czy chodzi o ten zwykly krem Dove? Ja stosuje kilka rzeczy i nie wiem, co zadzialalo, ze wlasciwie ustapilo swedzenie. Jest to: napar z fiolka trojbarwnego 2-3 razy dziennie (na opakowaniu jest napisane, ze leczy sie nim liszaja - bardzo to ogolne stwierdzenie, ale tonacy brzytwy sie chwyta), tabletki ziolowe od chinskiego lekarza, do kapieli plyn lagodzacy swiad tez od niego, nacieranie oliwa z oliwek. Leczenie farmakologiczne akurat mnie nie przynosilo poprawy, co nie znaczy, ze nie ma skutecznych lekow, na mnie po prostu nie dzialaly. Wciaz czekam na to, ze kolejny lek pomoze. Wierze, ze kazda chorobe sie da jakos wyleczyc, albo podleczyc, trzeba tylko znalezc sposob. Partnera raczej bym nie radzila maltretowac szczegolami choroby, bo to nie sprzyja romantycznym uniesieniom. Pozdrawiam!
gość
29-11-2007, 17:13:00

Dziekuje, witam i bardzo wam dziekuje za reakcje i odpowiedz. Chodze cały czas po lekarzach kazdy mówi co innego, ale wiekszosc mówi ze jest to choroba nie wyleczalna. Było jeszcze kilka ciekawych teorii ze mam sie zgłosic do psychiatry...Ostatnio nawet lekarz stwierdzil ze to nie liszaj tylko blizna,a badanie histopatologiczne mogło błędnie rozpoznać.Leczono mnie Ovestinem(pomogło), + sterydy(ale nie pomagaja) zalecono tez wit. A+E. Proponowano Efudix i Protopic,ale nie stosowałam bo pierwszy jest maścia wyzerająca a drugi ma sporo skutków ubocznych. Na złagodzenie pieczenia dostałam Cicatridine(pomaga). A wam co zaordynowano i mam prośbę opiszcie mi jak u was liszaj wyglada, bardzo o to prosze??? Co sadzicie o metodzie fotodynamicznej?? Pozdrawiam
gość
06-12-2007, 01:58:00

Witam, a co to znaczy "pomoglo" przy Ovestinie? Czy choroba sie zatrzymala, ustapily przykre dolegliwosci? U mnie postepuje zanik drugeij wargi sromow. (oprocz tego cale wargi biale,bolace). Czy jakis lek u Pan to zatrzymal? Tez jestem ciekawa tej metody fotodynamicznej. Krioterapia poki co nie dzuala. Czy komus na forum pomogla? Pozdrawiam!
gość
06-12-2007, 18:40:00

Przez półtora roku walczyłam z liszajem twardzinowym zanikowym. Używałam wielu maści i bez rezultatu, aż wreszcie pomógł mi lek o nazwie Lacoid-w kremie-cena około 15 zł. Używałam go 3 razy dziennie. Po trzech dniach pożegnałam się z liszajem-mam nadzieję że na zawsze. Pozdrawiam
gość
06-12-2007, 23:22:00

Ruszamy po recepty! Dzieki! Jesli bedziecie stosowac, napiszcie, czy na Was tez zadzialalo! Pozdrawiam!
gość
09-12-2007, 18:14:00

Witajcie
jak dobrze ze to grono ożyło i ze mozna z niego sie tyle dowiedziec. ile miałyscie lat jak was zaatakował liszaj. Ja mam 22. Ovestin w tym sensie mi pomógł ze nie zlikwidował mi liszaja,ale zlikwidował uporczywy, zjadliwy świąd i pieczenie. Polecam tez masc L3 Prurigo, tez likwiduje pieczenie i świad,samego liszaja niestety nieee. Ja osobiscie nie polecam wymrazania. Po tym jeszcze bardziej rozniósł mi sie liszaj. Czytam o tej metodzie fotodynamicznej, podobno likwiduje liszaja, ale w Polsce jest praktycznie nie dostepna, nawet prywatnie. Polecam link http://www.resmedica.pl/zdart9994.html , nie mam jak przesłać 2 linka ale wpiszcie sobie w google "diagnostyka i terapia fotodynamiczna w nabłonkowych chorobach sromu" to jest 3 link od gory autorstwa Anita Olejek, Beata Rembielak-Stawecka, Iwona Kozak-Darmas, mysle ze jest bardzo optymistyczny, tylko ze ta metoda jest srednio dostępna w Polsce tylko w osrodkach akademickich i doswiadczalnych. Ja też sobie kupie ta masc Locoid, oby zadziałal Jaki obszar zajmuja wasze liszaje?? Pozdrawiam was serdecznie
gość
10-12-2007, 13:10:00

słyszałam o tej maści L3 Prurigo, ale jeszcze nie zastosowałam. Pytałam się nawet o nią w jednej aptece, ale nie było
gość
12-12-2007, 22:06:00

Witajcie DziewczynyTo znowu jaUdało mi sie znalesc metode fotodynamiczna. Poznałam wspaniała Pana Profesor (dzieki innej również wspaniałej Pani Profesor z Poznania) przyjmuje w Warszawie i wykonuje metode fotodynamiczna panstwowo!!!!!!Byłam u niej prywatnie od reki wypisała mi skierowanie do szpitala i bede miec zastosowana ta metode, musze sie jutro zapisac, 3ba bedzie troche poczekac bo przyjezdzają tam kobiety z całej Polski wiec jest szansa Dziewczyny!!! Od razu stwierdziłam ze musze wam napisac. Wiecie ze ja sie popłakałam u niej ze szczesciaPodaje namiary Prof. Beata Śpiewankiewicz tel. 022 617-47-86, 3ba długo czekac na wizyte,ale warto. Jest przesympatyczna i dzieki niej odzyskałam wiare w ludzi, jestem bardzo szczesliwa, uratowała mi zycie Pozdrawiam was serdecznie. Odzywajcie sie ja tez bede pisac
gość
26-12-2007, 22:26:00

Witajcie! to swietnie ze forum dziala i ze mozemy sie dzielic, Pani profesor z Warszawy bedzie miala teraz jeszczewiecej telefonow. Dzieki mailom od was mozemy razem szukac najlepszych metod. Ja niestety nie mam sie czym dzielic, bo u mnie nic nie dziala, sprubuje poszukac osrodka z metoda fotodynamiczna. U mnie liszaj zaatakowal jak mialam 22 lata, jestem chora juz od 10 lat. Wszedzie pisza, ze to choroba wieku po menopauzie ale widze, ze sa tez i mlode kobiety z ta choroba. pozdrawiam was i zycze wszystkiego najlepszego. B.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: