Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) i inne stowarzyszenia od lat zwracają uwagę na to, że w pierwszych miesiącach życia dzieci powinny być karmione mlekiem matki. Niektóre pociechy są karmione naturalnie dłużej, inne krócej – w przypadku przedłużonego karmienia mlekiem matki wyróżnić można zarówno zalety, jak i wady takiego żywienia dziecka.
Trudno jednoznacznie stwierdzić, kiedy można mówić o przedłużonym karmieniu piersią – w różnych rejonach świata zwyczajowo karmi się naturalnie dzieci przez odmienny czas. Zazwyczaj jednak przyjmuje się, że przedłużone karmienie mlekiem matki oznacza żywienie nim dziecka dłużej niż przez 12 miesięcy od jego przyjścia na świat.
Jedną z wymienianych zalet karmienia piersią jest pozytywny jego wpływ na zdrowie matki – karmienie może zmniejszać ryzyko m.in. raka jajnika, cukrzycy czy nadciśnienia. Matczyny pokarm zawiera składniki niezbędne do rozwoju dziecka w pierwszych miesiącach jego życia, co wpływa pozytywnie na ogólny rozwój dziecka. Niektórzy zwracają uwagę na to, że mleko matki – w późniejszych miesiącach życia, kiedy dziecko próbuje dopiero nowych pokarmów – może stanowić pokarm uzupełniający ewentualne niedobory żywieniowe.
Jak to wspomniano już na samym początku, przedłużone karmienie piersią ma pewne zalety, jak i wady. Wymienić wśród nich można czas, który trzeba poświęcić na karmienie naturalne dziecka, jak i to, że czasami trudno jest jednocześnie karmić pociechę piersią i wykonywać codzienne obowiązki (np. zawodowe, gdy matka pracuje poza domem). Dla niektórych kobiet problemem przy dłuższym niż typowo karmieniu piersią może być również to, że karmienie naturalne prowadzić może do zahamowania owulacji, przez co mogą one nie być w stanie zajść wtedy w kolejną ciążę.
Ostatecznie tak jak karmienie piersią przez pierwszych sześć miesięcy życia dziecka jest zdecydowanie zalecane, tak w późniejszym okresie życia pociechy ma to nie tylko coraz więcej wad, ale i może stawać się zwyczajnie trudne.