Czy flawonole okażą się pomocne w walce o długie życie? Sprawdźmy, co na to naukowcy.
Trwa wyścig z czasem – naukowcy od lat próbują przedłużyć nam życie. Tym razem postawili na flawonole.
Czym są flawonole?
Flawonole są to naturalne związki bioaktywne występujące w żywności pochodzenia roślinnego, takiej jak owoce, warzywa i liście herbaty.
Jaki jest wpływ flawonowi na zdrowie?
Ostatnie badania wskazują, że spożywanie diety bogatej w flawonole wiąże się z niższym ryzykiem śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny oraz ryzykiem śmiertelności z powodu niektórych chorób przewlekłych.
Z kolei wcześniejsze badania sugerują, że dieta bogata w te związki może pomóc w utrzymaniu zdrowych naczyń krwionośnych, zrównoważeniu poziomu cholesterolu, zmniejszeniu stanu zapalnego i obniżeniu ryzyka problemów z sercem. Flawonole mogą również odgrywać pewną rolę w zapobieganiu nowotworom.
Wyniki badań
W badaniu amerykańskich naukowców wykazano, że najwyższe spożycie flawonoli w diecie zmniejszyło ryzyko zgonu z powodu nowotworów o 55%, z powodu chorób układu krążenia o 33%, a ryzyko zgonu z innych przyczyn o 36%.
Flawonole w pokarmach a zdrowie, fot. panthermedia
Wyniki badania wykazały również, że spożycie flawonoli miało większy efekt ochronny przed śmiertelnością z jakiejkolwiek przyczyny u osób powyżej 40. roku życia niż u osób młodszych.
Odkrycia sugerują, że diety bogate we flawonole mogą znacznie obniżyć ryzyko śmierci z powodu:
- raka,
- chorób serca,
- choroby Alzheimera
- innych przyczyn wśród dorosłych, szczególnie w dojrzałych lub starzejących się populacjach.
Jak zwiększyć spożycie flawonoli w diecie?
Eksperci polecają dietę MIND lub zieloną dietę śródziemnomorską.
Do najbogatszych źródeł flawonoli należą m.in.: zielona herbata, gorzka czekolada i kakao, ciecierzyca i soja, jabłka, winogrona, wiśnie, owoce cytrusowe, czerwona cebula, papryka, czarne porzeczki, żurawina, koper, pietruszka, szpinak, komosa ryżowa.