Przejdź do:
Objawy i przebiegObjawy i przebieg niedoboru żelaza w ciąży
Rola żelaza w diecie
Żelazo odgrywa podstawową rolę w prawidłowym wytwarzaniu hemoglobiny – barwnika czerwonych krwinek, niezbędnego do transportu tlenu z płuc do tkanek. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mózgu oraz bierze udział w procesach oddychania komórkowego. Wpływa na swoiste i nieswoiste reakcje odpornościowe, wspomaga rozwój systemu immunologicznego płodu, ponadto wpływa na procesy mineralizacji osłonek nerwowych oraz metabolizm serotoniny i GABA.
Niedobór żelaza jest przyczyną wielu zaburzeń:
- Niedokrwistości z niedoboru żelaza,
- Ogranicza wewnątrzmaciczny wzrost płodu,
- Zaburzeń odporności u noworodków,
- Upośledzenia pamięci.
Dodatkowo niedokrwistość z niedoboru żelaza w ciąży może zwiększyć ryzyko przedwczesnego porodu, a niedobór w okresie laktacji ogranicza rozwój psychomotoryczny dziecka.
Dzienna dawka żelaza w diecie kobiety ciężarnej powinna wynosić 26 – 27 mg.
Produktami będącymi źródłem żelaza hemowego, które jest znacznie lepiej absorbowane przez organizm (15-20%) są: mięso i produkty mięsne, podroby, z kolei żelazo niehemowe, którego przyswajalność wynosi jedynie (1-10%) znajduje się w produktach roślinnych.
W celu zwiększenia przyswajalności żelaza ważne jest łączenie produktów będących jego źródłem z produktami bogatymi w witaminę C (warzywa i owoce).
W ciąży powyżej 8 tygodnia zalecana jest suplementacja preparatami żelaza w dawce 30 mg dziennie, a w przypadku stwierdzenia niedokrwistości dobowa dawka powinna wynosić 60 – 120 mg dziennie. Suplementację należy stosować pod kontrolą lekarza. Suplementów żelazowych nie należy popijać napojami wysokosłodzonymi, gazowanymi, herbatą oraz zażywać ich po posiłkach bogatych w fosforany (np. potraw z ryb), ponieważ prowadzi to do zmniejszenia wchłaniania suplementu.