Poczucie ogólnego osłabienia z towarzyszącymi objawami rozpoczynającej się infekcji górnych dróg oddechowych.
Objawy i przebieg przeziębienia w ciąży
Najczęstszymi objawami przeziębienia są:
- podwyższona temperatura ciała,
- bóle głowy,
- gardła,
- wysięk z nosa.
W związku z obniżoną odpornością a tym samym zwiększoną podatnością na wszelkiego rodzaju infekcje w czasie ciąży łatwo dochodzi do przeziębień i zdarzają się one dość często, szczególnie w porach przejściowych i w porze zimowej. Niebezpieczne dla kobiet ciężarnych są wszelkie infekcje towarzyszące przeziębieniu jak:
- grypa,
- zapalenie gardła,
- krtani lub inne.
Szczególnie niebezpieczne są, jeżeli przebiegają w pierwszym i ostatnim trymestrze ciąży oraz gdy towarzyszy im wysoka gorączka.
Kiedy udać się do lekarza i leczyć przeziębienie w ciąży
Jeżeli wystąpią dreszcze, wysoka gorączka, bóle mięśniowe, ropna wydzielina z nosa należy skontaktować się z lekarzem. Powyższe objawy świadczą bowiem o znacznie poważniejszej infekcji aniżeli zwykłe przeziębienie. Infekcje przebiegające z powyższymi objawami mogą być bardzo niebezpieczne zarówno dla rozwijającego się płodu jak również dalszego przebiegu ciąży. Po dokładnym przebadaniu lekarz przepisze odpowiednie leki, które będą w pełni bezpieczne dla rozwijającego się płodu.
Leczenie przeziębienia w ciąży
Nie wolno samodzielnie przyjmować żadnych leków bez konsultacji lekarskiej. Łagodne przeziębienie najczęściej ustępuje samo przy wspomaganiu delikatnymi sposobami domowymi. Dobre rezultaty można osiągnąć wypijając gorące mleko z miodem lub też herbatki z lipy czy malin. Napoje te mają działanie napotne i pozwalają na pozbycie się toksyn z organizmu. Zakatarzony nos można smarować maścią majerankową natomiast bolące gardło lub drobne infekcje dróg oddechowych można zwalczyć płucząc gardło wodą utlenioną lub ciepłym sokiem z cytryny z dodatkiem miodu lub stosując inhalacje z roztworu soli kuchennej. Wyśmienicie sprawdzają się również samodzielnie sporządzone syropy z cebuli czy czosnku wzmagające odporność, działające wzmacniająco i przeciwzapalnie.
Syrop z cebuli – cebulę pokroić na plastry, ułożyć w misce, posypać czosnkiem i cukrem lub polać miodem. Na to ułożyć kolejną warstwę. Odstawić na kilka godzin. Pić 3 razy dziennie po łyżce stołowej syropu.
Syrop z czosnku – działa wzmacniająco i przeciwzapalnie, wzmaga odporność – 12 ząbków czosnku rozgnieść i zalać sokiem z 2 cytryn i ½ litra ciepłej przegotowanej wody, dodać 3-4 łyżki miodu. Trzymać pod przykryciem przez kilka godzin, następnie odcedzić i pić 2 razy dziennie po łyżce stołowej. Syrop należy trzymać w lodówce.