Witam,
Mam 23 lata, córkę 4 letnia, moja mama miała guza na tarczycy przy nadczynności, przy lekach na nadczynność pojawiła się niedoczynność na szczęście przepisali jej lek który wyrównuje hormony bodajże ?eltroxin?, wcześniej chorą tarczycę miał mój dziadek (mamy tata).
Dziś odebrałam wyniki badań na tarczycę, zlecił mi je lekarz
internista ponieważ miałam dziwne objawy tj. wypadanie włosów, sucha skóra (głównie wyschnięte opuszki palców u dłoni, wyglądały jak u starszej osoby), zaparcia, nieregularne
miesiączki ( przez 3 msc. miałam
okres po dwa razy, co dwa tyg. pierwszy trwał 4 dni i drugi do 13 dni i schodziły mocne skrzepy) ogólnie jestem zmęczona ciągle, mam zmiany nastrojów i wiecznie mi zimno a co najgorsze przybrałam na wadze mimo, iż jem dwa razy dziennie mało i mam sporo ruchu, nic nie mogę zrzucić z wagi. Proszę o interpretację wyników, ponieważ trochę mnie nurtuje co mogę usłyszeć od lekarza na następnej wizycie. Dodam jeszcze, że w czerwcu robiłam
TSH wynik był : 1,200 przedział to 0,270 -4,200 a dziś wyszło mi TSH 1,870 przedział jw. FT3: 3,76 przedział to 2,00 -4,40 FT4: 1,19 przedział to 0,93 -1,70 Wg. kalkulatora w procentach wychodzi to : FT3 : 73,33% FT4 : 33,77% Do tego wszystkiego dochodzi mi anemia, która również wyszła mi w wynikach. Wysoki wynik monocytów wynika chyba z lekkiego przeziębienia, lecz mogę się mylić, Neutrofile wyszły mi obniżone oraz Eozynofile czy to coś oznacza ? Lekarz zlecił również wapń, kreatyninę ( wyszła słaba), glukozę, ALT (wyszło słabe), Sód i Potas.
Proszę o szybką odpowiedź.
Pozdrawiam Bells