Mam niedoczynność Tarczycy wynik miałam 8.00 miałam robione równiez USG wszystko w porzadku jedynie ecogenicznośc obnizona. Kilka di temu robiła po raz drui USG echogeniczność prawidłowa . W tej chwili TSH mam 1.86 biore EuthyroxN 25. Przeciwciała Tg 15,71 norma do 115,TPO 6,16 norma do 34,0.
Mam kilka pytań:
Czy niedoczynność Tarczycy równa sie chorobie Hoshimoto słyszałam że to sa rózne rodzaje ej choroby.
Czy powinnam jeszcze raz zbadac przeciwciała Tg i TPO podane wyniki sa z 6.10.2011r może przeciwciała sie zwiekszyły. Lekarka twierdzi że nie potrzeba.
Aby potwierdzic u mnie chrobe Hoshimoto endo mówiła cos o biopsji. Na czym to polega czy to cos podobnego do USG?
Czy Ja powinnam byc na jakies diecie wiele sie pisze ze osoby z niedoczynnościa nie powinny jeść kapusty,brokułów ,orzechów i wiele innych za to duzo białka. Czy to prawda?
Natomiast osoby z Hoshimoto nie powinny jeść ryb i unikac jodu i soli jodowanej? Czy zwykłej soli również.
Słyszałam tez coś o zanikaniu Tarczycy w jakich przypadkach tak se dzieje? Ogólnie czuje sie dobrze ale bardzo sie martwie tym wszystkim bardzo prosze o fachowa odpowiedz.