Reklama:

Witam mam stwierdzona niedoczynność Tarczycy. (40)

Forum: Choroby tarczycy

gość
28-03-2012, 08:53:24

Hej, ja też mam niedoczynność tarczycy. Mój wynik w grudniu to 6,58. Dwa tygodnie temu pierwszy raz bylam u endokrynologa i biorę euthyrox 50. Dostałam też skierowanie na TSH i USG tarczycy, jednak kolejną wizytę mam dopiero w lipcu i właśnie przed nią mam zrobić badania. O chorobie dowiedziałam się w sumie przez przypadek. Ćwiczyłam na siłowni, nie widziałam żadnych efektów i po rozmowie z koleżanką zrobiłam badania. Od tego tygodnia znów chodzę na siłownie i mam nadzieje, że zgubie pare kilo do lata :) Co 5 polak ma problemy z tarczycą, a 64% osób o tym nie wie. Moimi objawami była suchość skóry, a przede wszystkim ciągłe zmęczenie i senność.
gość
28-04-2012, 20:15:02

aga.mumu 2012-02-27 11:41:26 Witaj w gronie chorych z tarczycą problemową.
Katro tak Hashimoto a zwykła niedoczynność się różnią od siebie.
Hashimoto to przewlekły stan zapalny tego organu,wywołany chorobą autoimmunologiczną i polega na tym że przeciwciała organizmu atakują własne komórki.Im więcej przeciwciał tym większe prawdopodobieństwo Hashimoto.Usg miałaś dobre a to najważniejsze.Aczkolwiek dziwię się że lekarz zalecił biopsję skoro nie masz żadnych zmian w tarczycy.
Biopsja tarczycy polega na nakłuciu guzka i pobraniu z niego materiału do badania cytologicznego (czyli oglądania komórek tarczycy pod mikroskopem przez lekarza patomorfologa).
Przed biopsją lekarz, oprócz badania szyi dotykiem, wykonuje także badanie ultrasonograficzne (USG tarczycy). Dla zwiększenia dokładności badania, także sam zabieg wprowadzenia igły w miejsce, z którego mają zostać pobrane komórki do badania, odbywa się pod kontrolą USG.
Co do diety to wszystko się zgadza,masz tu na forum właśnie taki wątek na pewno pomorze.
Jeśli nie masz żadnych objawów to powinnaś się cieszyć.Ja choruję na Hashi. i jest naprawdę okropnie.Raz nadciśnienie raz niedociśnienie,walka z nadwagą,ciągłe zimno i zmęczenie,ospałość i wiele innych.
Będzie dobrze masz w porę zaczęte leczenie to jest duży plus bo wiele osób miesiącami a nawet latami chodzi po lekarzach i po długim okresie czasu okazuję się właśnie to.
W razie pytań pisz.Pozdrawiam.
Właśnie w celu stwierdzenia czy mam Hoshimoto lekarka mówiła o biopsji. Przeciwciała mam ok robione w pażdzierniku chce je powtórzyć. Tarczyca bez guzków prawidłowa wielkośc. Czy są jakieś badania oprócz przeciwciał które by potwierdziły czy mam hoshomoto czy nie?Nie mam takich objawów jak inni że jest mi zimno nie wypadaja mi włosy nie jestem ospała mam cały czas ta sama wage.
mam jeszcze pytanie czy taka biopsja nie jest szkodliwa dla tarczycy?
gość
28-04-2012, 23:15:15

Gość 2012-04-28 22:15:02
Hashimoto to przewlekły stan zapalny tego organu,wywołany chorobą autoimmunologiczną i polega na tym że przeciwciała organizmu atakują własne komórki.Im więcej przeciwciał tym większe prawdopodobieństwo Hashimoto.Usg miałaś dobre a to najważniejsze.Aczkolwiek dziwię się że lekarz zalecił biopsję skoro nie masz żadnych zmian w tarczycy.
Biopsja tarczycy polega na nakłuciu guzka i pobraniu z niego materiału do badania cytologicznego (czyli oglądania komórek tarczycy pod mikroskopem przez lekarza patomorfologa).
Przed biopsją lekarz, oprócz badania szyi dotykiem, wykonuje także badanie ultrasonograficzne (USG tarczycy). Dla zwiększenia dokładności badania, także sam zabieg wprowadzenia igły w miejsce, z którego mają zostać pobrane komórki do badania, odbywa się pod kontrolą USG.
Co do diety to wszystko się zgadza,masz tu na forum właśnie taki wątek na pewno pomorze.
Jeśli nie masz żadnych objawów to powinnaś się cieszyć.Ja choruję na Hashi. i jest naprawdę okropnie.Raz nadciśnienie raz niedociśnienie,walka z nadwagą,ciągłe zimno i zmęczenie,ospałość i wiele innych.
Będzie dobrze masz w porę zaczęte leczenie to jest duży plus bo wiele osób miesiącami a nawet latami chodzi po lekarzach i po długim okresie czasu okazuję się właśnie to.
Właśnie w celu stwierdzenia czy mam Hoshimoto lekarka mówiła o biopsji. Przeciwciała mam ok robione w pażdzierniku chce je powtórzyć. Tarczyca bez guzków prawidłowa wielkośc. Czy są jakieś badania oprócz przeciwciał które by potwierdziły czy mam hoshomoto czy nie?Nie mam takich objawów jak inni że jest mi zimno nie wypadaja mi włosy nie jestem ospała mam cały czas ta sama wage.
Być może to początek tej choroby. Pierwsze objawy to: wzrost masy ciała, senność, zmęczenie , zaparcia. U młodych kobiet zdarzają się obfite miesiączki. Endokrynolog stwierdza chorobę na podsawie wyglądu pacjenta, ocenia chorobę na podstawie wyników badań stężenia hormonów i obecności przeciwciał. Jednym z najczulszych wskażników niedoczynności jest poziom tyreotropiny (TSH). Najpierw przeprowadza się USG. Obecność guzka tarczycy stanowi wskazanie do wykonania biopsji. Biopsja nie jest szkodliwa dla tarczycy.
gość
28-04-2012, 23:19:57

Konto usunięte 2012-04-29 01:15:15
Być może to początek tej choroby. Pierwsze objawy to: wzrost masy ciała, senność, zmęczenie , zaparcia. U młodych kobiet zdarzają się obfite miesiączki. Endokrynolog stwierdza chorobę na podsawie wyglądu pacjenta, ocenia chorobę na podstawie wyników badań stężenia hormonów i obecności przeciwciał. Jednym z najczulszych wskażników niedoczynności jest poziom tyreotropiny (TSH). Najpierw przeprowadza się USG. Obecność guzka tarczycy stanowi wskazanie do wykonania biopsji. Biopsja nie jest szkodliwa dla tarczycy.
Czasami endokrynolog przeprowadza badania z użyciem radioaktywnego jodu np. skaning tarczycy.
Początkująca
29-04-2012, 05:46:11

Mnie o co innego chodzi jest wiele odmian niedoczynności. Czy osoba która ma niedoczynośc musi miec od razu hoshimoto chyba nie. Po co mam miec biopsje skoro nie mam guzków ta lekarka bzdury mi opowiada. Przeciwciała mam ok ale chciałam je powtórzyć chociaż lekarka mówi że to niepotrzebne i mówi że prawdopodobnie mam hoshimoto skad może wiedzieć bez badań to nonsens.
Chciałam sie dowiedzieć czy sa jakies badania krwi -hormonów które potwierdza bądz wyklucza hoshimoto.
Ja musze wiedziec na 100% a nie że lekarz powie prawdopodobnie.
gość
29-04-2012, 07:00:19

katra3 2012-04-29 07:46:11 Mnie o co innego chodzi jest wiele odmian niedoczynności. Czy osoba która ma niedoczynośc musi miec od razu hoshimoto chyba nie. Po co mam miec biopsje skoro nie mam guzków ta lekarka bzdury mi opowiada. Przeciwciała mam ok ale chciałam je powtórzyć chociaż lekarka mówi że to niepotrzebne i mówi że prawdopodobnie mam hoshimoto skad może wiedzieć bez badań to nonsens.
Chciałam sie dowiedzieć czy sa jakies badania krwi -hormonów które potwierdza bądz wyklucza hoshimoto.
Ja musze wiedziec na 100% a nie że lekarz powie prawdopodobnie.
Z tego co mi wiadomo, to nie ma żadnych odmian niedoczynności tarczycy. Najwyżej może być wczesne stadium choroby, a zdarza się że guzki sa niewidoczne gołym okiem lub dotykiem. Dopiero Usg to potwierdza czy faktycznie są. Z chorób tarczycy rozróżniamy nadczynność, niedodycznność...i rak. Może w twoim wypadku, masz tarczycę w porządku. Najlepiej zmień endokrynologa i będziesz miała pewność. Po co nieptrzebnie się stresować. A lekarz też człowiek i może postawić złą diagnozę. Ja ci w każdym bądż razie życzę, aby to była pomyłka z tą tarczycą. Trzymam za ciebie kciukii...życzę miłej niedzieli.
Wtajemniczona
29-04-2012, 11:24:31

Ja miałam dobre wyniki ....wydawało się ze tarczyca jest ok... ale zrobiłam USG a tam guzek...
pół tarczycy wycięte......pierwszy wynik nie dobry....
czekam na drugi jak będzie potwierdzenie pierwszego będę miała osunięte resztę tarczycy i węzły chłonne a przecież tarczyca była zdrowa...
a tu poczytaj na temat twojej choroby:
Wole Hashimoto
Objawy
- powiększenie tarczycy, ucisk na gardło
- wyczuwalne drobne guzki w miąższu tarczycy
- zmęczenie, osłabienie, suchość skóry i inne objawy niedoczynności tarczycy
- rzadkie miesiączki
Przyczyny
Organizm wytwarza przeciwciała atakujące komórki tarczycy. Prowadzi to do przewlekłego stanu zapalnego tego gruczołu, powodując jego niedoczynność.
Diagnostyka
Choroba często przebiega bezobjawowo, badania krwi wykażą zaburzenia wydzielania hormonów tarczycowych, pewną diagnozę pozwala postawić oznaczenie poziomu przeciwciał przeciwtarczycowych, niekiedy wykonuje się biopsje cienkoigłową (w pobranych fragmentach tkanki widać nacieki limfocytów).
Leczenie
Podawanie hormonów tarczycowych, we wczesnej fazie choroby podaje się leki przeciwzapalne.
Początkująca
29-04-2012, 12:44:00

My sie nie rozumiemy. Miałam robione USG nie mam żadnych guzków. Skoro jest zwykła niedoczynnosc i niedoczynnosc typu hoshimoto to Ja wlasnie chce wiedziec czy mam hoshimoto czy nie. Nie kazdy kto ma niedoczynnosc tarczycy ma od razu hoshimoto. Przeciwciała mam również dobre. Miałam TSH 8 i dlatego endo kazała mi brac Euthyrox N25 . Teraz mam TSH 1.8 robiłam USG we Wrzesniu i miałam echogeniczność obniżona. Teraz w lutym robiłam znowu
echogenicznośc jes ok i nie ma tez guzków.Lek działa .Mi chodzi o to czy mam zwykła niedoczynność czy niedoczynnosc typu hoshimoto jak to sprawdzic.
Wtajemniczona
29-04-2012, 14:18:03

Czy masz wole.....?
gość
29-04-2012, 16:01:42

iren53 2012-04-29 13:24:31 Ja miałam dobre wyniki ....wydawało się ze tarczyca jest ok... ale zrobiłam USG a tam guzek...
pół tarczycy wycięte......pierwszy wynik nie dobry....
czekam na drugi jak będzie potwierdzenie pierwszego będę miała osunięte resztę tarczycy i węzły chłonne a przecież tarczyca była zdrowa...
a tu poczytaj na temat twojej choroby:
Wole Hashimoto
Objawy
- powiększenie tarczycy, ucisk na gardło
- wyczuwalne drobne guzki w miąższu tarczycy
- zmęczenie, osłabienie, suchość skóry i inne objawy niedoczynności tarczycy
- rzadkie miesiączki
Przyczyny
Organizm wytwarza przeciwciała atakujące komórki tarczycy. Prowadzi to do przewlekłego stanu zapalnego tego gruczołu, powodując jego niedoczynność.
Diagnostyka
Choroba często przebiega bezobjawowo, badania krwi wykażą zaburzenia wydzielania hormonów tarczycowych, pewną diagnozę pozwala postawić oznaczenie poziomu przeciwciał przeciwtarczycowych, niekiedy wykonuje się biopsje cienkoigłową (w pobranych fragmentach tkanki widać nacieki limfocytów).
Leczenie
Podawanie hormonów tarczycowych, we wczesnej fazie choroby podaje się leki przeciwzapalne.
Więc pozostaje biopsja. To badanie wyjaśni dokładnie twój problem z tarczycą.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: