Reklama:

Przezierność karkowa (98924)

Forum: Ginekologia - forum dla rodziny i pacjentki

gość
26-05-2018, 13:01:59

K86 napisz coś więcej, jak USG, jak inne parametry, czy była widoczna kość nosowa? poczytaj Sobie historię na tym forum, ile dobrych wiadomości tutaj można znaleźć, samo nt naprawdę nie musi o niczym świadczyć. Ja na Twoim miejscu właśnie bym nifty zrobiła. Dobrze że masz konsultacje u genetyka, dobrze się doradzić drugiego specjalisty. A co do opinii lekarze ze nie daje za dużo nadzieji, to jak dla mnie to oni powinni jakiś kurs przekazywania wiadomości pacjentce przejść, ja wiem że to ich praca, ale czasami niepotrzebnie strzesza od razu
Ola
gość
26-05-2018, 13:23:12

K86 a ryzyko masz już wyliczone po badaniu krwi? Razem z pappa? Czy po samym USG? Ponieważ samo takie NT nie powinno wskazać bardzo wysokiego ryzyka
gość
26-05-2018, 14:03:34

Na karcie po badaniach po samym USG i wywiadzie mam ryzyko 1:23. Sama byłam w szoku. Lekarz powiedział, że pappa duzo z takim ryzykiem nie zrobi, co najwyżej jeszcze zwiększy. To był dla nas szok. Pappę mam odebrać w środę i potem jadę od razu do Rudy Śląskiej do dr Wojciecha Cnoty. Lekarz badał mnie bardzo długo. Dziecko nie chciało się ułożyć. NT sprawdzał kilka razy. Kość nosowa jest, innych anomalii nie stwierdził, ale wiem to z kartki, bo nam powiedział tylko o tej przezierności. Ja byłam w szoku i zabrakło mi języka w gębie. Mam 32 lata, bez obciążeń w rodzinie, ale poprzednia ciąża zakończona przedwcześnie i niewydolność łożyska.
gość
26-05-2018, 14:24:36

K86
gość
26-05-2018, 15:12:41

K86, ja miałam nt 3.3, reszta wszystko prawidłowo. Po samym USG ryzyko ok 1:50 a po pappa 1:330 dla T21, pozostałe w tysiącach. Nie kierowano mnie zatem już na amnio, zrobiłam Nifty- wyszło prawidłowo. Dwa tygodnie temu miałam już drugie prenatalne (połówkowe) i wyszlo wzorowo. Poczekaj na wyniki z biochemii. Ja tu duzo przeczytałam, u dziewczyn z wyższym nt historie kończyły się dobrze:) Mi lekarz zasugerował, że z reguły przy wadzie nieprawidłowości wychodzą po kilka, nie pojedynczo, tym się pocieszając, że reszta jest ok!
Kat
gość
26-05-2018, 15:15:49

K86!Trzymaj się. Wiem,że to trudny czas, bo przeżyłam to 3 lata temu i przeżywam teraz. Obecnie tez mam wysokie ryzyko ( 1:39), 3 lata temu to było mniej jak 1:4 :( . Powoli zaczynam wierzyć, że to tylko zły sen i wszystko będzie dobrze.
Ola 33
gość
26-05-2018, 16:09:36

Ola33, rozumiem jak musi Ci być ciężko. Zwłaszcza, że przechodzisz coś takiego podobnie.
Wiecie, ja wczoraj byłam pewna, że dam radę jak okaże sie, że dziecko ma np. zd, a dziś zaś szukam informacji o terminacji ciąży. Każda decyzja wydaje mi się zła. Czy jest tu mama, która dokonała terminacji? Jak się czuje? Jak psychika? Zdrowie fizyczne?
K86
gość
26-05-2018, 16:57:57

Czy jest tu mama, której nt nie wskazywało na wadę genetyczna i Amniopunkcja wyszła prawidłowa, a okazało się, że jest wada serca? Kiedy ta wadą wyszła, czy była poważna i ile wynosilo wasze nt? w którym tygodniu wykryto wadę serca?wiem, że piszę haotycznie, ale boje się że przy nt 3.3 musi być coś nie tak. Kariotyp prawidłowy, a Teraz mam schiza o wadę serca, na USG wady na razie nie widać
Wtajemniczona
26-05-2018, 18:45:32

Kasia zobacz co u nas jest nie tak i jakie nt. U nas ryzyko 1:54. Połówkowe wszystko ok poza nerkami. Pomiary kości, tętna ok. Usg serduszka też wyszło ok. U was jest tylko wyższe nt. A napisz jeszcze w którym tygodniu i przy jakim crl.
Nt 3.06, pielektazja w obu nerkach, krótsza kość udowa, tętno 170. Ryzyko zd 1:54 Nifty wynik prawidłowy. Czekamy na wrzeesień.
gość
26-05-2018, 19:02:39

U nas była przezierność 3,3 problem z przepływem żylnym. Ryzyko 1:9. Amniopunkcja wykazała kariotyp prawidłowy. USG II i III trymestru prawidłowe echo bez zastrzeżeń. Teraz jestem w 36 tygodniu ale dziecko jest starsze z USG podaje na 38 tydzień
Ania 87

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: