Reklama:

Przezierność karkowa (98924)

Forum: Ginekologia - forum dla rodziny i pacjentki

gość
24-05-2018, 10:45:04

Tak jak przypuszczałam skierowano mnie na amnio. W poniedzialek na 7.30 mam. Zdecydowałam się bo jednak ryzyko 1:13 dla t21 to już wysokie jest. AS
Wtajemniczona
24-05-2018, 10:51:01

Nesses ale mogliście też zrobić fisha i wynik by byl szybciej i taniej. Lekarka nie proponowała?? Mikromacierz nie jest bardziej ryzykowna?? Czy na podstawie samego nt dostaliscie skierowanie na amnio?? Bi ja też 35+ i w związku z tym, że pappa ok to na nfz nam nie przysługiwało.
AS ja myślę, że to dobra decyzja. Dostaniecie wynik i stres się skończy. Dobrze, że termin tak szybko. Bierzecie szybszy wynik??
Nt 3.06, pielektazja w obu nerkach, krótsza kość udowa, tętno 170. Ryzyko zd 1:54 Nifty wynik prawidłowy. Czekamy na wrzeesień.
gość
24-05-2018, 10:52:27

To jest amniopunkcja tylko chyba forma hodowania tych komórek jest inna. We wtorek miałam amnio i zaraz kurier do W-wy jechał z próbkami płynu. Wyniki wg. mojej gin "często-gęsto" są i po 3 dniach ale na 100 powinnam mieć przed Bożym Ciałem ... wiec 3-7 dni . Nie wiem ile by kosztowało jakby płacić za całość, ale mi się z racji wieku (35) należy amnio na NFZ i tylko dopłacałam za mikro. Ale chyba to chore koszty bo jakoś rzadko a raczej prawie w ogóle nie czytam, żeby ktoś robił ...
nesses
gość
24-05-2018, 11:00:51

Truskawka24 Szczerze to nie łapię się w tych badaniach co jest co ... Mi zrobili najpierw krew i za tydz. miałam usg. Po wyliczeniu razem wyszło ZD 1:4 i to mnie zakwalifikowało na amnio i mój wybór czy ta mikro czy nie. Jeszcze lekarka mówiła coś o teście z krwi za 2000 ale nie wiem czy to ten Fish ... tylko,że wyniki były by kilka dni wcześniej a w razie W nie dało by mi to podstawy do ewentualnej decyzji o zakończeniu ciąży .... bo jak to określiła gin " to może być wszystko" .... tak więc sr...m z nerwów w chwili obecnej w oczekiwaniu na jej telefon z informacją ....
nesses
Wtajemniczona
24-05-2018, 11:02:07

Nesses no właśnie mi z racji wieku 35+ nie przysługiwało amnio bo pappa była prawidłowa :/. Szkoda, że fisha ci nie zaproponowali bo dużo tańszy.
Nt 3.06, pielektazja w obu nerkach, krótsza kość udowa, tętno 170. Ryzyko zd 1:54 Nifty wynik prawidłowy. Czekamy na wrzeesień.
Wtajemniczona
24-05-2018, 11:03:54

Nesses to z krwii to test nipt. Dobrze, że zrobiłaś dokładniejsze. Będzie pewność. Wiem co teraz przechodzisz, ale jak to dziewczyny piszą musimy wierzyć w nasze szkraby :)
gość
24-05-2018, 11:23:08

Nad fishem musimy się zastanowić. Pani doktor mi odradzała, mówiąc że to koszty. Wiadomo że jest szybciej, ale później i tak trzeba czekać na potwierdzenie. więc jeszcze się wahamy. AS
gość
24-05-2018, 11:30:20

Do goscia z 12.27. Przepraszam ze pytam ale czy wiedzieliscie o wadzie w ciązy ? I co to za wada ?
Emi
gość
24-05-2018, 11:50:20

Mikromacierz( koszt ok 1800-2000) to rodzaj przeprowadzonego badania z próbki pobranej przy amiopunkcji jest to badanie na więcej wad wad genetycznych niż normalnie badanie płynu dwudniowego pobieraneho pod kątem wykluczenia wad genetycznych. Badanie przyspieszone płynu owodniowego to tzw. FISH A cenowo to ok 600-800 zł.
Na moim przypadku choć pytałam o mokro macierz mi nie kazano robić bo usg było ok a test papa wskazywał ryzyko 1:54 ZD plus 35 lat . Amiopunkcja refundowane A za cis za 650 zł we Wrocławiu wynik po 3 dniach A po 2 tyg pełny wynik.
Beta 1.348MoM białko Papa 0,26MoM Ryzyko ZD 1:54 , wynik amiopunkcji kariotyp żeński prawidłowy
gość
24-05-2018, 11:58:54

Ness test z krwi to testy z tzw. wolnego DNA płodu róże są nifty, serenity od 1700 zł ale to badania z pobranej krwi matki czas ok 2 tygodnie i to badania tzw przesiewowe dające prawdopodbiensto wystąpienia z reguły 3 wad najczęściej występujących i aberacjii hromosomow czyli ok 5 czy 6 wad jakie mogą wykryć. A wynik to prawdopodobienstow 1 do .... Przy wysokich ryzykach chyba amio jest lepsza bo masz wynik A jak po testach z krwi wychodzi kolejne prawdopodobienstow wysokir to trzeba amio robić.
Beta 1.348MoM białko Papa 0,26MoM Ryzyko ZD 1:54 , wynik amiopunkcji kariotyp żeński prawidłowy

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: