Reklama:

OPERACJA USUNIĘCIA MACICY (207)

Forum: Operacje i zabiegi

gość
07-12-2023, 11:21:41

Mam 43 lata w wieku 38 miałam usunięta macicę jajniki zostały. Ogólnie jest ok w sexie i nie tyje i nigdzie nie mam problemów poza noga. Boli drętwieje i jest dużo zimniejsza niż lewa. Po 5 latach biegania po lekarzach okazało się że w prawej nodze mam tylko 20 % przepływu krwi ,a problem zaczyna się gdzieś przy miednicy Nikt nie wie co lekarz mógł tam zrobić ,czekam na wynik rezonansu
gość
17-12-2023, 12:15:19

Cześć dziewczyny. Jestem po usunięciu mięśniaków 10 dni. Jeden 6 cm uszypulowany i reszta czyli trzy mniejsze około 2 cm w macicy. Laparoskopia- wyłuszczono wszystkie. I powiem szczerze, że wszystko ok ale tak mnie boli od 2 dnia po operacji zaczęło mnie boleć po lewej stronie po żebrami i w nadbrzuszu. Co zjem to boli, szczypie no i po 2 dniach - zatrzymanie WC na 4 dni. Poszło ale w kolejnym dniu musiałam wspomóc się czopkami gicerynowymi. Dieta przestrzegana 🙄 byłam na kontroli - brzuch niby miękki - usg dopochwowe zrobione też ok. 🙈🙄 Czy aż tak męczą jelita po tym zabiegu?
Zaznaczę, że jestem po laparotomii i po jednej w trybie pilnym laparoskopii. Czy potrzeba czasu?
Dodatkowo mam Zespół Sjogrena. Mątwie się trochę.
gość
31-01-2024, 12:56:38

Ja mam to samo bol brzucha skóry i szczypanie w środku
gość 17-12-2023, 13:15:19
Cześć dziewczyny. Jestem po usunięciu mięśniaków 10 dni. Jeden 6 cm uszypulowany i reszta czyli trzy mniejsze około 2 cm w macicy. Laparoskopia- wyłuszczono wszystkie. I powiem szczerze, że wszystko ok ale tak mnie boli od 2 dnia po operacji zaczęło mnie boleć po lewej stronie po żebrami i w nadbrzuszu. Co zjem to boli, szczypie no i po 2 dniach - zatrzymanie WC na 4 dni. Poszło ale w kolejnym dniu musiałam wspomóc się czopkami gicerynowymi. Dieta przestrzegana 🙄 byłam na kontroli - brzuch niby miękki - usg dopochwowe zrobione też ok. 🙈🙄 Czy aż tak męczą jelita po tym zabiegu?
Zaznaczę, że jestem po laparotomii i po jednej w trybie pilnym laparoskopii. Czy potrzeba czasu?
Dodatkowo mam Zespół Sjogrena. Mątwie się trochę.
gość
12-02-2024, 07:19:45

Witaj. Z informacji od lekarza wiem, że praca jelit wraca do normy po jakimś czasie. Wszystkie narządy poruszone w czasie operacji muszą na nowo ułożyć się. Skutki wpuszczanie gazu do jamy brzusznej ustępują od kilku dni do 3 mc. Obolałe gojące się wewnątrz powłoki brzuszne dodatkowo potęgują uczucie dyskomfortu.
Jelita nie tylko bolą, mogą także zatrzymywać swoją pracę . Warto przez jakiś czas wspomagać się takimi środkami jak: dieta, siemię lniane, czopki, laktuloza syrop. Dobrze też wpływa przyjęcie odpowiedniej pozycji podczas wypróżniania (nogi umieszczone na podwyższeniu) oraz unikanie długiego (powyżej 60 min) siedzenia.

Pozdrawiam
Agnieszka
gość
15-03-2024, 13:57:49

Witam
Jestem 4 tyg po radykalnym usunięciu macicy razem z węzłami.
Czy jest tutaj ktoś o podobnych doświadczeniach?
gość
08-08-2024, 18:05:08

Witam,
Jestem również 4 tyg.po usunięciu macicy z przydatkami, laparoskopowo. 2 tyg.było ok, lekkie bóle brzucha . w 3 tygodniu zaczęĺy się plamienia i ból lewej strony w plecach,napadowy . Może to zbieg innych dolegliwości np torbiel nerki,lub refluks?
Mam nadzieję że to nie komplikacje po operacji czekam na wyniki o wizytę u Gin.
Pozdrawiam
gość
22-10-2024, 14:55:35

gość 03-12-2012, 09:39:40
A ja żałuję i będę do końca życia żałowała, nie chodzi o to że nie jest sie kobietą, bo to bzdura !!! ale wiele rzeczy zmieniło się na NIE !!!!

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: