Reklama:

OPERACJA USUNIĘCIA MACICY (207)

Forum: Operacje i zabiegi

gość
06-09-2022, 21:53:40

W jakim jesteś wieku?
gość
12-09-2022, 19:38:10

czeka mnie wycięcie trzonu ( endometrioza , miesniak ) bardzo się boje
gość
15-09-2022, 17:11:42

Treść zablokowana przez moderatora

gość
13-10-2022, 13:19:56

Witam ja też mam mięśniaka wskazania do usunięcia media laroskopowo boje się okropnie nie wiem co mam robić
gość
18-10-2022, 04:06:58

Dziewczyny, mam 44 lata, dwa spore mięśniaki 9 i 11cm.
Bardzo obfite i bolesne miesiączki co około 3 tygodnie.
Za 2 tygodnie mam mieć zabieg usunięcia trzonu macicy. Wciąż mam wątpliwości czy się na to decydować.
Moja mama miała menopauzę koło 50, może jeszcze trochę się przemęczyć i bez operacji się obędzie w końcu po menopauzie miesiączki i tak ustają a mięśniaki się zasuszaja?
W końcu to dość poważna operacja, boję się powikłań, nietrzymania moczu, żeby nie doszło do jakichś zakażeń czy wszystko dobrze się wygoi.
Sama już nie wiem.
Z jednej strony chciała bym już miec z tym spokój, może lepiej wyciąć i tyle czy nie?
gość
23-10-2022, 08:58:33

Witam wszystkie Panie.czy miały które infekcja pęcherza po usunięciu macicy bo mam lekkie bóle na końcu sikaniu i nie wiem czy to infekcja czy to normalne po takiej radykalnej operacji miałam antybiotyk i nie pomoglo
gość
31-10-2022, 21:10:26

Gość 2022-10-18 06:06:58
Dziewczyny, mam 44 lata, dwa spore mięśniaki 9 i 11cm.
Bardzo obfite i bolesne miesiączki co około 3 tygodnie.
Za 2 tygodnie mam mieć zabieg usunięcia trzonu macicy. Wciąż mam wątpliwości czy się na to decydować.
Moja mama miała menopauzę koło 50, może jeszcze trochę się przemęczyć i bez operacji się obędzie w końcu po menopauzie miesiączki i tak ustają a mięśniaki się zasuszaja?
W końcu to dość poważna operacja, boję się powikłań, nietrzymania moczu, żeby nie doszło do jakichś zakażeń czy wszystko dobrze się wygoi.
Sama już nie wiem.
Z jednej strony chciała bym już miec z tym spokój, może lepiej wyciąć i tyle czy nie?
Ja bym nie wycinała bez zagrożenia życia, chyba że by były bardzo poważne dolegliwości uniemożliwiające normalne funkcjonowanie. Miałam histerektomię 14.10 w Lublinie, przezpochwowo, z wykorzystaniem robota da Vinci. U mnie wykryto komórki atypowe i wyłącznie dlatego się zdecydowałam na operację, bo to była jedyna opcja leczenia w moim przypadku. Inaczej żyłabym jak na bombie, z wysokim prawdopodobieństwem rozwoju raka. Jestem zdania, że jeśli można, lepiej unikać operacji, bo potem już się nie ma naturalnego ciała, nie wiadomo jak organizm zareaguje, jak sie wszystko w środku wygoi, poukłada, padają hormony, mogą być powikłania itp. Ale jeżeli trzeba, to polecam metodę, którą mnie zoperowano. Minęło 17 dni od operacji, a ja czuję się bardzo dobrze, dolegliwości bólowe były niewielkie nawet po odstawieniu opiatów, które podawali tylko przez pierwszą dobę po zabiegu.
gość
27-11-2022, 21:49:09

Gość 2022-02-16 18:40:13
Gość 2012-05-07 18:16:09
Witam .
jestem ok. rok po usunięciu macicy ( przydatki zostały)
Przed operacją weszłam na forum( i żałuję) i po przeczytaniu paru wypowiedzi załamałam się wynikało z tego że po tej operacji to już nie ma normalnego życia , nie jest się juz kobietą a seks nie istnieje. Na szczęście mam b. dobrego lekarza gin.wszystko mi wytłumaczył i POZYTYWNIE nastawił. A więc miłe panie po pierwsze nadal czuję się kobietą!nie pamiętam o operacji nie mam na to czasu nie mam blizny bo lekarz zrobił mi to laparoskopowo, na drugi dzień wyszłam po trzech tygodniach jeżdziłam na rowerze (spokojnie bez szaleństw )współżycie rozpoczęłam po 18 dniach od operacji (nic się nie zmieniło) czuję się świetnie mam dużo energii( anemia zniknęła) cieszę się udanym seksem nie muszę martwić się o ciążę i nie mam tych cholernych krwotoków . A i jeszcze jedno usunięcie macicy nie oznacza że przestaje się być kobietą bo......
KOBIECOŚĆ MAMY W GENACH . Pozdrawiam M
gość
27-11-2022, 21:50:07

Jestem w rozpaczy
gość
19-12-2022, 08:43:22

Witam. Jestem po operacji usunięcia mięśniaków metoda laparotomii czyli otwierany brzuch. Miałam nie duże mięśniaki bo 3 cm największy ale bardzo liczne. Usunięto mi 17 mięśniaków. Też bardzo się bałam operacji ale po czasie nie było tak źle. Wiadomo przez pierwszy tydzień nie można położyć się na bok tylko leżenie na plecach . Ja dopiero po 2 tygodniach mogłam się położyć na boku. W pierwszym tygodniu nie można za bardzo się schylać nisko .potrzebna pomoc osoby by założyła buty czy skarpetki. Już po tygodniu chodzi się lepiej. Po dwóch tygodniach można się całkowicie wyprostować. Rana ciągnie jeszcze ok miesiąca. Krwawiłam ok 2 tygidni. Brzuch po operacji jest opuchnięty i duży jak w 7 miesiącu ciąży. Ale po 2 tygodniach brzuch już normalny płaski. U mnie sam ból brzucha po operacji nie duży. Gorzej znioisłam znieczulenie i antybiotyki podawane dożylnie. Dwa dni po operacji mój organizm zaczął się oczyszczać z tej chemii. Pierwszy objaw silna biegunka przez dwa dni. Przez dwa tygodnie silny ból żołądka i jelit. Szczególnie nasilony ból w nocy. Mogłam łyknąć tylko nospe. Odżywianie przez 2 tygodnie lekkostrawne. Kleiki. kaszki . Kisiel .Dopiero po tym czasie zaczęłam wprowadzać normalne jedzenie. Ale nie każdy tak musi zareagować na leki. Ja tak akurat miałam. Gdyby nie te problemy z jelitowe i żołądkowe to sam ból po operacji można wytrzymać bez proszków przeciwbólowych. Wiadomo zaraz po operacji pierwszy dzień najgorszy. Boli. Teraz mija drugi miesiąc po operacji i jest wszytko ok. Wróciłam do pełnej sprawności. Trzeba się oszczędzać i nie dźwigać. Po operacji trzeba dużo chodzi i starać się prostować.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Narośl przy odbycie
Witam. Od kilku miesięcy mam narośl na odbycie. Czasem piecze i swędzi. Nie mam problemu z wypróżnianiem.
gość
Mój facet szybko dochodzi
Witam mam problem . Jesteśmy ze sobą 1.5 roku moze czesto nie robimy tego ale robimy kiedy możemy on 23 lata ma A wiec moj facet szybko dochodzi Robimy gre wstępna odpoczynek potem do łózka i nie pomaga. Na Jeźdźca tez próbujemy i nic Gumki Durex te co znieczulają tez nic nie dają. byl taki okres w przeciągu kilku dni ze mogliśmy to robić bez przerwy i długu . I znowu szybko dochodzi . moze jakies rady ?
gość
bolące plamy pochwy
Od trzech dni mam coś takiego nie mam możliwości pójścia do lekarza ktoś może mi pomóc??
gość
Bańka na penisie
Witam ostatnio mi wyskoczyła oto taka bańka na penisie ktoś wie jak to wyleczyć lub co to jest ?
Reklama: