Reklama:

liszaj twardzinowy - prośba o pomoc (5494)

Forum: Ginekologia - forum dla rodziny i pacjentki

gość
19-01-2025, 21:19:56

gość 19-01-2025, 20:12:24
gość 19-01-2025, 13:03:44
Ja osobiście jestem zdania, że mniej znaczy więcej. Nie dokladałabym już niczego. Zapisz się do dr Maździarz. Mam wrażenie, że ginekolodzy w ogóle nie znają się na tej chorobie. Uważam, że natłuszczanie tez duzo daje tylko nie przsadzałabym z ilością kremu. I najlepiej podleczyć się od wewnątrz. Uzupełnić wszelkie niedobory.

A Pani jaki miała plan terapeutyczny?

Ja bylam u kilku dermatologów, z czego jeden stwierdził, że może być to liszaj twardzinowy i przepisał protopic + natłuszczanie. Dr Maździarz niby wykluczyła, ale objawy są. Na ten moment natłuszczam, myje zew okolice intymne emolientami. Najgorsze odczucia mam podczas miesiączki. Po miesiączce czasami coś zaswędzi. Myślę co począć dalej...Szukam jakiegoś sposobu "uzdrowienia".
gość
19-01-2025, 21:53:02

gość 19-01-2025, 21:33:29
gość 18-01-2025, 13:38:51
Witam...Ja choruje już 15 lat...wargi zanikają powoli.Nie to mnie martwi tylko ból i pieczenie mimo stosowania maści.
Ja mam mocne sterydy Cicatridina krem oraz Flucinar maść do smarowania na wargi sromowe.
Mam pytanie gdy boli bierze ktoś jakieś pastylki.
Pozdrawiam.

O jaki ból chodzi? To pieczenie? Czy jeszcze o coś innego? Ja nic nie biorę, bo jestem świeża w tym.
gość
19-01-2025, 21:55:31

gość 19-01-2025, 22:19:56
gość 19-01-2025, 20:12:24
gość 19-01-2025, 13:03:44
Ja osobiście jestem zdania, że mniej znaczy więcej. Nie dokladałabym już niczego. Zapisz się do dr Maździarz. Mam wrażenie, że ginekolodzy w ogóle nie znają się na tej chorobie. Uważam, że natłuszczanie tez duzo daje tylko nie przsadzałabym z ilością kremu. I najlepiej podleczyć się od wewnątrz. Uzupełnić wszelkie niedobory.

A Pani jaki miała plan terapeutyczny?

Ja bylam u kilku dermatologów, z czego jeden stwierdził, że może być to liszaj twardzinowy i przepisał protopic + natłuszczanie. Dr Maździarz niby wykluczyła, ale objawy są. Na ten moment natłuszczam, myje zew okolice intymne emolientami. Najgorsze odczucia mam podczas miesiączki. Po miesiączce czasami coś zaswędzi. Myślę co począć dalej...Szukam jakiegoś sposobu "uzdrowienia".

No mi z wycinków wyszło to chyba nie jest do podważenia :( Dlaczego Pani nie zrobi wycinków?
gość
19-01-2025, 22:18:22

Nie wiedzieli skąd wziąć bo wszystko było wyciszone i uznali, że wynik nie będzie miarodajny. I też się trochę obawiam, że pogorszy sprawę.
gość
20-01-2025, 08:05:12

gość 19-01-2025, 23:18:22
Nie wiedzieli skąd wziąć bo wszystko było wyciszone i uznali, że wynik nie będzie miarodajny. I też się trochę obawiam, że pogorszy sprawę.

Dwa razy miałam pobierany, i w sumie nie myślałam o tym, że może się pogorszyć. Poza tym ja jestem taka, że nie uwierzyłabym lekarzowi na słowo pomimo objawów. To zbyt poważna choroba. No ja już tak mam, muszę mieć czarno na białym.
gość
20-01-2025, 10:48:51

Jest to poważna choroba, owszem.
Tylko w moim odczuciu steryd, to nie jest do końca leczenie. To jest tuszowanie objawów. U mnie na ten moment tylko czasami pojawia się świąd i boję się pogorszyć sprawę. Oczywiście nie zachęcam do odstawienia sterydów. Pewnie wcześniej czy później sama będę musiała po nie sięgnąć.
gość
20-01-2025, 13:41:47

gość 20-01-2025, 11:48:51
Jest to poważna choroba, owszem.
Tylko w moim odczuciu steryd, to nie jest do końca leczenie. To jest tuszowanie objawów. U mnie na ten moment tylko czasami pojawia się świąd i boję się pogorszyć sprawę. Oczywiście nie zachęcam do odstawienia sterydów. Pewnie wcześniej czy później sama będę musiała po nie sięgnąć.

Jutro mam wizytę u dr Mazdziarz. Zapytam się o terapię fotodynamiczna, może ona jednak przyniosła by lepsze rezultaty jak sterydy. Ale ja zauważyłam, że mi jednak wargi większe się zmniejszyły. W sumie to jeszcze niedawno jak się goliłam to były większe, a wczoraj jak sięgnęłam po maszynkę to jakby sporo mniejsze. Wychodzi na to, że choroba postępuje. Boję się, że na sterydy stracę tylko czas, a i tak będę musiała sięgnąć po inne rozwiązania i wszystko będzie się wydłużało przez to i zanikało. Jakoś tak czuję mniej w majtach, luźniej :), albo psychika działa.
Czuję też taki dziwny ból na wargach większych , ale nie umiem go opisać (pojawia się i znika).
gość
20-01-2025, 13:54:13

A może wcześniej nie zwracałyśmy tak na to uwagi. Ja już sama nie wiem. Myślę, że zmniejszenie objętości wargi sromowych większych, to może wynikać też z wieku. Jesteśmy już po 30
gość
20-01-2025, 14:12:13

gość 20-01-2025, 14:54:13
A może wcześniej nie zwracałyśmy tak na to uwagi. Ja już sama nie wiem. Myślę, że zmniejszenie objętości wargi sromowych większych, to może wynikać też z wieku. Jesteśmy już po 30

He he myślałam, że robią się większe :D
Myślę, że nie zwracałyśmy uwagi, teraz działa psychika. Codziennie je oglądam. W końcu zwrócilam na nie uwagę :D
gość
20-01-2025, 19:29:11

Czekam na wieści po wizycie u dr Maździarz Nastaw się psychicznie, że nie będzie to tania wizyta, ale myślę, że warto.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: